zondag 3 april 2011

Wellin - Beauraing (Narcissen kijken)

Uitnodiging:



• Belooft is belooft..gaan woensdag naar de "Wilde narcissen" zoeken, zoeken is veel gezegd, weten ze staan, al jaaaaren gaan we er naar kijken en is ook een reden om toch eens per jaar in Beauraing aan te komen.

• Met het weer dat ze voorspellen is het goed om vele delen bos af te wisselen met open velden en weilanden en leuke zichtjes op de kleine dorpjes.

• Over een maand waren we aangenaam verrast met de uitstap beneden Wellin, nu gaan we het gedeelte boven Wellin verkennen, ttz. N.W.-waarts naar de spoorlijn van Bertrix - Dinant. eindigen doen we met een volle aflaat in het bedevaartsoord O.L.V. van Beauraing en de kroeg rechtover het station van Beauraing.

• Stafkaarten : beginnen met 59 / 5.6, zo naar 59 / 1.2 en als laatste 58 / 3.4.

• Treinuren: Ge wist het al zeker? Met den dubbeldekker vanuit St Niklaas vertrek om 06.29u naar Brussel noord en met den E.C. Vauban vanuit Brussel nd om 07.42u naar Jemelle om daar de tec-bus te nemen richting Wellin.

• "Bij leven en welzijn", tot woensdagmorgen, Hilaire



Relaas der feiten:
30 maart 2011


Droog en nog eens droog, niemand zijn “getten” aan, een goede staptemperatuur maar wel zonder zon. In de namiddag waren haar pogingen doeltreffender en dus zichtbaarder. Het “thema van de dag” was “wilde narcissen”, tussen de miljoenen bloemen stappen maar niet plat trappen..een paar van ons “teamgenoten”, we waren met elf, hadden dit nog nooit gezien, dachten in het begin van de tocht dat het een vroege “1 aprilgrap” was maar nadien vielen ze van verbazing tussen de Paasbloemen (zie de vele mooie foto’s van onze jongens Jacky en William) De voorbereiding was weer af..dat het weer af was, veel afwisseling, zelfs een kort bezoekje aan een “Monastère”.

Relaas van de tocht:
10u, tec-bus stipt op tijd te Wellin, even “bonjour” gaan zeggen bij het “informatievrouwtje” die ons uitwuifde en ons een goede “balade” wenste. Vandaag overwegend Noord- en Westwaarts, eerst de “ri d’Ave” over om op te klimmen naar de uitzichten van “Points de vue La Marlière”. Nu het bos in naar “Tienne de Reumont”, bevonden ons hier aan de grens Famenne/ Ardennen (een ganse kalkstrook die zich uitstrekt van Chimay naar Aywaille…een Calestienne genoemd). Verder door “bois d’Haur” en een ommetje gemaakt naar het klooster van “Tibèriade”, een bezoekje en praatje met de Abt, iets te vroeg om de “gebedswake vóór het middagmaal” mee te beleven, niemand achtergebleven. Nu naar “pont de Kaiserlicks” over de rivier “la Wimbe” welke naar de “Lesse” vloeit. Intussen ons innerlijk versterkt met boterhammen, daar onze William nogmaals zien sukkelen met zijn gekregen “stappenteller”. Welle weg, nu naar het gehucht Revogne om zo hoogte te nemen en via een mooie dreef naar “Tienne St – Roch” te stappen en daar de massa’s wilde Narcissen op hun “Paasbest” te zien bloeien. Nu een typisch voorbeeld van een “Calestienne” (een langgerekt kalkrotsmassief, langs de ene kant lichtjes oplopend en de andere kant steil naar beneden) gevormd door “bois du Chi”, “bois de Martouzin” en “bois Le Ban de Malakof”. Wij een paar keer deze hellingen op en af geklauterd,(’t moet wat avontuurlijk blijven), om de boerderijen “fme de Féscou” en fme du Fusik” in de lager gelegen weilanden te zien liggen. Tenslotte aangekomen waar voorzien, aan het vroegere stationnetje van Martouzin – Neuville waar de gemoderniseerde spoorlijn onder het kalkmassief doorloopt om 800m verder weer te voorschijn te komen….en wij een mooi zicht op het landbouwdorp. Nu drie kilometers in een bos met hoge dennenbomen en met rechts beneden ons de dubbelspoorlijn Dinant – Bertrix. Eens goed doorgetrokken langs dit mooie wandelpad om op schema het bedevaartsoord Beauraing binnen te stappen.
Naar jaarlijkse gewoonte onze kroeg aan het stationnetje van Beauraing binnen, madammeke verschoot ervan…Elf Orvaldrinkers op hun wenken bedienen met maar veertien Orvals in voorraad…geen probleem, wij passen ons wel aan..er zijn nog andere trappistenbieren. Iedereen vol lof over de geslaagde stapdag en met veel applaus geklonken en gedronken op de terugkeer van onze Eric. Bij het huiswaarts sporen kon onze William zijn stappenteller maar niet geregeld krijgen…heb hem uit zijn lijden verlost, hem eventjes (de stappenteller) onder mijn zwaarste voet gezet om hem te “recycleren”..ik heb er nu spijt van, wist niet dat het voor hem zo een emotionele waarde had..sorry William.
Geniet nog na van de foto’s en commentaren en tot volgende oproep, Hilaire



Nabeschouwing:



Ik voor mijn part vind een bloem mooi tot soms heel mooi. Maar na één dag Narcissen kijken heb ik het wel gehad voor dit jaar. Laat ze maar in vreugde verder bloemen en vergaan. Ik heb ze gezien.
Maar wat ik nog gezien heb:
- Het blijde intreden van Guido en Eric na een lange afwezigheid. (Kloosterzucht?)
- Een leider welke zijn roeping heeft gehoord; ik verklaar mij nader: Rustig stappend langs Waalse wegen kwamen we een klooster tegen (hij moest en zou het zien). Dus wij langs daar. Hij naderde zonder schroom, (wij eerder voorzichtig, je weet maar nooit). Wij bekijken de ingang met klokkentoren (met de nodige commentaar) en plots was hij weg, verdwenen niet meer te zien nog te vinden zonder één woord, begrijpe wie kan.
Na onze zoektocht door het klooster, de ondervraging van de abt, niks!
Wij schoorvoetend weg, maar al aan het overleggen wie deze blijde boodschap aan Annie zou mogen verkondigen.
Plots als uit het niets dolende stond hij daar, een paar honderd meter voor ons. Hij was terug, totaal verdwaasd en verdoofd zo te zien (hij stapte spontaan in de verkeerde richting).
- Een mens kan zijn afkomst (dna) niet verloochenen. Williamen herkenen van heel ver hun broeders, zij rieken elkaar denk ik. Eén begon dan ook van ver vreugdevol en luidkeels te balken. Hij negeerde straal alle andere stappers, liet slecht één persoon in zijn nabijheid toe.
Williamen onder elkaar het blijft iets raars.

- Stel u voor moesten deze beide karakters in hetzelfde klooster geraakt zijn. Hilaire als vader abt, William als meester brouwer. De geschiedenisboeken zouden moeten herschreven worden.
- Het ga jullie goed geniet van deze dag, geniet van de koers, en dat de beste moge winnen.