zondag 2 mei 2010

Montzen - Hombourg - Teuven - Veurs - Aubel

Uitnodiging:


'k Weet 't, 'k ben laat, ik hoorde een doffe boenk en ben overal in mijnen hof gaan zoeken, maar heb de regering niet gevonden !! willen jullie eens zoeken.

De Lentebloesems !! Te mooi om het aan onze "groene ogen" te laten voorbijgaan. Gaan er nu wel een paar dorpjes bijnemen, is altijd leuk en zorgt voor afwisseling.
In enkele zinnen ga ik jullie verklappen wat de mogelijkheden zijn, één ding is zeker "maakt dat jullie er bijzijn en in topvorm want de valleitjes volgen elkander vlug op en hebben een tamelijke steiltegraad".

Kiezen tussen :
1) aanvang en einde te Aubel : via St. Pieters-Voeren - Veurs - Plank - Teuven - Remersdael
2) aanvang in Aubel en einde in Plombiéres : via Veurs - Teuven - Beusdal - Sippenaken
3) aanvang in Aubel en einde in Montzen : via Veurs - Teuven - Hombourg
4) keuze 2) maar andersom
5) keuze 3) maar andersom
D.w.z. tec-bus vanuit Verviers naar Aubel en eventueel terug vanuit Aubel.
tec-bus vanuit Welkenraedt naar Montzen of Plombiéres en eventueel terug één van deze twee stopplaatsen
Onze "aprés" doen we in Aubel / Verviers / Plombiéres / Montzen of Welkenraedt, (om het uur een autobus)

Succes verzekerd, waarom zou ik me anders uitsloven om dit alles op te zoeken, toch hoor ik soms nog gemor op de achtergrond, ondankbaren vindt je overal.



Relaas der feiten:
28 april 2010



De fruitbloesems en de voorjaarsheesters op hun prachtigst onder een blauwe hemel een draaglijke warmte. Super goed gekozen, schitterende streek in lentegroen, zeven gemotiveerde stappers die het uitgezochte traject met een 10/10 apprecieerden…’t was leuk om leider te spelen.
Vanuit Welkenraedt met de tec-bus lijn 710, stond op ons te wachten, wij naar Montzen (15 minuten bus – 2 zone’s) . Door de afwezigheid van onze vaste “beeldjesmakers”, noem het gerust gezond verstand, mijn toestelletje meegenomen om het in handen te geven van Dany die het zijne kapot gekregen heeft.

Montzen – Hombourg – Teuven – Veurs – Aubel

Relaas van de tocht : Om 10.10u de rustige en nette dorpskern van Montzen verlaten richting de “Broekerbeek”, door de frisse en natgedauwde weilanden, steeds omhoog naar “Te berg” en vervolgens naar het eerste vergezicht van de dag op de kam van het “Heersbos” 120m. hoger dan ons vertrek. Op de heuvelrug gebleven naar Hombourg met beneden ons de verlaten vorming en trieer-bundel van Montzen met een beetje verderop de reusachtige spoorwegbrug van Moresnet. Het spoorweghaar kwam recht op ons vel te staan (daar waar we nog haar hebben – pure nostalgie).
De kleine boerderijtjes met daar rond het vee en de hoogstamfruitbomen, dit in kleine valleitjes, zijn daar een lust om zien. Het dorp Hombourg door, even de moed onder de arm genomen om naar het veel hogere 360° panorama te klauteren “La Croix du Shaesberg au bois”. Daarna immer noordwaarts, een oude spoorwegbedding over stekend, naar het grote “Beusdalbos”.
Aan de rand van dit natuurgebied onze broodzak leeg gespeeld..zalig vertoeven..en in ons vuistje gelachen met die Hollanders die jaloers waren van ons rustplekje…joepie, wij waren eerst.
Nu drie kilometers langs kronkelende bospaadjes, beetje op en af, om uit te komen achter het kasteel van Teuven, door dit gelijknamige gehucht gewandeld om de verbindingsweg te nemen naar het “Veursbos”. De dieptezichten volgden elkander op, nu lag het nog kleinere Veurs aan ons voeten, wij daar naartoe zakkend, even een kijkje genomen aan de ingang van de befaamde spoorwegtunnel van Veurs, twee kokers van meer dan 2000m lang. Door het gehuchtje Veurs met zijn pittoreske vakwerkhuisjes, een laatste maal klimmen (oef..de laatste loodjes wogen het zwaarst), via het “Vrouwenbos” om boven op de top “HET” beeld te zien waardoor de moeheid wegzonk, een panoramisch uitzicht op Aubel. Nu als dartele veulens door een diep uitgesneden holle weg naar de “place to be”, het lommerrijke terras van de dorpskroeg.

Met zevenen aan één tafel, gedekt en versiert met volle dikbuikige glazen Orval…scholllll…het genot liep van ons kinnetje…man…man…man…lekkerrrrr. (zie laatste foto) tot de volgende keer, Hilaire



Nabeschouwing:


In het land der blinden is Hilaire koning. Het is niet moeilijk om een tien te versieren als je de oppositie buitensluit.
Het is ook niet moeilijk om veel punten te halen als alles meezit t.t.z.
- de eerste adjunct was er niet. (1 punt bij)
- De treinen bolden op uur en volgens het boekje, zelfs met de nodige vertraging konden wij de bus nog halen. (1 punt bij)
- De bus vloog over het voorgeschreven parkoers. (1 punt bij)
- De zon was aanwezig, geen zuchtje wind. (1 punt bij)
- Prachtig landschap. (1 punt bij)
- Afsluiter op schaduwrijk terras, met alle nodige drankjes in voorziene glazen met kaas en nootjes. Aan schappelijke prijzen! (2 punt bij)
- Ondanks omleidingsroute, fille's,verkeersopstoppingen, ongevallen net op tijd in het station. (1 punt bij)
- Weer stipt op tijd huiswaarts met de voorziene aansluitingen dus tijd om nog een vaas te ledigen. (1 punt bij)
- En nog een punt voor Annie, tel ze op en trek ze af, vermenigvuldig en deel.
- 10/10

Vergeet echter niet, zoveel punten dat moet je verdienen elke week opnieuw, en beter kan niet!

De groeten en blijf uit het nat.