zondag 6 maart 2011

Wellin - Wellin

Uitnodiging:

Nog geen "themawandelingen" a.d.z. lentebloemen en/of jaarlijks terugkerende "klassiekers", de wegrenners zijn er wel al aan begonnen maar wij moeten nog een beetje wachten naar de ontluikende lente en zomer.

Ik zit al een paar maanden met deze wandeling in mijn gedachten, het moet er uit, woensdag sporen we naar Jemelle om daar de tec-bus lijn 29 te nemen naar Wellin, een mooi tochtje van een klein halfuur via Rochefort en Han sur Lesse. 's Avonds terug met dezelfde tec-bus vanuit Wellin waar we onze "àpres promenade" genoten hebben. (we kunnen 's morgens al eens kijken op welk terras we gaan zitten.. 't zal goed weer zijn)

Verheug er jullie maar al op, een prachtige wandeling die ik al eens gedaan heb voor een zestal jaren...
van Wellin richting Daverdisse, terug via de mooie dorpjes Sohier en Lomprez naar Wellin.

Treinuren: Met den dubbeldekker vanuit St Niklaas om 06.29u naar Brussel nd en om 07.42u met den E.C. Vauban naar Jemelle en daar om 09.34u naar Wellin met daar aankomst om 10.02u - vertrek terug Wellin om 17.03u.

Stafkaarten: enkel de 59 / 5.6 ( 'k beschik ook over de wandelkaart van Wellin )

Gauw nog wat informatie voor de tweede week van maart (9 maart) 'k zal aan onze William vragen om een dagtrip uit te stippelen in het heuvelland rond Loker en Westouter...en eens een uurtje later vertrekken voor de langslapers.

Geniet bij het lezen en het bekijken op "Picasa webalbums Herman" en het "Blog van de Spoortrippers" prachtig werk van onzen Herman, als 't goed zeg ik het ook. Laat ons hopen dat het ellebogenwerk van mijn toekomstige vervangers niet uit de hand loopt...rivaliteit moet er zijn maar ik duld geen achterbaks gedoe om aan de macht te komen, volgende woensdag zullen we dat rustig uitpraten zoals normale mensen dat doen, Hilaire




Relaas der feiten:
02 maart 2011


Wel een ganse dag zonneschijn maar nog geen “lentewarmte”, toch vermelden dat we al twee vlinders hebben zien “vlinderen” waarvan de vleugeltjes nog maar pas droog waren o.a. een prachtig Citroentje (moet gezegd, weken later dan normaal).
Voor de zoveelste keer dit jaar nog eens iets nieuws uitgestippeld..en als onze William deze tocht goed vindt, dan moet het wel “superbe” zijn.. is niet gauw tevreden weet je wel.
‘k Ga niet overdrijven, toch nog maar eens een proficiat aan den ijzerenweg en de tec-bussen, ons vijf aansluitingen van ongeveer tien minuten zonder problemen gehaald.!!
Start te Wellin aan het gemeentehuis om 10.05u, ons gaan aanmelden in het Informatiebureel bij de “good looking women” om aan te duiden welk parcours we in gedachten hadden, kon spijtig genoeg niet meestappen.

Relaas van de tocht:
Vanaf de woonkern van Wellin gestaag naar omhoog langs een tweekilometer lang asfaltbaantje, immer zuiders met de reeds fel schijnende zon in ons aangezicht. Gauw een dikke honderd meter hoger dan het dorp dat alsmaar kleiner werd. Nu langs een draaihek een jachtgebied in van hoofdzakelijk naaldbomen met bossen namen als “Gaumont fosse”, “Quartié au Dorè” tot het prachtige uitzicht van “Tienne de Chassepierre”. Het grote woud dat we hier bewonderen vormt de uitloper van de echte Ardennen met daartussen de vallei van de Lesse. Even op het bankje in volle zon, nu een kleine honderd meter tamelijk steil naar beneden om het beekje “Rau de Wèri” door te waden, zeer natuurlijk maar nat. Daar al een schouderklopje gekregen van sommige meestappers, zelfs van degenen waarvan ik het minst verwachtte. Verder zuidelijk naar “Tienne des Hayons”, “Colèvrou” en “la Fagne”, meer gemengd bos, gaan zoeken naar de verharde wandelweg “Chemin du Comble de Chaumont”, weer honderd meter geklommen. ’t Werd tijd om een plekje in de zon uit te kiezen om, gezien de moeilijkheidsgraad, ons te versterken..smakelijk jongens en meisje, in volle zuivere natuur met enkel het geluid van smullen en slurpen..”DAARVOOR DOEN WE HET !! lui wordt je vanzelf…enz. beseften goed dat we weer eens bij gelukkigen waren. De rugzak een klein kilootje minder van drank en spijs, nu in een grote bocht westers langs de bronnetjes van “ri de Rogifosse” in het bos “Renauchamps”. Gelukkig zijn mijn 2 adjuncten goed opgeleid, ‘k was eventjes mis door de eerste felle zonnestralen..ze hadden het gezien. De N 835 over aan het gesloten “Repos des Chasseurs” naar het gehucht Fays Famenne, tijd genoeg, eventjes pauze om onze dorst te lessen, was blij dat onze Jacky zelf voorstelde om er een “ommetje” aan te breien, dacht zeker dat de Familie Thys zou “gepast” hebben na drie woensdagen “non actif”. Verder in een grote bocht, nog altijd “plein bois”, met name “Le grand Vivier” met veel gekapte delen en veel “Guè’s”.. was me dat daar modder- ploeteren in de sporen van de grote machines. Aan “rau d’Holène” noordwaarts deze beek volgen om uit het woud te klauteren naar het dorp Sohier, terug in open Famenne. Iedereen maakt fouten, ook zij, die niet door de mooie dorpskern maar buitenom, verder naar het gehucht Barzin gingen. Langs twee rijen lindebomen naar de “Kapel van de zeven Smarten”, vervolgens langs een boerendreef naar het dorp Lomprez om aan het riviertje “Ri d’Ave” ons modderig onderstel af te wassen en zo te eindigen waar we een kleine zes uur voordien waren begonnen, het dorp Wellin.
Wellin, in Ardeense normen een tamelijk grote gemeente, gelukkig voor ons toch één “Brasserie- Restaurant” open. Sommigen van ons schoorvoetend binnen, hadden naar de prijslijst gekeken..eigenaardig toch, de meest bemiddelden onder ons hadden de grootste drempelvrees..of, hoe krijg je een fortuin samen..gelukkig had ik het geld van de busreis “terug” al ontvangen bij de “heenreis”. Eens binnen, niets dan lof, den Orval iets duurder maar “ho zo goed”, meer dan zes maand oud, met “klasse” geserveerd door een kenner in een mooi ”etablissement”, ook de gele klompjes supergoed. ’t Was goed dat het goed was…man..man..man..lekkerrrr !!
Nog veel plezier met het fotokijken (dank aan Jacky en William) en de nabeschouwingen van onze Herman.
Als het maar gauw woensdag is, nog eens richting Loker en Westouter, Hilaire



Nabeschouwing:


Volgens onze grote voortrekker is er sprake van enige rivaliteit, alsook ellebogenwerk, en we gaan dat eens rustig uitpraten.
Maar hij zegt ook en dit zijn is een citaat van hem "prachtig werk van onzen Herman, als 't goed zeg ik het ook".
Der valt dus niks te klappen, geen ellebogen te verslijten en de rivaal ligt uitgeteld! Prachtig werk van onze leider, hij mag blijven.
De groeten, ik zie de zon blinken in mijn gevuld glas. Leve de paus van Rome!