zondag 27 september 2009

Heen en weer rond Poulseur

Uitnodiging:


Joepie..het blijft maar aangenaam zomerweer, voor een lange periode niet meer naar de Lesse, reden : gedaan met de kayak-trein voorbij Dinant en na het binnendringen op privé-terrein, woensdag jl, zijn we beter om een tijdje niet meer in die omgeving te stappen (ben getipt, zonder grote leider één op hol geslagen bende).

Volgende woensdag naar ons aller Ourthe met start te Poulseur om te eindigen in Esneux of terug naar Poulseur. Met de weersvoorspellingen voor woensdag, nog 20° en zonnig, zal het aangenaam vertoeven zijn, over en hoog boven de ourthe richting Chaply, Flagothier tot Haie des Pauvres, zo in een grote bocht naar Esneux of terugstappen naar het terras van "Le Poul's Café" aan het station.
Kaart 49 / 1.2

N.b. Hebben jullie op RTBF ook het grootse spektakel en inhuldiging van het nieuwe station Liége GM (GARE A VOUS) gezien? toegeven, die Walen kennen er wat van. (heb je mij dan ook zien staan, als afgevaardigde van ons Ardennenclub, tussen de V.I.P.'s - heb een paar flessen Champagne weggemoffeld voor de grote inhuldiging van "De lange Wapper" of zoiets te Antwerpen in het jaar 2050 of zoiets als de studieprojekten afbetaald zijn. Eventjes meelachen!!

Treinuren : den dubbeldekker vanuit St.Niklaas vertrek om 06.30u naar Brussel noord. Indien mogelijk direkt aansluiting naar Liége GM of anders wachten naar de Fam. Thys die op de I.C. trein Oostende - Eupen zitten. ( Zien elkander te Brussel of Luik) Aansluiting te Liége GM om 09.16u naar Poulseur met aankomst om 09.30u. vroeg begonnen...enz..enz.
tot woensdag, Hilaire (hem zelf)



Relaas der feiten:
23 september 2009

Niet zo warm meer, bijgevolg gekozen voor open veld onder de voeten, af en toe langs een woonkern en boven op een kam fraaie vergezichten. Tussen de weilanden waar verleden week honderden boze boeren duizenden hectoliters verse koeienmelk lieten vloeien over Gods akkers. (oriëntatiepunt: U.Z. Sart–Tilman op achtergrond) Waren een klein uurtje op voorhand al in het pas ingehuldigde hoofdstation van LUIK (Liége GM). Hebben op ons gemak rondgeneusd en onze William rustig laten prentjes schieten nu zonder de bulldozers en kranen op de werf. In de kraaknette inkomhal en onderdoorgang, bevloerd met marmertegels uit de streek, in één van de gezellige koffiebars gewacht op Francine en Herman. Zij kunnen moeilijk in, dus ook moeilijk uit hun bed, en daarom later op het “appel”. Wie tijd over heeft moet maar eens een half dagje uittrekken voor een bezoek aan deze “spoorwegkathedraal”. Met negenen met de E.C.trein naar ons startpunt om te beginnen om 09.35u.

Relaas van de trip : Nog maar eens in ons hemdje vertrokken, wisten dat we de eerste uren nogal wat klimwerk voor de voeten kregen. Langs de “Donjon de la Renastienne” omhoog om na 2km. zuidwaarts terug af te dalen, door een ruwe “slink”, om de Ourthe over te steken in het dorpje Chanxhe. Velen van ons vinden het leuk om een rustige en goeduitziende woonkern te verkennen. Terug de bossen in, langs een beekje en een “ancien carriére”, voortdurend stijgend naar het dorpje Lincé. Via het kasteel oostwaarts door de weiden, om vóór Ogné terug noordwaarts te stappen naar het hoogste punt van de dag, aan de watertoren. (ter inlichting : al acht kilometer ver, 300m geklommen en 100m gedaald. Nogmaals het bos in om na 2 1/2u en 10 km stappen een stilteplekje te vinden en te “pic-nicken”. Vriend Frans wilde zich ook hier bij ons “koppeltje” voegen maar tevergeefs, ze blijven zich afzonderen, dat zie je genoeg aan de foto’s, lopen precies “undercover” mee. Wij weer weg, nu westwaarts naar het gehucht Bet’gné langs een traag vliedend beekje waar we de mooie frisse zwammen zagen en flitsten.(met dank aan William) Almaar lichtjes op en af naar “Moulin à Vent”, (is er niet meer) en in plaats de zoveelste watertoren op onze weg. Nog maar eens een woonkern door, Flagothier. Verder naar Chaply en onze laatste klim van de dag. Ik verheugde en stimuleerde onze groep met te melden dat daar een zeer mooie “point de vue” te bewonderen was, hoog boven een steile wand in een grote Ourthe bocht met zicht op ons eindpunt Poulseur. Brute pech, deze steile beboste strook is een natuurreservaat geworden, goed afgespannen en ook voorzien van borden “Opgepast Adders” (Vipères). Ons aan de regels gehouden, enkel ons Francine wou de sprong wagen. Dan maar langs buiten en rond dit prachtgebied gestapt, tussen de afsluiting toch nog een kijk opgevangen op de grootste van de drie onderwater gelopen ”oude groeven”. Het gehucht Montfort door om mee met de spoorweg, over de Ourthebrug, naar het terras van “le Poul’s café” aan het station te eindigen.
Na deze dikke twintiger tijd genoeg over om uit te rusten en de verbruikte calorieën weer aan te vullen met drank en spijs. Vastgesteld dat het zonderlinge stel terug was komen aansluiten. De Siciliaanse cafébaas (on)vrijwillig in het zak willen zetten met Vlaamse maffia praktijken (niet gelukt voordeel van de twijfel namen enkel bekend in onze groep).
Aanbevolen berichtje: Op 14 oktober (woensdag) vrijhouden om mee te stappen met zijn allen, als het kan een seintje geven. Tot kijk Hilaire



Nabeschouwing:

Zij die er bij waren zullen het weten, dit was een staptocht de naam waardig, overal over en door, geen steen te dik geen heuvel te hoog en geen dal te diep. Je waande je bij momenten op een andere. Terugkeer op aarde was niet zo moeilijk, het lekkere aardse vocht en het bijhorende gezelschap kun je enkel op deze planeet vinden. De frustraties van onze grote voortrekker er bij nemende, hij zit duidelijk met een gevoel van weemoed te denken aan zijn verfpotten! Hij vergeet echter, goede punten zijn niet te krijgen, je moet ze verdienen, elke dag opnieuw!
Maar de stapper hij stapte voort, en vandaag de zon tegemoet!
Tot genoegen.