zondag 24 juli 2011

Marchin – Vallei van de “Hoyoux” – Modave.

Oproep:

Zeer vroege oproep voor woensdag stapdag 20 juli 2011. Stappen in de omgeving van Modave met de stafkaarten 48 / 3.4 en 48 / 7.8

Met goedkeuring van mijn twee Adjuncten, na onze tocht woensdag nog eens een bezoekje brengen aan onze vaste “stek” te Hoei, met name in Taverne “Le Bolus” bij Jean-Claude en Rita in het hartje van deze Maasstad wetende dat we aldaar steeds goed bediend worden en de gezelligheid er troef is. Remember ons laatste bezoek en de traktatie van twee jarigen.

Omdat ik graag zou weten wie er meereist doe ik deze oproep vrij vroeg zodat ik kan afspreken met hoeveel personen we daar zullen binnenvallen met grote dorst en honger. Graag een mailtje of tf-je tegen maandagavond, dank U

Wat de treinuren betreft: Sorry voor sommigen maar het kan niet anders, met den dubbeldekker (vertrek St Niklaas om 06.29u) naar Brussel Nd met aansluiting om 07.42u van Brussel Nd naar Namen en vervolgens naar Huy waar we een tec-bus nemen richting Modave. Zijn bijgevolg tijdig aan ’t stappen, moeten bijtijds binnen zijn om na te genieten. Hilaire


Aan de geinteresseerden en in het bijzonder aan mijn supergemotiveerde en supergetalenteerde meedekaartlezers.

Heb onze woensdagtocht al uitgestippeld: leg de kaart open en volg maar. Met de tec-bus lijn 126a van Hoei zuidwaarts langs de rivier "le Hoyoux", de N641 verlaten aan Regissa om af te buigen richting Marchin (afstappen aan Residence des Senones)
Start van de tocht : het beekje "le Lileau" over totaan de rivier "le Hoyoux", daar "bois de Sèchamp" in naar het gehucht Ereffe, langs de anc.carr. zakken naar het andere beekje "Rau des Goegnes", deze over, nog steeds zuiders door open veld naar de andere stafkaart. Langs het "bois de Fontenelle" naar het dorp Vyle-et-Tharoul. (dit eerste gedeelte reeds gedaan bij vertrek te Huy naar Marchin)
Vervolg, door dit mooi dorpje naar de "Rau de Vyle" om deze te volgen in het "bois de Vyle" en "bois de Tharoul" tot aan het gehucht Tharoul. (verste punt van de dag). Nu richting Modave via "Chap.N.D. du Maquis", tussen de golvende akkers, niet het dorpje Pailhe binnen maar tussen akker en bos en parallel met de beek "Rau de Pailhe" terug het bos in om onder "Chateau de Modave" aan ons riviertje uit te komen. ( zijn daar weer op gekend terrein) "le Hoyoux" over om langs de muren van het prachtig kasteel de ingang te bereiken. Vanaf hier is het nog twee boogscheuten en drie steenworpen verwijderd van onze bushalte. Moeten noordwaarts het water volgen naar de N641 om onder de "Rocher du Vieux-Chateau", aan de "Pont de Bonne" of "Pont de Vyle" op te stappen. (meerdere keuze's van haltes)

Voorwaar ik zeg U, "een zeer afwisselend en mooie trip met vele bezienswaardigheden"
Laat jullie niet afschrikken door het weer, woensdag geen neerslag van betekenis en een goede staptemperatuur, Hilaire

Wie zich nog niet heeft ingeschreven, nu doen.


Relaas der feiten:

Als je op woensdag geen regen op je kop wilt moet je met ons meestappen, dit was nu evenzo, geen druppel regen terwijl in ’t Waasland er ferme buien uitvielen. Iedereen en alles stipt op uur, alle treinen en twee tec-bussen reden volgens het boekje. Een jaar geleden dat we nog eens het prachtig gerenoveerd kasteel van Modave hadden aangedaan en dan ook van de gelegenheid gebruik makend om onze kroeguitbaters hartje Hoei een bezoekje te brengen…zijn geïnteresseerd, lezen ons “blog” en we zijn er altijd goed ontvangen.

Marchin – Vallei van de “Hoyoux” – Modave.

Relaas van de tocht:
Een busrit in de Hoyoux – vallei tot aan het gehucht Vieux-barse. 10uur, wij met negenen op stap, aanstonds klimmen in het “bois de Séchamp” om hoog boven de vallei in het gehucht Ereffe uit te komen. Een gokje gedaan, wisten nog van verleden jaar dat er langs de steengroeve een grondverschuiving had plaatsgehad, konden toen met veel klauterwerk dit “euvel” omzeilen maar nu was het nog meer zoeken en elkander steunen om terug op het normale pad te geraken.. iedereen mijdt dit, bijgevolg is het paadje dicht gegroeid en overwoekerd. Verder dalend naar de “Rau de Goegnes” om deze beek over te steken en voor de tweede maal bergop naar het “Bois de Fontenelle” en de rijpende graanvelden daar rondom. Na klimmen komt er altijd dalen, eerst door het dorpje Vyle-et-Tharoul tot het beekje “rau de Vyle”. Beekje over naar “bois de Vyle” en “grand bois de Tharoul”, nogmaals op een hoge kam vol graangewassen richting het dorpje Pailhe. Vóór de woonkern links af en richting Noord- Oost terug naar de vallei van de Hoyoux. Dit drinkbaar waterwinningsgebied tussen de witte kalkrotsen verlaten naar het prachtige kasteel van Modave. De laatste drie kilometer door een mooi natuurgebied en langs het zuivere drinkwater van de rivier naar het gehucht Pont de Bonne waar we onze tec-bus lijn 126a naar Huy moesten nemen.

In taverne “Le Bolus” bij Rita en Jean-Claude gaan plaatsnemen aan de gereserveerde tafel om daar bijna twee uur van de Orvals met alles er op en eraan te genieten. Met een vol buikje en in draf naar het station.. dreigend zware onweersbuien boven de “Citadel”. Zaten juist op de trein huiswaarts toen het pijpenstelen regende.

Weet je nog : La Grenouille Rousse: van onze Eric een print met kleurenfoto’s en uitleg gekregen over deze puit, weten nog niet welke de Nederlandse naam is.

Geniet nog na van de foto’s genomen door onze William en kijk naar het fotoalbum en het blog “Spoortrippers” van onze Herman. Tot volgende oproep voor woensdag, dan is het weer droog diep in de Ardennen, Hilaire

Nabeschouwing I:
Hoi wandelaars.
Toch een dompertje op het wandelfestijn, 2 lichtgewonden onder ons de Karel met zijn blauwe duim en de grote goeroe met zijn hiel die maar niet mee wilde. Toch verder alles prima verlopen, met een afsluiter die er mocht zijn met een natje en een droogje.
Maar....het slechtste nieuws is toch wel dat de ORVAL voor dit jaar ver op is van een ramp gesproken, dat is er een die kan tellen, voor ons groepje.
Laat ons hopen dat er nog genoeg voorraad is om het jaar door te brengen.
William

Nabeschouwing II:
Eerst het verhaal van onze puit afwerken, “zoekt en je zal vinden”, of “klop en er wordt opengedaan”
Zoek: Grenouille rousse vindt latijn Rana temporaria in onze moedertaal dan een “Bruine kikker”
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bruine_kikker
Waar vinden we het beestje?
http://observations.be/soort/view/440?from=2010-06-26&to=2011-06-26

Zo, die puit hij zwom verder.
Het was leuk weerzien met Karel de klopgeest. Als je klinkers te leggen hebt, contacteer hem, hij doet dat graag. Niks leuker dan op je eigen vingers kloppen. Pas op, het mag gerust iets harder zijn. Met een beetje geluk heeft onze bionische man nu op een andere vinger geklopt er waren er uiteindelijk nog negen vrij intact, uit te kiezen dus, of zouden we hem een voorstel doen?
En dan nog het verhaal van onze leider die plots begon te strompelen en te mompelen. Wat is het? Gaat het niet? Vroegen wij bezorgd, maar van binnen genietend! Een goede gezonde portie zottigheid van zijn juist die dag aanwezige Annie, werd zijn deel! Medelijden van medestappers? Vergeet het!
Een greep uit onze vocale hulp: Doet het zéér? Doet het wreed zéér? Kunnen wij helpen met uw voet af te zetten? Eric wil altijd zijn koordje geven. Messen vallen uit bijna alle zakken. Wees gerust, als je met ons op pad bent is je blinde darm in “no time” vergeten. Je voelt je ook veel sneller beter met zoveel morele steun.
Swat, de pootzieke verzorgd en “nie neuten” of ge moogt niet meer mee. Nog snel (dan is de pijn ook sneller voorbij) enige km stappen want de beloning was groot. Er was een afspraak in ons clubhuis, niks kan ons dan nog stoppen. Laat ons eerlijk zijn, wij komen er graag en wij zouden er wel willen blijven! Maar het leven van een stapper is hard, hij moeten steeds verder!
Onze leider is misschien wel een lijder geworden, en heeft zich in de armen van Annie gestort in de hoop daar troost en voldoening te vinden. Een goede raad van deze schrijver laat op uw goede voet ook een wrat zetten dan loopt ge gelijk en zal de pijn ook beter verdeeld zijn!
De groeten en tot volgende week dan maar!
Herman