zondag 2 september 2012

Poulseur – Tilff


Uitnodiging:
Hallo medestappers

Door een technisch mankement van onze GG kan deze geen wandeling leiden gedurende enige tijd.
Door onder de sloef te liggen kan de Tgg (Tijdelijke grote goeroe), bemerk vooral de hoofd en kleine letters in de titel! 
Dus zal ik ondergetekende aan de durvers in het verloren lopen een voorstel doen. We gaan de aarde onder de voet lopen, de wolken boven onze hoofden houden, de weiden links en het bos rechts. We zien dan wel waar we uitkomen.
Vertrekken in Sint-Niklaas om 06,39 naar Brussel Noord. De normale vaste rit. Daar een koffie gaan drinken, of de ramen gaan poetsen bij de dames!
Daar de trein naar Luik om 08: .. In Luik nemen we de trein naar Luxemburg, afstappen in Poulseur.
Zoeken dan onze weg door berg en dal. Einde voorzien te Tilff.

Goed weer voorspeld, terras staat buiten klaar, een kleinigheid drinken en terug naar huis, moe en tevreden zoals het hoort.

De groeten
De nieuwe tGG.

Relaas der feiten
29 augustus 2012
Ontvangen mailtje:
Groeten aan de GG( en aan alle anderen van de ploeg ook hein...) en wens hem een  spoedig herstel.

Rita
Le Bolus
4500 Huy

Poulseur – Tilff

Het beloofde een prachtige zonnige dag te worden. Negen kleine dappere stappers, waren bereid hun vege lijf en leden in de weegschaal te leggen om mij te volgen, waarvoor dank.
Een copy van een wandeling ons voorgedaan door onze grote leider met dank, overgoten met enige eigen toetsen.
Om 09:40 stopte ons treintje te Poulseur. Het spoor over, het pleintje links laten liggen, eerste recht de baan oversteken en direct aan een stevige klim beginnen. Van 120m boven de zeespiegel naar 240m over ongeveer 1km. Blozende kaken en enige zuchten. De trend was gezet het zou er in te vliegen zijn. Steeds rechtdoor tot het Bois d’ Anthisnes.  Daar het grote “bois” in voor enige uren, gelukkig was de temperatuur daar best dragelijk. Nu richting Targnon, voortdurend noord aanhouden, tot Rond Bati. , Jack en Rusell zitten op de bank, de rest aan een tafel en Karel op een boomstronk. De brooddozen moeten leeg.
Karel bleef de hele dag een beetje in contact met het thuisfront om de toestand van Hilaire op te volgen. Later op de dag zou blijken dat hij reeds zijn blikken had laten vallen op enige jongere exemplaren van het verplegend korps. Om kort te zijn, zijn dagen zijn daar geteld. Hij moet naar huis om te herstellen. De uitdrukking: een oude vos verleert zijn streken niet is denk ik hier wel op zijn plaats. Die nieuwe klep doet haar blijkbaar werk al goed!
Terug op stap, blijven verder noord stappen richting Enclos du Maréchal. Even Les Grandzées binnen het mooie kasteel gaan bekijken, waar de zoon des huizes te taak van alarmbel op zich nam door op papa te roepen. Wij weg van het domein, enige stappen terug voor de kapel opnieuw het bos in. Een stukje natuur in waar nog lang zal over nagepraat worden. Prachtige vallei, bronnetje word beekje, geen ontkomen aan. Omhoog via een touw, of gewoon op handen en voeten en zich vasthouden aan al wat onderweg enige steun kon geven. Zijn woorden “HIERVOOR DOEN WE HET”, waren op hun plaats. Na enige kronkels verder en blijven klauteren eruit geraakt, onder een hoogspanningsleiding waar we moesten zijn. Even pauzeren en aan mekaar zeggen dat we het toch goed hadden gedaan. Hij zal fier op ons zijn.
De volgende kaart pakken en verder. Tilff ligt nog niet aan onze voeten. Nog even doorbijten, want er moet nog een heuvel worden overwonnen! We laten de rotsen van Faucon recht liggen. Door het Bois de Nomont, het Boid de Famelette. Genoeg bos voor vandaag, via de weg zakken naar het station van Tilff.
Vanzelfsprekend nog geen trein huiswaarts nemen, maar het fijne terras aan de oever van de L’Ourthe aandoen; de liefhebbers in de zon, de anderen onder de parasol. Klokslag 16:00 ter plaatse na een fijne stapdag.
Proficiat aan al de medestappers, vooral de beide dames niet vergeten, want het was een wandeling die aan de ribben kleeft. Mijn dank voor de hulp bij het kaartlezen aan Eric. De beide fotografen Etienne en Karel. Frans die deze beide kerels voortdurend achter de voeten zat, het was nodig! Al de anderen voor hun inzet en vertrouwen. Ikzelf heb de taak op mij genomen om er eentje te drinken op zijn snelle genezing, de patroon heeft rekening bijgehouden tot hij wederkeert.
Een tegenslag, geen Orval, maar niet getreurd er was iets anders naar ieders wens met een knabbeltje kaas.
De groeten, ik hoop dat mijn spitsbroeder de Tgg er volgende week iets moois van maakt.

tGG
Herman

Nabeschouwing:
Ik ga mezelf de grond niet inboren, de medestappers ook niet blijkbaar!
Dus Geen Nabeschouwing.

Marbehan


Uitnodiging:
Hoi vrienden spoortrippers.

Woensdag wandeling zonder de grote goeroe, maar met de tijdelijke GG en zijnen adjunct de voormalige V3.
Wij zouden, zoals reeds min of meer was afgesproken, naar Marbehan trekken om daar een tripje te doen het parcours gaan we op de trein bekijken.
Treinuren: zoals meestal Sint-Niklaas 06u29  Brussel 07u42.
Kaarten: 68/ 1-2  en 68/ 5-6 ( vooral voor de ondergeschikten )deze meebrengen.
Wie durft het aan met de nieuwe GG en zijn ondergeschikten?
Bij deze wens ik uit naam van alle spoortrippers veel sterkte en een spoedig herstel toe aan de echte Grote Goeroe HILAIRE en zijnen onmiddellijke sjef ANNIE.

IKKE
William

Relaas der feiten
22 augustus 2012
Hoi vrienden spoortrippers.

Zoals we reeds hadden vernomen was het een trip zonder de GG. Toch met 7 durvers de " DIE HARD " onder de trippers onder leiding van de TGG en bijgestaan door zijn hulpje de T2 (voorheen de V3 ).Met dit groepje vertrokken in Marbehan voor een tocht grotendeels in de schaduw van de bossen bij een zomers temperatuurtje ( wat kan je meer verlangen hé ).Ondrweg heb ik de T2 zijn gang laten gaan,om hem voor te bereiden op de trip van volgende week die hij alleen moet leiden, en ja mist een paar kleine aanwijzingen heeft hij het er goed vanaf gebracht ook dank zij zijn nieuwe kaarten! Het viel wel op dat de eeuwige laatste Jack veel vooraan in de groep wandelde ( bij gebrek aan zijn soulmate denk ik ) om daar soelaas te vinden bij de andere spoortrippers. 's Middags ons lunchpakket soldaat gemaakt aan het monument Aux Coloniaux nabij het Cim. Mil. Fr. Sommigen onder ons hadden dit nog niet gezien en dat bracht toch een ingetogen moement in de groep. Nadien verder gestapt door de bossen om langs de Forges de Mellier terug aan te komen aan ons starpunt Marbehan. In het door ons bekende kroegje hebben we ons tegoed gedaan aan de lekkere godendrank Orval (2 maar ) en gedronken op het spoedig herstel van onze " GROTE GOEROE " Hilaire.

Geniet van de foto's en tot binnen 2 weken.

IKKE

William

Nabeschouwing:
Dag één zonder Hem zit er op! Juist op onze vaste wandeldag een andere klep laten steken. Sommigen voelden de messen snijden in eigen vlees??? In ieder geval er is over gesproken. "Operatie geslaagd" was een blijde mededeling! Nu nog herstellen en weer stappen. Om geen Orval crisis te veroorzaken hebben Pgg (plaatsvervangende grote goeroe, bemerk de kleine gg)) en ikzelf ons opgeofferd om in zijn plaats samen eentje te nuttigen, en dat op zijn gezondheid. Hij mag dat later ter plaatse gaan afrekenen.
De groeten en hou de messen uit jullie body.
Herman.

Houyet / Lesse – Mesnil-Eglise – Wiesme – Petite-Hour – Houyet.


Hoi vrienden spoortrippers.

Hela vandaag toch een mooi tripje gemaakt hé. Voorgesteld door ikke, uitgestippeld door de GG en geleid door ikke en de V3. Het mag gezegd de V3 verbeterd met kaartlezen dat moet ik toegeven ik doe dat wel niet graag maar het is zo. Dus een prachtige wandeling iedereen was het daar overeen, lichtjes bergop en bergaf geen regen en niet te warm. Maar dan de afsluiter in een taverne restaurant bij mijn vriendin Dafné waar de Orval nogal prijzig was. Maar verrassing naar ikke hoor in de wandelkringen is dat meisje bezwangerd en blijkbaar zit ik daar voor iets tussen, en ik wist er niets van. Was me dat verschieten zeg, hoe moet ik dat nu thuis gaan uitleggen. Moet IKKE nu voor de kosten opdraaien?? We zien wel wat de toekomst brengt. Geniet van de foto's en tot binnen 2 weken voor de volgende trip zonder de GG voor een tijdje. IKKE William

Bericht van Herman:

Op speciaal verzoek van de PG naar Houyet, niemand vermoede waarom. Hij op kousenvoeten binnen. Wij beleeft als we zijn, vragen naar de patrones Daphne, knappe en jonge verschijning. Bleek dat de dame in kwestie reeds enige tijd in blijde verwachting was???
Wij weten het niet maar PG is daar wel komen wandelen, en achteraf iets drinken? Dat zonder ons. Alleen dus!!! Hij was door dat bericht lelijk geschrokken.
Laat ons hopen dat de kleine op zijn moeder gelijkt. De groeten.


Relaas der feiten:
08 augustus 2012


Met algemeenheid van stemmen de startplaats en staproute vastgelegd : Houyet aan de Lesse. Te Namur met z’n allen een lekker bakje koffie gedronken vooraleer langs de Maas en de Lesse te sporen, op zich een toeristische uitstap waardig, zeker het kayak- treintje van Dinant over Anseremme, Gendron-Celles naar Houyet.

Houyet / Lesse – Mesnil-Eglise – Wiesme – Petite-Hour – Houyet.

Relaas van de tocht: Start om 10.12u, direct op het G.r. pad 126 richting zuid om vijf kilometers verder en gestaag klimmend uit het donker bos te stappen om aan “Chap.N.D. de la Salette” een weids panoramisch zicht te hebben. DAARVOOR DOEN WE HET!! (mooie kapel uit 1867 gebouwd op kosten van de eerste Belg. Koningin Louise-Marie d’Orléans) Wij verder tussen de dorsrijpe graanvelden van de Famenne naar het dorpje Mesnil-Eglise waar we op de gemeentelijke p.n. plaats ons boterhammen hebben opgegeten. Nu langs vele golvingen naar het drie kilometer verder gelegen dorpje Wiesme (beide dorpen hebben een kerk in Romaanse bouwstijl opgetrokken uit de plaatselijk ontgonnen Leisteen (Schiste). Nog twee kilometer verder terug in dicht bos “bois du Roi”, hier de rood/witte tekens verlaten om richting noord terug te keren. Via “bois du Roi” naar “bois Madame”, de beek “Rau Godelet” opgezocht om deze wisselend links/rechts te volgen om zo vanonder het hoge loof de kleine woonkern Petite-Hour te bereiken. Vanaf hier was alle moeilijkheid eraf, wij naar de oude spoorwegbedding (Jemelle – Houyet) met nog tweemaal over de aldaar fel kronkelende Lesse en als attractie: 2 adders (niet onder ’t gras) maar aan ’t zonnen in de graskant op ons wandelpad, wij zo naar ons eindpunt Houyet.

Ikzelf ga niets meer toevoegen aan de wat ongelukkige keuze van ’t nagenieten, anderen deden het voor mij, hij zal ’t wel te boven komen. Bij deze draag ik de leiding over aan onzen William welke ik benoem als “Tijdelijk waarnemend Diensthoofd” bijgestaan door onzen Herman als Adj.w/n Leider. Het moet hen lukken om mij te vervangen daar ze de laatste tijd goed overeen komen. ‘K ga al mijn stafkaarten meenemen en een rechtstreekse t/f lijn aanvragen, zo blijf ik vanuit mijn ‘revisieplaats” in verbinding voor ’t geval er iets verkeert loopt (lees: stapt). Ons Annie vraagt zich af of ze in dit geval een “vervangingsman” kan aanvragen.
Tot later, laat het niet aan jullie hart komen, Hilaire.

Aye – Humain – Serinchamps – Haversin.

Oproep:

Hoera, hoera, woensdag zoals telkenmale een schitterende stapdag, goed warm en geen neerslag...'t ik zal er wederom een dikke portie bos uitzoeken zodat we ons geregeld kunnen wegsteken onder 't loof. In een regio van lang geleden, sporen naar Marloie om vanaf daar te starten, waar we eindigen zoeken we uit op de I.C. trein naar ginder met vertrek te Brussel Noord om 07.42u. vooraf met den dubbeldekker om 06.29u vanuit St Niklaas naar Brussel Nd.

Stafkaarten : 54/ 7.8 en 59/ 3.4.

Tot woensdagmorgen, Hilaire


Relaas der feiten:
01 augustus 2012


Nog eens een goed ouderwets zomertje aan ’t beleven, een gazon zonder gele plekken en de bloemen- en moestuinplanten met hun frisse kop omhoog. Laat dit wisselvallig weertje maar aanhouden, goed om te werken en goed voor de sporters en andere recreanten.. de kust maar klagen..doen ze immers altijd. Ons houden ze niet thuis ook al is ’t woensdags iets warmer dan normaal, hadden er iets uitgezocht naar ieders goesting, veel hoge bebossing en een paar dorpjes door.
Aye – Humain – Serinchamps – Haversin.
Relaas van de tocht: Vroege start te Aye om 09.30u één stopplaats vóór het I.C. station Marloie op de lijn 162 Namur – Arlon. Uit de dorpskern van Aye voorbij een paar goedbewaarde en beschermde oude gebouwen o.a. “ferme du Chateau”. Zo naar “Chap. St. Donat” om daar het eerste langgerekt bos in te duiken tot het nog mooiere dorpje Humain. De grote vijvers rechts laten liggen, nog dieper zakkend om over de beek “Rau Pont dol Vau” het nog grotere bos “bois des Deffes” te bereiken. Langs het groot “Militair domein” met zijn “T.I.R. de champs” en immer lichtjes bergop door de nogal modderige paadjes om aan het “bois des Dames” rechts af te slaan. Steeds het “Domaine Militair” volgend tot we een pad links naar het beneden liggend dorp niet hadden opgemerkt, dan maar dik over dun met de natte vinger richting Noord. Geen paniek, eerst de innerlijke mens versterkt om daarna al zwoegend en zwetend onze weg terug te vinden naar de grootste vijver van het dorpje Serinchamps, vijver gevoed door de beek “Le vachau”. Daar tot de bevinding gekomen dat we wegens de drukke warmte we vandaag niet mochten overdrijven wat de afstand betrof. Waren blij wanneer we het dorpje uitstapten en terug het frissere loof over ons kregen. Via “taille Madame” in het “bois de Longuire” waar je goed moet kunnen kaartlezen om ons daar door te loodsen.. geen enkele officieel wandelpad en ook geen platgetrapte wegeltjes van voorgangers en ook gestaag naar omhoog van 190m aan de vijver naar 335m…oef, eventjes uitrusten bij een prachtig vergezicht en een foto genomen met dank aan Etienne en William. Wilden zolang als het kon in de bebossing blijven, wij langs “bois Borlon” en “les Halleux” naar de N929, deze baan over om aan de rand van het bos “Rogia” en 400m van de treinstopplaats Haversin weer de volle zon op onzen bol te voelen branden, einde tocht.

Geen kroeg meer te Haversin, wij met de eerste de beste trein naar Ciney om daar direct de I.C. te nemen en zo terug te keren naar Marloie waar ik de vergeten stapschoenen van ons Annie moest ophalen (zie verslagje van William) Toch vijf stapgenoten die me niet alleen achterlieten, zeker met mijn kwaal… het ontroerde mij, heb daarom getrakteerd. De andere zo gezegde collega’s keerden vroeger huiswaarts om zo reeds vóór zeven uur thuis te zijn, of hun Madam dit leuk vond weten we niet. Wij anderhalf uur met volle teugen genoten van genoeg Orval en klompjes kaas. Geniet van de prentjes en de commentaren, Hilaire


Nabeschouwing:
Hoi vrienden spoortrippers.
Na een lange gedwongen afwezigheid je weet wel hé was ik er terug bij en je zag het aan de gezichten van de medestappers ze waren blij, opgelucht zo van eindelijk daar is hij. Over de trip zelf ga ik nu niet te veel uitleggen dat doet ZIJ wel de GG en de V3. Maar de rode draad in het verloop van de wandeling was toch wel een paar schoenen zeker. Het gaat zo, vorige week (ik was er niet bij ) vergeet de GG of zijnen grote sjef de zak met de wandelschoenen van ons Annie in Marloie ach ja waarom zou hij anders terug naar Marloie gaan om te vertrekken met de trip, waar die zak zou klaar staan in het station, wat dan ook weeral teveel gevraagd was van de spoorweg. Er werd afgesproken dat er zou gebeld, worden als die zak uitkwam, naar het thuisfront dus naar de grote sjef van de GG. Op haar beurt belde zijn naar de V3 om te zeggen die zak met schoenen was uitgekomen in het station oef. Maar nu wij met allen aangekomen op het einde van de trip in Haversin, het laat zich raden een deel van ons terug gespoord naar het vertrekpunt Marloie om de schoenen te kunnen ophalen en om daar de uitgedroogde lijven te laven aan het kostbare vocht rechtover het station. Eind goed al goed zou ik maar zeggen het was toch weer een mooie afsluiter na een uitdrogende wandeling meestal uit de zon maar toch met zwoele temperaturen.
Geniet van de foto's en tot volgende trip.IKKE