vrijdag 17 oktober 2008

Couvin - Couvin

Oproep
Het is weer een tijdje geleden dat we naar de valleien van Couvin zijn geweest. Daar is voor ons nog veel te ontdekken of te herontdekken.
Starten in Couvin en zo langs "l'eau noire" tot aan de rotsen "cour du Chestia" "roche à l'hermite" en "roche à Thapia".

Diep in het "bois de Gonrieux" en "bois de Baileux" , twee namen van dorpen in de omgeving.
De bedoeling is om via het dorpje Peche met zijn vele kapelletjes, kerk en klooster terug te keren naar Couvin.
Voor de meesten van ons een nieuwigheid en voor mij ongeveer vijf jaar geleden. Ik kan jullie meegeven, de natuur op zijn best.
Degenen die beschikken over kaart 57 / 7.8 en 62 / 3.4 , breng ze mee aub.

Nu nog eens de treinuren opgeven
: Belsele vertrek om 06.40u Sinaai om 0642u Lokeren om 06.48u , zonder overstap naar Brussel Zuid.
: St.Niklaas mag of kan vertrekken om 06.35u over Dendermonde of om 06.50u via Berchem.
: In Berchem (om 07.26u) of in Brussel Zuid (om 08.09u) nemen we de trein naar Charleroi-Sud met aankomst om 08.55u.
: Charleroi-Sud vertrek om 09.05u naar Couvin met aankomst om 09.55u.
Francine en Herman zien we te Brussel Zuid/Midi
Anderen die eventueel via Berchem sporen zien we op de I.C. te Brussel Z/M
-Gsm stand-by svp.

Ik wens jullie nog een paar mooie na-zomerdagen en tot woensdag, hilaire

15 oktober 2008

Relaas der feiten.

Zuid/westwaarts langs “L’Eau Noire” door een groot woud, in de uiterste tip van de Provincie Namen op enkele boogscheuten en nog wat steenworpen van “La France”.
(streek genaamd “de valleien van de wilde wateren”)

Om 10u op stap, reeds volop genieten van de herfstkleuren, maar spijtig genoeg dit keer zonder streepje zon. Een ganse dag miezerig grijs.

De eerste drie km. in open veld richting het dorpje Pesche tot ferme “la Butte de Pesche”. Vanaf daar één groot gemengd loof- en naaldbos, doorklieft door het riviertje “L’Eau Noire”. Door “bois Madame”, op aandringen van ons andere madame Francine, de steile afzink van “les Trieux Sauvages” genomen welke we nu “het hellend vlak van Francine” gaan noemen. Het mens was zo content dat ze als dank plat op haar rug ging liggen, hetgeen “digital” opgeslagen is door onze nieuwe medestapper Jacky. (hopelijk zien we er wat van ?) Vanaf hier vier km. langs het kronkelende riviertje, waar af en toe een speelse forel opsprong, omgeven door links en rechts steile beboste hellingen.
Na onze boterhammetjes, rond 1uur ’s middags, het verste punt van de dag bereikt.( Les roches “à Tchapia”, “à l’ermite” en “chestia”). Moeten daar zeker nog eens terugkomen bij mooi weer en ter plaatse onze maaltijd nemen. Puur natuur en stilte met langs weerszijden een 100m. hoge, bijna loodrechte helling. Op onze stappen teruggekeerd, het watertje verlaten, in het “bois de Gonrieux”, over de kam van “le grosse terne”, “coupes de douze Apôtres” en “ coupes Brauze” , terug ons laten zakken naar ons “zwarte water”. Daar links langs de rivier, over een afstand 5 km., een sympathiek paadje gevolgd, op en neer kronkelend, tot het binnenstappen van Couvin aan het groot sportcentrum “La Foulerie”.
Moe maar voldaan ons proper gemaakt in het water welke ons een ganse dag aangenaam heeft bezig gehouden. Negen tevreden stappers, nou ja negen, er is altijd wel iemand (gewoonlijk dezelfde) die punten moet aftrekken voor futiliteiten.

In een plaatselijke kroeg, tussen de gewone mensen, nou ja gewone, onze grote dorst gelest. De cafébazin wist welke drinkers ze in haar kuip had en heeft ons overladen met smakelijke hapjes, waarvoor onze dank.

Tot binnen enkele dagen voor mijn oproep voor woensdag aanstaande, Hilaire