zaterdag 23 augustus 2008

Van het Centre Nature de Botrange naar Malmedy

20 augustus 2008

Onze sporttak “Ardens stappen” zal nooit een “Olympic” onderdeel zijn, bijgevolg geen medailles te winnen voor ons maar wel een frisse geest in een gezond lichaam en een vriendschapsband die alsmaar toeneemt. En daarbij, ik persoonlijk heb reeds 2 eremetalen van mijn werkgever,voor 25 en 35 jaar “op post zijn”.
Een tijdje geleden dat we nog eens waren gaan stappen naar onze “hoge venen” in de Oostkantons tussen Eupen en Malmedy. Wel tweemaal autobus, geen bezwaar met een Tec-dienst die ons de laatste jaren nog nooit heeft teleurgesteld. ’s Morgens lijn 390 naar “centre nature de Botrange” en ’s avonds lijn 395 van Malmedy naar Verviers, laat ons zeggen, twee keer een toeristische busuitstap.

Beschrijving van de voettocht : Aan de rand van de “fagne walonne” gestart en op zoek naar “rau de ghaster” , afdalend naar de samenvloeiing met de “rau de bayehon”. Deze diep uitgesleten rotswateren gevolgd tot de “moulin de bayehon” waar we nu een ferme klim onder ons voeten kregen die ons leidde naar het dorpje ovivat. Deze rijke-villa woonkern doorgewandeld naar “chateau de Reinhardstein”. Vandaar uit een kronkelend “geitepad” afdalend naar de Warche welke al het water van de andere “bergriviertjes” opneemt. Deze vallei met links en rechts steile wanden een zestal km gevolgd zonder noemenswaardige hindernissen ware het niet dat het begon te stortregenen. Na een uur flink doorstappen het dorpje Bevercé bereikt waar de “rau de trô maret” zijn zuiver water aan de Warche afgeeft. Onze regenkledij uit, nog eens diep geademd, om aan de laatste ernstige klim van de dag te beginnen. Van 350m aan de Warche, via “ferme Libert”, eerst nog een beetje zakken naar de “ermitage”, om te eindigen op 515m met een prachtig uitzicht (dank zij een gekapt bos) op de stad Malmedy en zijn Warche beneden ons op 330m. Na uitblazen met veel voldoening en al lachend op de foto’s, onze leuze indachtig “daarvoor doen we het en lui wordt je vanzelf”.Velen van ons kennen de afsluiter, sterk zigzag dalend naar de bebloemde oude stenen brug over de Warche in het hartje Malmedy.

Nu eens geen relaas in geuren en kleuren van onze “aprés promenade” om de noodgedwongen afhakers niet te veel te ontmoedigen, hopelijk komen er betere tijden voor jullie. Alleszins een geslaagde stapdag met het span Janssens en Thys, prentjesmaker William en mijzelf. Tot kijk, voor de meesten al zaterdag op de trein naar Bokrijk, Hilaire