zondag 18 december 2011

Baraque Michel – Hohes Venn – Polleur – Trô Maret – Malmedy.

Uitnodiging:

Naar de "Hoge Venen - Hohes Venn - Hautes Fagnes"

Op algemene aanvraag, kunnen het niet blijven uitstellen. De bedoeling is om vanaf het hoogste punt te gaan zoeken naar het watertje "Trou Marêt" en dit diep uitgesneden waterloopje te volgen naar "Fme Libert" en zo te eindigen in Malmedy - Niet al te veel kilometers maar een flinke moeilijkheidsgraad. DAARVOOR DOEN WE HET !! lui word je vanzelf - daarvoor moet je niet uit je zetel komen.

Met de stafkaarten 50 / 1.2 en 50 / 5.6 + de wandelkaart van de Hoge Venen en Malmedy.

Treinuren : Met den dubbeldekker vanuit StNiklaas (vertrek om 06.29u) naar Brussel noord, daar tijd voor een koffietje en vervolgens de IC komende van Oostende naar Verviers (vertrek Bru nd om 08.06u) Te Verviers central de tec-bus ligne 390 naar ons startpunt.

Met verse moed, tot woensdagmorgen, Hilaire


Relaas der feiten:
14 december 2011


Het moest er eens van komen, een ganse dag afwisselend een buitje, soms met winters karakter (smeltende sneeuw of hagel) maar dan zijn de “Hoge Venen” griezelig mooi. Weken na elkander, wat zeg ik, maanden met meer dan tienen op stap, dan doe je iets meer dan moet, stond ik daar met rode kaken van schaamte. Om van sommigen hun gezaag vanaf te zijn, je moet hun niet met “zotte” kosten opzadelen, had ik voor woensdag 2 groepsbiljetten voor de tec-bus aangevraagd, ik moet dit tweewerkdagen op voorhand doen en wij moeten met minstens tien reizigers zijn. Wat gebeurde er maandag en dinsdag, de ene na de andere die zich “absent” meldde (Onze William zijn mening lees je hieronder – kunt ge u voorstellen hoe er geroddeld werd over de afwezigen). Ga het nog eens proberen voor volgende woensdag 21 dec. Dan staat de jaarlijkse uitstap naar Bouillon op stapel. Commentaar van ons Annie, “je bent onnozel dat je dit allemaal doet, zijn nooit tevreden”
Met zessen voor een staptocht “Buiten Categorie” waarbij ieder van ons het beste van zichzelf moest geven, zeker met de neerslag van de laatste dagen, hebben aan “teambuilding” gedaan.

Baraque Michel – Hohes Venn – Polleur – Trô Maret – Malmedy.

Relaas van de tocht:
Start om 10.15u aan de kapel “Fischbach”, wij richting “Fagnes Polleur” tot het bijhorend beekje “Rau de Polleur” aan de “Pont de Bèleu”. Zagen toen al dat de watertjes allen fel gewassen waren. Deze overlopende beek stroomafwaarts gevolgd tot we, aangedaan door de pracht der natuur op onze stappen moesten terug keren om over één bepaald bruggetje ons terug te oriënteren, even GG + PG = Gp’s (grote prutsers). Nu volledig het zuiden gekozen, eerst gaan zoeken naar “Cabane du Negus” een ruïne van een kluizenaarswoonst in “Res. nat. dom. Fraineu et Lovaiseu”. Daar al “rechtstaand” maar tijdelijk zonder regen onze honger gestild. Terug op weg, op zoek naar “het” van de dag “Rau du Trô Maret”. Geen dag te vroeg of te laat, juist op tijd nog mogelijk te doen, deze bruisende en kolkende waterloop gevolgd, drie kilometers ver van een hoogte van 600m naar 400m. Super mooi langs het water of bijwijlen hoog de diepe kloven.. ieder mag mee genieten van de foto’s van onze Dany en William.. ge moet het maar doen in dit weer. De diepe kloof verlaten om een fikse klim te doen naar “Ferme Libert”, hoog boven Bevercè. Hadden nog niet genoeg van het avontuurlijke, via de toerist. trekpleister “Ferme Libert” naar de Ermitage (Kapel), nog behoorlijke steile klim om daar Malmedy aan ons voeten te zien liggen. Eén lange afdaling door een groot sparrenbos om de brug over de Warche te bereiken en zo het centrum van Malmedy binnen. (zie laatste foto)
Nog niet gans droog langs buiten, alsook vrij vochtig onder onze regenkledij door de intense inspanningen door ons geleverd, besloten (zeer wijs) om de vroegere bus naar Verviers te nemen. Het deed deugd, op de warme tec-bus ons kunnen verlossen van ons natte spullen om zo goed opgewarmd in Verviers de klaarstaande trein naar Leuven te nemen. Allen samen (niemand gevlucht) de kroeg in, één Orval minder dan naar gewoonte maar hij smaakte “o zo lekker”.
Tot volgende oproep, geniet van foto’s en commentaar, Hilaire.


Nabeschouwing I:

Hoi straffe mannen.
Deze keer waren de weergoden ons niet zo gunstig gezind. Het heeft geregend tot na de middag het was lang geleden dat we dat nog hebben meegemaakt. Het was voorspeld en je zag het ook aan de opkomst van de stappers. Alleen de dapperen, de harde kern, de besten, de onversaagden, de “die hards” kortom het kruim van de stappers waren erbij. De softies, de zwakkelingen, de minderen, zij hebben verstek laten gaan en ze hadden gelijk ook, want ze zouden het toch niet kunnen volbracht hebben. Zoals gezegd het weer viel niet mee maar het was een tripje in de Venen om U tegen te zeggen. Weeral kundig voorbereid en geleid door de GG zij het op een klein foutje van hem en mij de PG. Degenen die er niet bij waren (gewettigd of niet) zullen het zich eeuwig berouwen. Iedereen was het er over eens, dit was de wandeling en zoals vermeld hierboven niet voor doetjes. De afsluiter hadden we voorzien in Leuven waar we wel minder dan ons normaal rantsoen hebben gebruikt.
Geniet van de karige foto's deze keer en tot volgende week om blokjes voor in de soep.

William


Nabeschouwing II:

Loof en spring, lach en zing want ik ben een softie, een zwakkeling en een mindere! Bij zoveel waarheid buig ik nederig het hoofd voor de dapperen, de harde kern, de besten, de onversaagde “die hards”, kortom de waterkiekens!
Spijt dat ik er niet bij kon zijn? Neen, want iedereen weet dat ik water haat! Ja, maar de wegen van een stapper zijn onvoorzien, en daardoor onderhevig aan veranderingen buiten zijn wil om. Ik zal voor onze grote voortrekker het hoofd buigen een knieval doen en hem smeken om in het voorjaar als de botten in de bomen komen deze tocht nog eens te doen. Als de weergoden en al de rest meezitten kunnen we dan ook nog eens genieten van deze klassieker, wij de afvalligen, de doetjes.
Ik kan weinig zinnig vertellen over deze trip, wegens afwezig, er niet bij zijn dus.
Het ga jullie allemaal goed en blijf uit de regen en de kou, blijf dromen van een warme voorjaar want het komt er aan!

Groeten
Herman