zaterdag 2 mei 2009

Andenne sur Meuse - Vallei van de Solières - Huy sur Meuse

Uitnodiging:

oei oei oei, naar Hoei, oui oui oui, vers Huy. 't Is lang geleden dat we nog eens m'n dierbaren aan de Maas zijn gaan bezoeken.

Nu het daslook in massa met volle geur en kleur staat, gaan we tussen Andenne en Huy de mooiste plekjes zoeken, kennen ze zoals onzen broekzak. Wat de kaarten aangaat, komen toe met nrs 48 / 1.2 en 48 / 3.4, 's morgens op de trein kiezen we onze dagtrip, starten vanuit Andenne naar Hoei, of vanuit Statte (halte vóór Hoei).

Nog de treinuren meegeven : 'K zal nog eens m'n goed hart tonen en de laatopblijvers terwille zijn : St niklaas vertrek om 07.30u rechtstreeks naar Brussel Noord (Sinaai 07.38u, Lokeren 07.43u, Dendermonde 08.08u) met aankomst te Brussel nd om 08.30u. Vertrek te BrusselNd om 08.42u naar Namen en vervolgens met de L-trein naar Andenne, Statte of Huy. Iets na tien uur zijn we aan 't stappen en moeten 's avonds maar vertrekken te Hoei rond halfzes.

Maak dat je er bij bent, lui wordt je vanzelf, daarvoor moet je niet uit je zetel komen, tot woensdag op de afspraak, Hilaire


Relaas der feiten:
29 April 2009


Zoals elk jaar, eind april/ begin mei, naar de vallei van de grote beek “rau de Solières” die ontspringt op het hoogste punt van Solières (260m.) en uitmondt in de maas te Ben- Ahin (op 80m.) Het is daar dat we wederom “paf” staan van de geur en pracht van de massa “daslook” en andere veldbloemen, op het gepaste moment in de “fleur van hun leven”. Niet aan iedereen gegeven om deze tocht te doen, je moet over een goede fysiek beschikken, kletsen niet graag op elkaars gat, maar toch, een bravo aan ons zevental. Alles zat weer mee om er een “hoogdag” van te maken, het weer, veel zonnige periodes maar niet te warm, door twee Maassteden, veel bos en weilanden en kleine woonkernen. De eerste 5 km. g.r.pad 575 maar daarna alles zelf uitgezocht. Hetgeen we wilden zien zeker doen en daartussen met de “natte vinger” zoals we zeggen.

Relaas van de trip : Om 10.10u van de L-trein gestapt, komende van Namur, even opgetreden als “leider” om de aansluiting te bekomen in Namur. (aanwezige vroegere “bazen” hielden zich naar gewoonte op de achtergrond, wel commentaar achteraf). Op weg, de 200m. brede Maas over, het stadje Andenne door, langs Inst. en Coll. Ste Begge, de trappen op naar het gehucht Hautebise, ons eerste 100m. omhoog zitten er op. Dalend naar de anc. Moulin de Kevret gevoed door de “rau d’Andenelle” om nu te klimmen naar anc. Ferme de Grosse, het gehucht Les Arches en Bohissau. Door de regen van de laatste dagen waren de vergezichten vol lentekleuren, wat een groot verschil was met pakweg vier weken geleden. De digitale beelden van Eric, Jacky en William zijn overtuigend genoeg en maakt het voor mij makkelijker, is veel uitleg overbodig. Nu naar het “bois de Morogne” (waar Sonja eens op haar snoet is gevallen), tot het “pavillon de chasse”, waar etenstijd, ( je weet nog wel, waar we het dode roodborstje gevonden hebben). Op het terras in de warme zon getafeld, daarna iets anders uitgezocht, langs fme de Siri naar de oude Abdij , boerderij en kasteel van Solières (ook “chateau vertes” genoemd). Sorry, even door mijnheer zijn “bois de Chéfaye” naar de kerk van Solières en de genoemde grote beek. Prachtig, zes kilometer langs water, bos en dal met anders niets dan stilte, een geurig kruidendal vol waterminnende lentebloemen. Dit is anderhalf uur optimaal genieten met alle zintuigen, zien, horen, smaken, ruiken en tasten, langs een kabbelende beek gehaast naar de Maas, via “fosse du Loup”, een sympathiek oud bruggetje waar we altijd een laatste rustpauze inlassen, verder onder de rots “trou Manto”, la Poudrerie tot de vijver van Lovegnèe. Uit het dal omhoog naar “Chateau d’Ahin” , omgebouwd tot gerenommeerd hotel. Afzakkend naar “La Meuse” in een grote bocht meedraaien met de stroom tot de oude spoorwegbrug en het Fort welke uitkijkt hoog boven de stad Huy. Langs de oude lijn van Huy naar Ciney , driehonderd meter door de tunnel gestapt onder “Mont Picard” om te eindigen midden het stadje bij mijn reeds jarenlange vriendin.

Om de afwezigen niet te veel te ontmoedigen, de “aprés promenade” niet te hoog ophemelen, den Orval en Rochefort 8 was gewoon…super, eveneens de hapjes aangeboden door de “vrouw des huizes”. Komt daarbij dat we weer eens “in ’t koor” moesten klinken en zingen op de nakende verjaardag van vriend Eric, de jongste van ons gezelschap, proficiat en Hoera x 3. Na een dik uur vertoeven in ons kroeg, huiswaarts maar tijd genomen om via de Maasbrug de vele bezienswaardigheden te aanschouwen en “Ze” de laatste prentjes te laten schieten. Om 17.42u vertrokken te Hoei, 2 x overstappend (Namen en Brussel) en op tijd thuis bij moeder vrouw om de T.v. aan te zetten en naar Man U – Arsenal te zien. (van een “Superdag” gesproken), tot volgende Woensdag, Hilaire


Nabeschouwing:

De redakie van deze natrap stelt met onsteltenis vast: dat er geen zekerheden meer zijn.
Ik wil zeggen de foto's van de laatsten kwamen als altijd de eerste binnen. En de eerste waren dan ook als laatste. Dit kan beter beste fotografen, na de voetbal kunnen nog altijd foto's doorgestuurd worden. Dit is de geschikte moment om te onstressen van de voetbal.
Zij welke nog aktief zijn en nog niet over voldoende doorstuurbekwaamheid beschikken kunnen zich nu reeds inschrijven in de opleidingscursus, opm direct bij het op rust stellen de benodigde bekwaamheid te kunnen opdoen. Het inschrijvingattest geld als bewijs van inzet.
Dan nog een belangrijk punt: aan alle vroegere en huidige medestappers welke door omstandigheden er niet bijwaren. Kom in grote getalle naar de afterstap op 06 mei 2009 breng vrienden en familie mee. Er zijn verschillende liedjes te zingen.
Ik zeg maar een goede verstaander ...
Je hoeft niet mee te stappen! Enkel kunnen raden waar wij landen Lees daarom goed de uitnodiging van onzen grote leider (misschien tussen de regels) een link.
Wij zullen van jullie gezelschap ook nog eens genieten.