zaterdag 9 mei 2009

Ninglingspo - Chefna - Fond de Quaruex - Aywaille

Uitnodiging:

Nog eens een topklassieker.!! Wat 's winters lukt, moet ook kunnen in de zomer. Het zal er wel anders uitzien, deze winter gans wit door de sneeuw, nu vol jeugdig lentegroen.
Laten ons door de tec-bus lijn 42a afzetten langs de Amblève in het gehucht Sedoz (tussen remouchamps en Stoumont) waar we de Ninglinspo stroomopwaarts beklimmen tot z'n oorsprong (van 170m. tot 500m.) om de verbinding te maken met de Chefna en deze stroomafwaarts te nemen terug naar de Amblève in Fond de Quareux. De Spoorweg en het bruggetje over om terug uit de vallei te klauteren (het juiste woord) naar het "pavillon de chasse de Gernoufosse". Zien daar hoeveel tijd, moed en kracht er nog overschiet om via het "wild" pad van "hé de Goreu" en onder de E25 te stappen en zo te eindigen in Aywaille.

Kaarten 49 / 3.4 en 49 / 7.8.
Treinuren : St niklaas vertrek met den dubbeldekker om 06.30u rechtstreeks naar Brussel noord en vervolgens met de I.C. trein komende van Oostende naar Eupen, wij tot Liège Gm. Brussel nd vertrek 08.06u en aankomst te Luik om 09.02u. Vertrek te Liège gm. om 09.18u naar Aywaille met aankomst om 09.47u en vertrek om 09.53u naar ons startpunt met aankomst om10.08u.
'S avonds vertrek te Aywaille om 17.13u.

Wat onze vriend Herman in z'n NABESCHOUWING bedoelt met "een goede verstaander" ?? Ik weet wel dat er twee verjaardagen op til zijn, Hij zelf en onze vriend Etienne, met wat geluk mogen we tweemaal zingen en klinken. Gelukkig verjaar ik de volgende week en dan zijn we op reis. Maak dat je woensdag op post bent, Hilaire


Relaas der feiten:
06 mei 2009



• De tocht goed inschatten en weten waar we mee bezig zijn en constateren dat dit uitstappen zijn om in te lijsten. Terug op tijd uit ons bed om aan de trip te beginnen om 10.15u zoals aangegeven in het tec-bus boekje lijn 42a. Drie treinen en één bus en stipt op de afspraak in het gehucht Sedoz langs de Amblève even buiten Remouchamps. (wie zijn die mensen die altijd vitten over de vertragingen?)

Relaas van de tocht :
In groep, zoals een jeugdbeweging, in de bedding van de Ninglinspo stroomopwaarts 300m. naar omhoog, over tientallen bruggetjes of dartel van rotsblok naar rotsblok of gewoon door het water badend. Alle spieren van ons lichaam in werking, al onze zintuigen in gebruik om optimaal te genieten van dit stuk natuurschoon en dit op te slaan op“onze harde schijf”in ‘t koppeke. Daarbij komt nog dat er drie personen waren om foto’s te maken van deze superdag. Wat komen we daar allemaal tegen, “cascade la Chaudière”, “bain du Cerf”, “bain du Diane” en zo langs de “rau de Blanches Pierres” en “Sur la Fagne” de verbinding maken naar de Chefna in het vijfhuizen gehucht Ville au Bois. Na zes kilometer en een dikke twee uur intense beleving, genoten van onze mondvoorraad.
De paarden hadden het nu beter dan deze winter, toen een dik pak sneeuw, nu een dikke snee mals gras. Niet te lang blijven zitten, boven op de venen slechts 10° maar met de gedachte dat we 4km. mochten zakken stroomafwaarts met de “Chefna” naar het gehucht Fond de Quareux, terug 300m lager en veel aangenamere temperaturen. Ook dit diep uitgesneden “veenriviertje”dat uitmondt in de “Amblève”ligt vol natuurmonumenten welke men zo in je achtertuin zou willen. Met de geld- en tuinomvang van de fam. Thys mag dit geen probleem zijn, … een utopie zeker? Beneden aan de “Amblève” een evaluatiegesprek gehouden en de verdere trip uitgestippeld (ook wij kunnen eens ernstig zijn). Nog één maal 200m. klimmen langs de rotsachtige holle wegen naar “het panorama van Behé”(Daarvoor doen we Het !!!), vervolgens naar “pavillon de chasse de Gernoufosse”in het grote “bois d’Aywaille”.
Nu geen fantasietjes meer daar we wisten wat ons bij aankomst nog te wachten stond…veel Lekkers.!! Je kent de mooie beeldspraak van vriend William over dit fenomeen wel hé … nu geen utopie. Verder onder de autosnelweg naar de bosrijke hoogte van Stokeu (uit wielerklassieker L-B-L), via het gehucht Kin in sterk dalende lijn, nog een paradijsje met orchiedeën opgemerkt, naar het beekje “rau du fond de Harzè”, ons daar opgetut om tijdig op een terras te Aywaille aan de feestelijkheden te beginnen.

Ge moet van goeden huize zijn om na zulk een tocht intens mee te zingen, te klinken en, zeer belangrijk, te drinken op de (achtereenvolgens) verjaardag van vriend Danny, Herman en mijzelf. 3 x 3 x hiep hiep hoera…enz… (even een minuut stilte gehouden voor de afwezige vriend Etienne die morgen jarig is, Hem Feliciteren we langs deze weg)

Voldaan huiswaarts gespoord, ik ben er twee woensdagen niet bij maar draag de verantwoordelijkheid over aan mijn 1è Adj. William bijgestaan door Herman met zijn nieuwe kaarten en digitale afstandsmeter op zonenergie, bijgevolg, gisteren geen zon, dus geen afstand. Amuseer jullie, Hilaire


Nabeschouwing:

Hallo Hallo

Nog even en dan is hij den bos in Deboom, dan kunnen we ons goesting doen, hij zal het nooit te weten komen. Laat de Orvallekens tot ons komen.
Ik zal aan hem denken en de weergoden vragen om enige plaatselijke buien op zijn kopke te laten vallen.
Ik wens Annie wel een deugdoende vakantie zonder regen en laat hem maar buiten in de regen staan.

De groeten he sloebers!