zondag 19 februari 2012

Coo (Amblève) – Belvédère de Ster – fagne de Bellaire – Ruy (Roannay) – Andrimont – fagne de Malchamps – promenade des Artistes – Spa-Géronstère.

Uitnodiging:

Volgens het nieuwsbericht is de staking voor woensdag afgeblazen, nu kunnen we plannen.

Men voorspelt nog sneeuw in de hoge Ardennen maar het streepje zon zullen we misschien missen, niet treuren.

Heb gekozen om woensdag nog eens een oeroude klassieker te stappen, zal intussen al een paar jaar geleden zijn.

Vanaf Coo aan de Amblève, een flinke beklimming naar het gehucht Ster en daar de g.r.5 gaan opzoeken, deze volgen langs de dorpjes Ruy (beneden aan de rau Roannay) en (terug omhoog) naar Andrimont en zo via "Fagne Malchamps" en "promenade des Artistes" naar het stationnetje vanSpa-Géronstère.

Een tocht om "U" tegen te zeggen. DAARVOOR DOEN WE HET!! lui wordt je vanzelf.

Stafkaarten : 49/3.4 en 49/7.8 alsook 50/1.2 en 50/5.6
Treinuren : met den dubbeldekker naar Brussel noord (vertrek St Niklaas om 06.29u) vervolgens (vertrek om 08.06u) naar Liège gm en vanuit Luik (vertrek om 09.18u) naar Coo.(aankomst 10.05u)

Tot woensdagmorgen, Hilaire


Relaas der feiten:
15 februari 2012


Man, man, man, wisten op voorhand dat het geen makkie zou zijn gezien de weersomstandigheden van de laatste weken en om ons te plezieren had het de voorbije nachten nog gesneeuwd zodat alle paden er onbetreden en maagdelijk wit bijlagen (tijdens de tocht enkel wat fijne sneeuwkorrel om het een wat meer winters karakter te geven) En dan de moeilijkheidsgraad: van de start aan het station te Coo (240m) kort maar steil naar de hoogte van Ster (500m) – afzakkend naar het gehucht (450m) en vervolgens tot “fagne de Bellaire” (510m) – nu den dieperik in naar de vallei van de Roannay te Ruy (300m) – een laatste klim via Andrimont naar “fagne de Malchamps” om daar het hoogste punt van de dag te bereiken (570m) – wetende dat we daar op de smalle paadjes spoor moesten zoeken in 15cm sneeuw. Op ’t laatst dalend via het “Arboretum” en “promenade des Artistes” naar de treinhalte van Spa-Géronstère (270m).
Samengevat: Zeggen en schrijven : zeshonderd meters (600m) omhoog en zeshonderd meters (600m) naar beneden in wegeltjes waar de ijsplekken soms verraderlijk onder de verse sneeuw lagen. Niemand horen klagen of zagen (helpt toch niet bij mij), elkander helpen waar het kon en onderweg nog oog hebben voor de mooie panorama’s en nog goedlachs en rood aangeslagen op de prachtige foto’s van onzen Harry staan. (Hij als enige beeldjesschieter; ditmaal geen prentjes van de PG. Hij was nog niet bekomen van zijn “gedwongen” Valentijnviering op dinsdagavond.
Nota van de redactie: wij vieren dit op de middag zodat we gezond en wel op de afspraak zijn op woensdagmorgen – de afwezigen zullen nu zitten “bleiten” bij het zien van de prachtige foto’s – misschien toch eventjes hun mondhoeken opentrekken (leedvermaak) bij het zien van de blauwe oogkas van onzen “uitgeschoven” Tony – zijn Rita geeft daar een paar kusjes op en alles is genezen)

Coo (Amblève) – Belvédère de Ster – fagne de Bellaire – Ruy (Roannay) – Andrimont – fagne de Malchamps – promenade des Artistes – Spa-Géronstère.

Relaas van de tocht: 10.07u start te Coo, zigzaggend opklimmen naar Belvédère de Ster, daar een beetje moeten zoeken om door te steken naar het g.r 5 pad aan “fagne de Bellaire” dit via “bois de Berzeu”. In een dik zwart dennenbos, uit de wind en korrelsneeuw onze boterhammen binnengespeeld. Na een kwartuur terug “gerugzakt”, nu een paar uur geen kaart nodig daar we een g.r. pad volgden. Boven het gehucht Egbomont een schitterend dieptezicht in de vallei van de Roannay en de dorpjes Ruy en Andrimont. De baan naar Francorchamps over om aan de grootste klim van de dag te beginnen, af en toe uitrustend en achterom kijkend naar de diepe vallei. Bij de “Poteau d’Andrimont” ook genaamd “Creux de Vecquèe” opgedragen aan Maurice Pottier – schilder van de venen 1900-1946 - even bijgetankt – (kruising met de oude weg Vecquée (Spa – Stavelot) grensscheiding tussen België en Pruisen vóór 1919). Verder langs “fagne de Malchamps” en “ferme de la Bérinzenne” ons laten afzakken naar het “Arboretum” en zo via de supermooie “promenade des Artistes” naar ons einddoel, de treinhalte (cul –de- sac) van Spa-Géronstère.
Vijf minuten voor vertrek aangekomen (15.45u), ons naar Pepinster laten sporen om daar met veel goesting onze dorst te lessen…en smaken !! Om 17.10u vertrokken te Pepinster en om 19.40u afgestapt te Sinaai, tegen mij geen kwaad woord over den spoorweg. Tot volgende week, geniet na bij “woord en beeld”, maak dat je volgende week “present” geeft, Hilaire

Nabeschouwing I:

De afwezigen hadden DIK ongelijk!!!!

Sneeuw, pittig, glad, valpartij, uitschuivers, koud, winderig, neerslag,
nattigheid, klimpartijen, Orval, we hebben het allemaal gehad.
Maar het was DIK de moeite waard!

Dank aan onze GG Hilaire!!!!!!!!!!!!

Veel beterschap aan onze gevallen soldaat.
Harry

Nabeschouwing II:

Men zegt, dat bewegen gezond is. Men zegt ook dat je veel moet drinken, ook dat zou gezond zijn! Kortom men zegt zoveel.
Nochtans als je onze stappers bekijkt na de wandeling zien ze er niet altijd even gezond uit, afgepeigerd, leeg, moe, kortom op. Nog een geluk dat het gezond is!
Als je onze stappers ziet bij het verlaten van de plaatselijke bistro, waar zij voldoende vocht tot zich genomen hebben, “tegen de uitdroging” dan zien ze er stukken beter uit. Terug op de wereld gezonde blos en met fonkelende ogen!
We mogen dus stellen dat het ene niet zonder het andere kan. Je kan, mag niet drinken zonder te stappen (William). Anders leef je niet gezond. Simpele regels, maar toch zijn er steeds die moeten zondigen. Spijtig voor hen zij hebben de sneeuw niet gezien.
De groeten en let op het blauw van uw ogen!
Herman