zaterdag 22 januari 2011

Bertrix – La Cornette – Les Hayons – Semois – Bouillon

Uitnodiging:



Woensdag koud, tegen het vriespunt, open weer met af en toe de zon...ideaal om te gaan stappen, deze keer diep in d'Ardennen. 't Zou enkel maar neerslag zijn in het Noorden en Oosten (kans op sneeuw) wij sporen naar het Zuiden met droog weer.

Starten in Bouillon aan de Semois en eindigen in Bertrix aan het station. Met volle moed en overgave, maakt dat jullie fit zijn daar er redelijk moet geklommen en gedaald worden.
Vanuit de Semoisvallei te Bouillon naar "Chap. N.D. de Walcourt (Buhan)" = klimmen. Vandaar naar "Moulin Hideux" = dalen. Vervolgens naar het gehucht Les Hayons = klimmen. Verder terug naar de Semois en het gehucht La Cornette = dalen. Daarna nog een paar keer minder hoog maar toch tot het einde te Bertrix = op en neer.

Stafkaarten : 64 / 5.6 en 64 / 7.8 alsook 67 / 1.2 en 67 / 3.4

Treinuren: met den dubbeldekker vanuit St Niklaas (vertrek om 06.29u) naar Brussel Noord - aansluiting met den E.C. Vauban te Brussel Noord (vertrek om 07.42u) naar Libramont om vervolgens de tec-bus lijn 8 te nemen naar Bouillon.

't Kan niet rap genoeg woensdag zijn, tot dan, Hilaire



Relaas der feiten:
19 januari 2011



Natuurminnende mensen zoals wij hebben geen kans- of belspelletjes nodig, wel een gezonde geest in een gezond lichaam en iedere week één woensdag. Wij met ons negenen bij de weinigen die diep in de Ardennen hebben genoten van de gezonde lucht, prachtige natuur en een afwisselend parcours. Weer een trip om mee naar buiten te komen, spijtig van de thuisblijvers. Onze Michel eerst ‘down’ bij de afwezigheid van zijn vriend jacky, daarna toch vrolijk omdat onze Frans zijn plaats innam.
Met dank aan ons Waalse spoorvrienden, hebben te Libramont de aansluitingstrein naar Bertrix 20 minuten laten wachten, daarom konden we ons vooraf uitgestippeld traject, weliswaar in tegenovergestelde richting, uitvoeren.

Bertrix – La Cornette – Les Hayons – Semois – Bouillon.

Relaas van de tocht: Vertrokken met een soepele tred, door het stadje Bertrix naar de open golvende weilanden met daar midden in een stenen stalling waar het vee vroeger hun winterverblijf hadden (de zoldering volgestapeld met hooi). Zakkend naar de eerste bossen en het overlopende beekje “La Bonne Fontaine”. Rechtdoor rechtaan langs de overwegend naaldbossen van “Le Combri” en “Le Cornichai”. Daar de eerste zonneschijn van de dag opgevangen tussen de grote sparren en dennen welke mooie beelden gaven, geschoten door onze Dany en William… die mannen hebben ook alles gezien, waarvoor dank. Met de gedachte dat we goed bezig waren, nu op een “plateau” gekomen met weeral veel weiland en een grote strook akkerland “Haut d’Atisse”. Zakkend naar de kolkende grote beek “Rau des Aleines” om een zitplaats te zoeken aan de stenen brug in het gehucht La Cornette.
Met veel honger en smaak onze boterhammen naar binnen geschoven. Intussen waren er al meer blauwe plekken aan de hemel, windstil en rond de 5° fris. Vertrokken voor het moeilijkste deel van de dag met de ondervinding ‘moeilijk is meestal schoner’. Ongeveer twee kilometer het fel gewassen riviertje gevolgd tot de Semois. Via “Roche à Colas” en “champs Chenêts” naar de volgende rotspartij “Le Saut des Sorciéres”. Alle negen in ons nopjes en bijna kinderlijk blij dat we er weer bijwaren…”DAARVOOR DOEN WE HET !!” lui wordt je vanzelf..Nog even de “point de vue” van “Mont de Zatrou” langs, hoog boven de Semois. Terug wat asfalt om goed op te schuiven, door het dorpje Les Hayons, aan de kapel links om wat verder de diepte in te duikelen naar “Moulin Rideux” aan de gelijknamige “Rau de Moulin Rideux”. Daar nog eens krachten naar binnen gegoten vooraleer aan de laatste klim te beginnen, wel eentje dat kan tellen. Start, ieder op eigen tempo en kracht naar boven om aan de schilderachtige “chap.N.D. de Walcourt”, hoog boven Bouillon, weer te verzamelen. Moe maar voldaan naar het stadje aan de semois om onder het “Ancien Chateau Fort” van Godfried de Kruisvaarder te eindigen.
Daar toch maar gauw onze mond gestreeld met een eerste Orval..het moet gezegd, zonder onze Frans en Michel (zijn hand in hand gaan wandelen in ’t stad) Vervolgens de tec-bus lijn 8 naar Libramont om daar definitief onze dorst te lessen. In Libramont, worden we altijd met volle goesting en nu uit volle ronde borst ontvangen. Vlug een plaats vrijmaken om wij met ons achten samen te kunnen genieten. De altijd 6 maand oude geschonken Orval was weer om er gans je neus in te steken.. bij zulke momenten is “Hij” in zijn element met zijn “verborgen camera”, ‘k heb ons Annie al ingelicht dat de foto’s gemanipuleerd zijn.
Een uur later dan gewoonlijk thuis, enkel onze Frans was vroeger huiswaarts naar zijn schaapjes, nochtans, zijne ram ziet hem niet graag komen, of is hij jaloers op die ram. Onze Jacky moet zich vooralsnog geen zorgen maken, zijne Michel bleef met ons plakken i.p.v. samen met Frans af te reizen.
Met veel plezier en voldoening naar Vlaanderen terug, gezellig samen in een luxe- trein, eerst naar Brussel.
Geniet van de vele mooie foto’s en de nabeschouwingen van onze Herman.
Hilaire



Nabeschouwing:


Hallo, hallo er zit verandering in het weer. Als je de natuur volgt kan je zien dat ze de lente beginnen te ruiken. Hier en daar breekt de grond al open, je ziet het als je ogen in je kopke hebt. Kriebels komen al boven. Vorige week in de bistro hebben we het kunnen vaststellen de lokroep van het jonge volk. Spijtig dat we net buiten de leeftijdsgrens vallen. Niet getreurd compadres, onze ogen zijn in orde (nmbs keurmerk). Laat ons genieten van op afstand, het is beter voor het hart!
Daarom blijf stappen en het houdt ons hart en onze ledematen in form, en als de temperatuur stijgt, komen zelfs onze botten ook tot leven.
Gegroet, en blijf hopen de zon zij komt!