dinsdag 23 augustus 2011

Vecpré – Ourthe – Jupille – Marcouray – Beverkolonie – Marcourt

Oproep:

Al eens uitgesteld wegens dreigend onweer boven onze Ardennen maar nu zeker van ons stuk...Gaan kijken hoe het gesteld is met de "bevercolonie" ten noorden van La Roche-en-Ardenne, hoog boven de Ourthe-vallei. Geen alledaagse ontmoeting,bijgevolg de moeite om zien, deze "castors" die langs de grote beek "Rau de Mayâ" dijken en burchten hebben gebouwd.
Als alles spoort zoals het moet starten we in het gehucht Vecpré (tec-bus lijn 15 Marloie- La Roche), eerst een klimmetje naar Waricy, terug dalen om de Ourthe over te steken in Jupille om vervolgens via Marcouray en gestaag klimmend het groot woud in te stappen. Ginder boven aan het "beverdorp" linksomkeer maken om te eindigen aan de Ourthe te Marcourt (tec-bus lijn 13 La roche - Melreux-Hotton.

Zonder twijfel een schitterende trip en "voor elk wat wils".
Het gaat een ganse week zomeren, geen uitvluchten om afwezig te zijn, b.b.q. kan iedere dag van de week behalve op woensdagavond, dan zal het in Vlaanderen onweren.
Stafkaart 55 / 5.6. Treinuren : met den dubbeldekker (vertrek St niklaas 06.29u) naar Brussel nd en verder met den E.C. Vauban (vertrek Bru nd 07.42u) naar Marloie.
Hilaire.



Relaas der feiten:

De man draagt niet altijd de broek, ten huize Van Marcke is het Godi die ze draagt, weliswaar met de pijpen opgerold voorzag ze een b.b.q. op woensdag stapdag, ONAANVAARBAAR!. Fam. Thys zat deze stapdag liever op een vierkante meter strandzand terwijl wij één groot woud voor ons alleen hadden, ONAANVAARBAAR!. Mijn twee adjuncten die allebei op dezelfde woensdag forfait geven, SCHANDALIG!, na verleden week de tweede keer laag leiderschapgevoel.
Mijn meestappers hebben me echter genoeg schouderklopjes gegeven en gezegd dat ik geen assistentie nodig had, MET DANK.
Vecpré – Ourthe – Jupille – Marcouray – Beverkolonie – Marcourt.

Relaas van de tocht:
Start in Vecpré om 10.00u (tec-bus ligne 15 Marloie – La Roche) De G.r. opgezocht om direct steil naar omhoog te klimmen richting noord en naar het gehucht Warisy. De eerste 150m hoogteverschil zaten er op met als dank een mooi panorama naar de overkant van de Ourthe en het dorp Marcouray “DAARVOOR DOEN WE HET !” Hetzelfde aantal meters terug dalend om in het dorp Jupille de Ourthe over te steken. Daar ineens een steile rotswand vóór ons “La Falêye” waar aan klimsport word gedaan. Wij daar ook naar omhoog via een steil stuk en nevens een beekje om uit te komen in het dorpje Marcouray waar het tijd was om aan het rustig kerkpleintje te middagmalen. Verse krachten opgedaan om nog hoger te trekken richting “beverkolonie”. Blij dat we na een poosje weer in het dichte bos waren aangezien de zon fel schijnend het dal verwarmde. Via “bois Bellinfoi” en “bois Roubiesté” naar “bois Brulée Fagne” waar we aan de bron van de beek “Rau du bois Mayâ” aankwamen, meer dan tweehonderd meters boven de Ourthe – vallei (zie de geslaagde prenten van Dany en Etienne). Vanaf daar volledig linksom om stroomafwaarts het beverdorp te gaan begluren. Onze tijd genomen om dit voor ons niet alledaags fenomenaal bouwproject te bewonderen. De beestjes niet gezien daar ze hun “siesta” namen. Na dit kilometerlang dijken en burchten valleitje nu langs de “Rau de Maladrie” om een laatste maal opberg te stappen met mooie vergezichten richting Marcouray en “Ermitage Chap. Saint Thibaut” (de witte kapel hoog boven de Ourthe een ganse dag in ons vizier). Tussen de weilanden en graanvelden “sur le Hé” was het zwoel warm geworden, besloten om onze tocht te eindigen al zakkend door het minder warme “bois de Jambe” om in de Ourthe te Marcourt ons proper te maken voor het nagenieten.
Van op een terras gewacht op de tec- bus ligne 13 (La Roche – Melreux-Hotton) . Daar geklonken en gedronken op het “Heil en welzijn” van Hanne, het zevende kleinkind van Jacky en Jeannine. Na een korte busrit naar het station Melreux-Hotton verder onze dorst gelest “Chez Gislaine” met één jaar oude Orval. MAN..MAN ..MAN .. LEKKERRRR!
Huiswaarts kerend een beetje pech onderweg, door een breuk in de bovenleiding een uur later dan voorzien naar Dendermonde. Dany via zijn gsm een tf. naar zijn Godelieve, zijn pizza wat vroeg laten bakken, onderweg nog wat vertraging bij zodat zijn schijf pizza driedubbel gebakken was en hij hem bijgevolg zal kunnen gebruiken als “freesbee”.
Dit alles mocht de pret niet derven, hadden een leuke dag gehad, Hilaire ( volgende woensdag waarschijnlijk naar de “Hoge Kempen” rond Genk, reden : Erica staat in bloei )


Nabeschouwing:

Wegens niet aanwezig, geen commentaar. Zelfs mijn vriend en toeverlaat, niet aanwezig, geen commentaar. Onze leider en voortrekker wel aanwezig, maar hij heeft de leeftijdsgrens om gekelderd te worden overschreden, dus geen commentaar.
De groeten en tot later!