zaterdag 17 oktober 2009

Godinne – Maas – Evrehailles – Bocq – Yvoir

Uitnodiging:



Het is uiteindelijk gelukt, niet gemakkelijk om na een dag stappen een taverne/brass/rest. te vinden 1) dicht bij het station 2) woensdag open 3) keuken open in de namiddag 4) moet er gezellig zijn en...niet het minste 5) moeten Orval hebben. Ga er verder niet over zagen, heb er zelf voor gekozen en ben dat gewoon van tijdens mijn job, het spoorpad effenen voor de bazen, die kwamen als het werk gedaan was.

Nog even dit : vergeet het bezoek aan de "Escargots" kwekerij te Warnant, reden : zouden daarna nog een bus moeten nemen welke niet aansluit op de trein en ook...geen centen uit de collega's hun zak jagen maar liever een trappist meer drinken (gevolg : zie nabeschouwing van Herman)

Nu ter zake : Starten met stappen te Godinne aan de Maas om 10.35u (lijn Namen -Dinant) en eindigen te Yvoir (op dezelfde lijn) daar waar het zuivere water van de "Bocq" in "la Meuse" vloeit. (ongeveer 15 km.) kaart 53 / 3.4 in een grote bocht door het "bois de Godinne" naar "bois d'Anway" , zakken naar de gehuchten Marteau Feuillen en Bauche, nog éénmaal klimmen naar het dorp Evrehailles langs de "Tienne du Taureau" en zo via "Reserve Naturelle de Champalle" naar "Chez Jeanninne- café/taverne du Bocq te Yvoir.

Treinuren : Vertrek St Niklaas om 07.30u met de rechtstreekse trein naar Brussel noord (Sinaai 07.37u - Lokeren 07.43u en Dendermonde 08.08u) Aansluiting naar Namur met de I.C. van 08.42u om daar over te stappen naar Godinne. (tijd om te Namen een koffietje te gaan drinken)

Eén vraagje : mogen het Madame Jeanninne niet te moeilijk maken zegt ze, zou graag hebben dat we zoveel mogelijk dezelfde schotel nemen : suggestie = Truite du Bocq (beurre blanc, fines herbes, garnitures) 9,5€ (wie het niet lust kan ter plaatse iets anders kiezen - dus, als je de forel (zonder bril) niet neemt, geef een seintje aub) Heb afgesproken om dinsdag te bellen naar Yvoir, Dank Hilaire Dikkop


Relaas der feiten:
14 oktober 2009




Zal het deze maal kort kunnen houden(hahaha), de vele foto’s spreken tot de ver(af)beelding. Het ging er vanaf ‘s morgens al gemoedelijk en schouderkloppend aan toe, zeker bij het terugzien met de verleden week (erg) gekwetste Herman. Zijn dokter heeft er alles aan gedaan zodat hij nog zienlijk onder de mensen kan komen. De twee “knorpotten” die op afstand volgden namen we er graag bij. Het was wel mijn schuld, ik had hen op voorhand moeten “brieven” dat ze één uur later zouden thuis zijn en de Ho Zo belangrijke voetbalinterland op T.V. zouden missen, Sorry. (na Dick Advocaat steunen we jullie kandidatuur als nieuwe bondscoach) . Te Brussel was de groep voltallig, met vijftienen naar Namen waar nog tijd was om een koffietje te slurpen, om daarna met “laarzen en getten” aan naar Godinne te sporen en aan onze vooraf uitgestippelde tocht te beginnen. Drie met een stafkaart, twee met een hoogtemeter en één met stappenteller en …zeer belangrijk, verbanddoos aangepast. Het is leuk om met een dergelijke gemotiveerde bende op pad te gaan.

Relaas van de tocht: Enkel diep in de maasvallei nog wat nevel, hogerop lachte de zon ons al toe (prachtige beelden met het morgenzonlicht) Langzaam klimmend langs “Coll. St Paul” naar “Chap. St Roch” en zo langs de hoge muur van “Chateau de Tricointe” naar de grote vierkantshoeve “Ferme d’Anway”. Het zal toch niet waar zijn zeker … ja dus ... een bord met de melding “vandaag 14 okt – tir à balles”. Als je de weg kent als wij mag dit een luid tetterende en goedgemutste bende niet uit hun lood (slaan) schieten. Een ommetje door het gehucht Tricointe, ons laten vallen naar het oud station “Les Forges” op de reeds lang opgedoekte lijn van Ciney – Yvoir in de bedding van de “Bocq”. ( van Ciney – Spontin – Dorinne en Purnode nog een toerist. treintje in de zomer en op W.E.) Even aandacht voor de bijna 1200m lange spoorwegtunnel onder een hoge kam die uitkomt aan de rand van Yvoir (tunnel gebouwd in 1906 – zeer gevaarlijk omdat de zwaarbeladen stoomtreinen patinerend en hijgend zorgden voor verstikkingsgevaar in de onderdoorgang). Het gehucht Gayolle door om aan de rivier de “Bocq” onze boterhammen op te eten. Iets nieuw opgezocht, van Gayolle naar Bauche mee met het zuiverwater riviertje, maar veel hoger, met zicht op “Instit. Sacré Coeur” te Marteau Feuillen. Via een “sentier touristique” , een voor ons onbekend maar mooi paadje, afzakkend naar het brugje over de “Bocq” om even te verpozen aan de “Ancien Moulin” en “Chap. St Antoine”. De laatste klim begonnen , die van “Tienne du Taureau” om een mooi panorama te bewonderen 150m. boven de Bocqvallei …DAARVOOR DOEN WE HET!!! We hadden alle tijd om het mooi gerestaureerde dorp Evrehailles te verkennen, zijn kasteel en kasteelhoeve, rond te slenteren en mooie foto’s te verzamelen … geniet ervan met dank aan Marie-Jeanne, Sonja, Etienne, Freddy, William en Willy (niemand vergeten?). Het fraaie dorp Evrehailles verlaten, over de drukke N937 (Yvoir – Purnode) naar het “Réserve Naturelle de Champalle” (de rotsen van Champalle), hoog boven de Maas waar de zes stoere “meisjes” het bankje mochten bezetten om een laatste maal uit te rusten en om breed lachend voor de fotograaf te poseren. Nog een laatste inspanning, het hoofd erbij houden en af en toe genieten van het prachtig uitzicht. Eindigden zoals voorzien te Yvoir waar “den bok” in de Maas uitmondt.
Chez Jeanninne – Taverne du Bocq in hartje Yvoir ons genesteld aan de gereserveerde tafel om de flink uit de kluiten gewassen forel met frieten te eten. Deze laten plonsen in ons buikje met Orval en hem verder verdrinken met dit edele nat. Na twee uur gezellig napraten over deze supermooie dag … gezongen, geklonken en gedronken op de komende verjaardag van vriend William … 3 x Hoera. Vertrekt binnen twee weken met zijn Godi voor een kleine maand naar Zuid – Afrika (komen ze wel terug? Hebben is hebben..alvast proficiat en goede reis gewenst)

Elkaar beloofd om niet te lang te wachten voor een volgende gezamenlijke uitstap. Er moet niet altijd een etentje bijzijn, zonder kan ook. Tot volgende week maandag met een nieuwe oproep, Hilaire


Nabeschouwing:



Vrienden tweevoeters, bekijk de foto's en geniet! Wees jaloers en voel je hart bloeden als je er niet bijwas. Zie onze grote goeroe in actie: dames omhoog helpen!
Ik heb het gezien! Ik liep er juist achter per (on)geluk. Een helpende hand voor iedereen behalve voor mannelijke collega's, zelfs niet voor mij terwijl ik toch gehandicapt rondliep.
Voorwaar ik zeg U: het is en blijft een deugniet.
De groeten en blijf uit de regen.