vrijdag 1 oktober 2010

Aywaille - Poulseur

Uitnodiging:



Zo warm als verleden woensdag zal het niet meer worden, droog is al genoeg en dat is hetgeen ze voorspellen. Wij zijn liever moe dan lui, daarom springen we vroeg uit onze slaapbak om er met veel goesting bij te zijn.
Deze keer een beetje verder dan verleden woensdag, wel op dezelfde spoorlijn vanuit Liége Gm. maar nu verlaten we de Ourthe bedding te Rivage om de Ambléve te volgen tot Aywaille, ons vertrekpunt.
‘k Ga er iets mooi uitzoeken, ‘k weet dat je daar niet aan twijfelt, Aywaille – Aywaille of Aywaille – Poulseur - Jullie kiezen, ik beslis.
Kaarten 49 / 1.2 en 49 / 3.4 . met dezelfde treinuren als verleden week t.t.z. met den dubbeldekker vanuit St niklaas om 06.30u naar Brussel noord, na een lekker potje koffie nemen we de I.C. trein naar Liége Guillem. om 08.06u.
Jij komt toch ook !? tot woensdagmorgen, Hilaire (Aan alle afwezigen, wegens zelf ziek of ziek familielid – spoedig en goed herstel gewenst)



Relaas der feiten:
29 september 2010



Heb meelij met de gedwongen afwezigen, heb ergernis met de gewilde absents. Wij met ons drietjes verheugd dat we er wel mochten bijzijn, bij een stralend weertje rondstappen in de mooie natuur…het geluk moet wat langs je kant zitten, een aandoening, ziekte of ongevalletje kan je plannen en vrijetijdsbezigheden in de war sturen, nogmaals, voor degenen er nu mee geconfronteerd zijn…veeeeel en vlug beterschap, iedere stapdag word er over jullie gepraat.

Relaas van de tocht : het station Aywaille uit om 09.50u om westers te stappen en te beginnen aan de eerste beklimming van de dag uit het dal van de Amblève, aanstonds het gemengd bos “bois de Bougneuse Hé” in, langs het beekje “Rau de Parfond Vâ”, tot tegen het dorpje Awan om in een grote bocht rechts, tussen wei en bos naar het groot kruis “ Croix de Septroux” een kleine 200m. hoger dan de Amblève. Daar al de eerste mooie panorama’s, nu nog een beetje nevelig maar vanaf de middag zonnig en klaar. (zie foto’s van Jacky en mijzelf). Een honderdtal meters zakken, door en modderige en glibberige boswegel langs het grachtje “Rau du fond de Longuegne” om uit te komen in het gehucht Chambralles. (toen liep ik al in m’n hemd, dank aan de warme zonnestralen) Immer westwaarts, door deeltjes bos en veel weiland naar het dorpje Oneux, gelegen boven de samenvloeiing van Amblève en Ourthe. (konden goed zien waar we in de namiddag nog moesten passeren, o.a. Fraiture). Op de trappen naar het kerkje onze “boke’s” opgegeten “en plein de soleil”. Terug op stap, goed zakkend naar de rotsformaties van “Res. Nat. domaniale les Tartines”, zigzaggend naar beneden en goed oppassend voor “slipgevaar” om uit te komen aan een rusthuis en het oud verlaten stationnetje van Comblain-au-Pont. Onze Michel een babbeltje opgezet met twee hoogbejaarde dames (’t moeten niet altijd plaatselijke schonen zijn) die voor hem, in het Waals dialect, een liedje zongen uit hun kinderjaren. Vanaf nu noordelijk, niet de Ourthe-brug maar de Amblève-brug over, tot vijfhonderd meter vóór het station van Rivage rechts om nog eens een kleine 200m. opwaarts te klauteren, voorbij de merkwaardige “Tilleul de Mérinet” naar het dorpje Fraiture. Ons weer meerdere keren door draaihekjes moeten wringen, oppassen voor de “koevlaaien” om “DAARVOOR DOEN WE HET !!” een prachtig zicht te krijgen op hetgeen we gedaan hadden en het gehucht Chanxhe aan de Ourthe. Vanaf de brug over de rivier gekozen voor het jaagpad en “l’Ile de Lion” tot Poulseur.( verleden week daarmee begonnen)
Geëindigd op het zonnig terras van “Poul’s café” rechtover het stationnetje van Poulseur en onder de majestueuze toren van “Donjon de la Renastienne” in restauratie (prachtig project van de Waalse Gemeenschap – bij ons zou er twintig jaar studiewerk aan vooraf gaan – gaan het eens bezichtigen als het af is)
Weer een tocht met alles erop en eraan en het mooie weer als “toetje”. Tot volgende week woensdag en geniet van de foto’s via onzen Herman. Groetjes van den Nestor van de bende.



Nabeschouwing:

Ik moet het toegeven William de grote had gelijk.
Hij had mij verwittigd, ze zijn niet te vertrouwen alleen, ze gaan hem in de doeken doen, ze gaan hem mee op het slechte pad brengen.
Voorwaar hij had gelijk, je ziet ze duidelijk fier pauzeren bij hun vierwieler "ba ba ba". En dan hun troebele ogen, het drankpeil staat duidelijk af te lezen. "Veel te veel" Schande kome over hen.
Dan nog het strafste een oude, trouwe, bijna zonder zonde zijnde stapper op het slechte pad brengen.
Voorwaar lezers ik zeg u "Het zal slecht aflopen met dat duo"
Voila het zit erop, plicht volbracht, er rest mij enkel nog een trapist te ledigen om goed te kunnen slapen. Op doktersvoorschrift!

Poulseur - Tilff

Uitnodiging:


'K ben er deze keer vroeg bij.. Het is niet zo dat ik met m'n wijsvinger en de ogen dicht een plaats aanduidt op de kaart van de Ardennen...dit gaat telkens samen met uren zoekwerk...nee nee geen dank daarvoor.
Onzen Herman heeft me nu geholpen..zou graag nog eens eindigen in Tilff. Dat komt woensdag goed uit, ze geven volle zon, dus blauwe hemel met een temperatuur van rond de 20°..Ideaal weer om uit de Ourthe-vallei en de bosrijke gedeelten op te klimmen naar hogere vlakten met onderweg een gehucht of dorpje vol vergezichten om te eindigen op een rustig en zonnig terras aan de Ourthe te Tilff.

Opteer om te starten in Poulseur, langs de Ourthe en "L'île du Lion", over de Ourthebrug, uit het dal naar het gehucht Le Fays en vervolgens Chaply en de eerste "point de vue". Verder naar "ancien moulin de la Haze" om min of meer inde buurt van de grote beek te blijven stappen richting Haie des Pauvres en achter het dorp Dolembreux door. Daarna Noordwest door een bosrijk gebied, uit de buurt blijven van de autostrade E26/A25 om zo ons geliefd Tilff aan de Ourthe binnen te vallen...Voor WAAR, ik zeg u, de moeite om doen !!.
Kaart 49 / 1.2 en 42 / 5.6.
Treinuren : Goed geraden..met den dubbeldekker (vertrek om 06.30u te St Niklaas) naar Brussel noord en vervolgens met den I.C. Oostende - Eupen tot Luik gm. om daar de aansluiting te nemen naar Poulseur (aankomst 09.35u) Vroeg vertrekken = vroeg op stap = genieten onderweg = genieten bij aankomst.



Relaas der feiten:
22 september 2010



Relaas van de tocht: Om 09.35u te Poulseur uit de trein, om het jaagpad langs de Ourthe op te zoeken. Langs de nu toch wel kalme rivier over het sasbruggetje van “L’ île du Lion” om mee de bocht te nemen naar de grote brug te Chanxhe. De brug over om dan 100m; verder links zigzaggend aan een steil paadje te beginnen welke ons 150m. hoger moest brengen tot het gehucht Le Fays en de eerste vergezichten van den dag. Bij afwezigheid van een drietal vaste “cameramannen” was het enkel Jacky en amateur ikzelf met digital toestel. Vanaf nu veel prachtige panorama’s, zeker bij dit stralend nazomerdagje. Door het veld naar het andere gehucht Chaply en vervolgens naar het dorp Flagothier met zijn “Ancien Moulin de la Haze” (volledig in verval en verroest – niet meer aan te zien). Vanaf hier 4 km. in de nabijheid gebleven van “Ruisseau de la Haze”, links en rechts mooi wandelgebied, eenmaal op onze stappen moeten terugkeren wegens: jachtgebied en paden in wildgroei. Niet getreurd, het was natuurlijk mooi met veel holle wegen en hoge hagen omheen. Iets na hoognoen ons p.n. plaats gevonden aan een houten bruggetje over het kabbelende beekje. Hadden intussen, in het vorige dorp, het gezelschap gekregen van een speelse en pientere hond (merk onbekend), een leuk beestje dat mee knabbelde uit onze brooddoos…gevolg, kregen hem dus niet meer uit onze buurt. Terug op pad, nu rechts van het watertje, onder het gehucht Haie des Pauvres door om in een grote bocht rond het dorp Dolembreux te stappen. Vanaf hier niets meer plat maar zeer golvend, eerst naar de “Trou du Renard” opzij van het gehuchtje Hayen. ’t Was klimmen of dalen, nu de “rau de Gobry”, dachten voor de tweede keer vandaag eens iets nieuw te proberen maar het lukte ons niet. Wilden net vóór de beekbedding links een wegeltje inslaan, avontuurlijk en tamelijk begaanbaar..tot einde verhaal, op onze stappen terug zonder treurnis daar het zo “natuurlijk prachtig” was. Beseften wel dat dit ommetje gevolgen had voor het verdere verloop van de stapdag. Samen met onzen Herman, intussen geslaagd kaartlezer, gekozen om uit het “bois Le-Comte” te klauteren richting autosnelweg E26-A25, langs het gehucht En Tarbois, dooreen een chique villawijk. Hier voor het eerst last ondervonden met onze loslopende viervoeter en de automobilisten die kwaad naar ons keken. Achter “Chap. N.D. de Chaweresse” om de diepe Ourthe-vallei met het dorp Tilff beneden ons te zien liggen. Hoera..vanaf hier nog drie kilometer sterk dalend langs rustige verharde wegen om uit te komen aan de volle terrassen van het kerk- en dorpsplein Tilff. Daar, aan de drukke ring rond het autovrije centrum, zijn we onze trouwe vriend van één dag kwijtgespeeld.
Met ons vijven een zonnig plekje gevonden op het caféterras aan de Ourthe met zicht op het stationnetje aan de overkant, 90 minuten lang genieten..t.t.z. 3 x 30 minuten voor 3 x een volle 33. LEKKERRRRR!.
Door omstandigheden ? toch maar een flauwe opkomst voor een dag stapplezier, voor degenen die er bij waren verheugend…schitterend weer, volop zon en vrij warm tot 28° met een parcours vol afwisseling en een nagenieten dat “AF” was. Spijtig dat de afzegging soms gepaard moet gaan met een smoesje..waarom gewoon niet melden dat ze hun “ploegske” moeten gaan aanmoedigen…zijne vriend had het er moeilijk mee.
Tot volgende oproep, Hilaire



Nabeschouwing:


Wegens gebrek aan en andere uitvluchten een week te laat gepubliceerd.
Allemaal uitvluchten, te laat is te laat, als straf niet mee op 29 september en genen drank op die dag. Eens zien of iemand medeleven heeft en mij alsnog trakteert.
De groeten en mijn huiswerk snel verder maken. Een echte spoortripper rust niet!