zondag 20 december 2009

Barvaux - Sy

Uitnodiging:


Wat ben ik blij, daarnet een mailtje gekregen van mijn vriendin Godi dat alles in orde is met haar apparaat en dat we terug in haar toestel kunnen binnendringen.

Het zit eraan te komen, bij de korste keren is het zo ver, van de modder- naar de vries- en sneeuwpaden. Zou het toch waar zijn? woensdag een pelleke sneeuw en een streepje zon, wat er van waar is ?, we vliegen er woensdag weer eens in met onze groep.

Met de uitbreiding van het treinaanbod op de lijn Marloie - Luik (nu om het uur) terug de mogelijkheid om vóór tien uur te starten in de omgeving van de Ourthe-vallei met de stationnetjes Barvaux / Bomal / Sy / Hamoir enz..als begin of eindpunt. Zal er in die streek iets uitkiezen dat het best past bij de weersomstandigheden van woensdag...bij helder en zonnig weer klimmen we uit het Ourthe-dal tot boven op de weidse kam. Daarvoor doen we HET !!
Stafkaart 49 / 5.6 en 55 / 1.2 zijn de twee meest nodige voor die Cotè.

Treinuren: De meesten in ons gezelschap zijn reeds op de hoogte aangaande de L-lijn 43 tussen Marloie en Luik (toch nog eens samenvatten)
: Met den dubbeldekker vanuit St niklaas om 06.30u naar Brussel noord. vervolgens met den I.C. Vauban om 07.42u naar Marloie met aansluiting aldaar naar één van de Ourthe-stations ( vertrek Marloie om 09.30u)
Voor degenen die hun bestemming op hun biljet moeten schrijven, zet Hamoir en dan zit je goed. tot woensdag ,Hilaire

Nog maar eens vermelden, niet vergeten naar de wekelijkse e-mails van Herman te kijken, die jongen doet zo zijn best, gun het hem maar.



Relaas der feiten:
16 december 2009


Spijtig genoeg, eerst het slechte nieuws : Mariette van Frans heeft een auto-ongeval gehad en is herstellende van haar verwondingen, van gans de bende een spoedig en volledig beterschap gewenst.
Terug op stap met William: Na zeven woensdagen met een bruin kleurtje en vol overgave alsof hij niet is weggeweest, tijdens de treinuren veel verteld over zijn belevenissen, safari en andere uitstappen in zuid Afrika.
Hadden weer geluk met het weer, koud maar niet bijtend wegens windstilte en vóór de middag al een blauwe hemel met warme zonnestralen.(zie foto: schovend in het groene gras bij +10°- enkel het pelletje sneeuw ontbrak).
Voor de zoveelste week stipt op uur aan onze startplaats, ondanks twee of drie aansluitingen, geen probleem. Wie zijn die misnoegden die altijd te laat komen met de trein?
Na weken ploeteren langs modderpaden en ondergelopen wegels naar hard bevroren ondergrond ten gevolge van de laatste vriesdagen.

Relaas van de tocht: Starten in het koude Barvaux, niet door het dorp maar langs de spoorlijn en daarna klimmend door het “Domaine de Hotemme” en “res. Nat. du Mont de Pins” zakkend naar de bedding van de Aisne te Juzaine. Intussen heldere hemel, terug voor meerdere kilometers omhoog langs de “Grotte de Coléoptère”, door het “bois de Spineu” naar de woonkern Ozo met zijn ferme de Strasbourg. Aan een haagkant, in volle zon, ons boterhammen opgegeten. Met acht goedgeluimde en getrainde beroepsstappers verder op zoek naar de beek “rau de pont de Prètre” met zijn twee bevroren vijvers. Door de weiden naar het hoog gelegen dorp Izier, de moeite voor een bezoek, zijn “ancien Chateau”, “ferme de la Tour” en zijn kerk met oorlogsmonument, alsook de panorama’s. Daarvoor doen we Het!!! lui wordt je vanzelf…enz. Vervolgens doorsteken naar Vieuxville met een ommetje langs het riviertje “La Lembrèe”. Hebben daar wat toeren moeten uithalen om langs de gekapte bomen te slalommen en de goede weg te vinden. De foto’s van Dany, Etienne en William zijn de moeite om bekijken, waarvoor dank!! Vanuit Vieuxville nog vier kilometer, meer dan een uur intens stappen. Opklimmen naar “bois des Campes” om hoog boven de Ourthe mee te meanderen, langs de “Hé des Larrons”, altijd op de kam blijven en goed opletten in de wirwar van paadjes om tenslotte over de rotsen van Sy te eindigen in het onderliggende stationnetje aan “Chap.N.D. de Lourdes”. Dit laatste deel al zoveel malen beleefd maar het steekt nooit tegen, iets voor alle seizoenen, wel spijtig dat het één nacht te laat is gaan sneeuwen.
Geen mogelijkheid om ter plaatse onze mooie uitstap te verdrinken. Onze leider weer eens de juiste beslissing genomen, waarvoor dank, na tien minuten wachten een trein naar Poulseur om daar gezellig rond een ronde tafel een feestje te bouwen met Orval en Kaas. Een superdag, veel afwisseling, een paar nieuwe dorpjes door, bos en veld en op en af.
Nog meegeven, volgende week woensdag 23 dec. “EINDEJAARSSPOORTRIPPERSUITSTAP”, eerstdaags krijgen jullie het programma in de e-mailbox, tot dan, Hilaire



Nabeschouwing:


Slippertjes zijn toegelaten met dit weer! Dus uit de weg en hou me niet tegen! Het mag gerust iets meer zijn! Vooruit, achteruit, genen tijd om te zeveren, het jaagt door mijn bloed ik moet en zal, niks aan te doen.
Als je me moest tegenkomen laat me maar lopen of ga mee! De groeten en tot ... Dooeiii