zondag 1 juli 2012

Midweek "le Crupet" 11 t.e.m. 14 juni



Uitnodiging:
11 t.e.m. 14 juni


Voor degenen die het nog niet wisten, jullie kunnen de pot op voor woensdag. Vertrekken met vijf "echte" koppels naar "ons" buitenverblijf "le Crupet" in Hastiére- sur- Meuse, je weet wel daar waar alles aanwezig is om er een gezellig mid-week van te maken. Iedereen heeft de kans gehad om aan te sluiten, spijt is het laatst.
Alles staat klaar om morgen te starten.. de bakken "oude" Orval, de kleine vaatjes rode en witte wijn en de verschillende aperitieven..ook onze "Chef-kok" is daar en zal zijn beste vuurtje aansteken om de goedgevulde potjes te bereiden..man..man..man.wat zal dat lekkerrrr zijn.

Ho ja, 't zou het nog vergeten, gaan er één halve en twee volle dagen wandelen, de tochtjes zijn (min of meer) reeds uitgestippeld zodat ons meisjes er ook van kunnen genieten.

Tot de volgende oproep, Hilaire


Relaas der feiten:
11 t.e.m. 14 juni


Ieder tijdig en met goede voornemens op de afspraak om er met z’n tienen in te vliegen. Het derde jaar oprij, ieder kent het programma, ieder koppel weet welke “mondvoorraad” ze moeten meebrengen en elkeen doet in ’t verblijf de huishoudelijke taakjes waar zij of hij goed in zijn zodat de tijd optimaal kan benut worden om met volle overgave te genieten..duidt hier op
1) flink meestappen
2) goed onze dorst lessen en
3) lekkere zelfbereide maaltijden nuttigen.
Men moet super in vorm zijn om deze vier dagen door te brengen hetgeen bij ons tienen gelukkig het geval was..allemaal zonder problemen mee gestapt, ieder zijn uitgeschonken glaasjes geledigd en elkeen met veel smaak zijn koude en warme borden genuttigd…man, man, man, lekker !!.

Dag 1 – maandag 11 juni

– Iets na elven, gans de “crew” present, na het uitladen en ’t installeren ter plaatse onze schoofzak naar binnen gespeeld om daarna te gaan stappen. Beschrijving van de tocht : Vanaf ons verblijf “Le Crupet” naar het hoogste punt van Inzèmonts (honderd zeventig meters boven de maasvallei), door frisgroene rijpende graanvelden naar het “bois Royal de Lens” om in dit groot bos een bocht te nemen om terug te keren (12 km – vier uur onderweg). Wat jullie niet zien op de foto’s, het vrolijke geluid van de flessen die ontkurkt werden om aan onze eerste “apres” te beginnen. Hebben het ons de eerste avond gemakkelijk gemaakt, enkel de spaghetti moest gekookt worden..de lekkere sausen hadden ons Annie en Rita thuis bereidt.
________________________________________

Dag 2 – dinsdag 12 juni

– Afspraken steeds goed nageleefd, ieder om 08.30u aan ’t ontbijt om tegen 09.30u in twee auto’s te stappen om een kwartuur later de wagens te parkeren aan het kerkje van Soulme. Beschrijving van de tocht : Start Soulme kerk om 10.00u, afdalen naar het gehucht La Champelle om daar ons favoriete rivier “L’Hermeton” te volgen. Deze bedding meanderend gevolgd tot de betonnen brug over dit water. Uit de put gekropen door het “bois Rochettes” om zo het rustige dorpje Gochenèe door te wandelen. Op de kam gebleven, van ’t ene mooi gerestaureerde dorp naar het andere, nu Vodelèe. Vervolgens terug naar beneden, afdalend door het “bois de bonne Fontaine” om nogmaals de grote beek “L’Hermeton” op te zoeken. Tijd genomen om “Fauna en Flora” te bewonderen en te fotograferen alvorens een laatste klimmetje te doen naar ons eindpunt Soulme. (17 km. – vijf uur onderweg) Terug tegen vieren om de verloren calorieën aan te vullen, met veel honger genoten van de hoofdschotel door Karel bereidt en het dessert van Anita, avond geëindigd in “Karaoke- stijl”.
________________________________________
Dag 3 – woensdag 13 juni

– Niemand die zich overslaapt, elk doet wat om het ontbijt smaakvol te maken. Wegens de regenmorgen wat later vertrokken, ons boterhammendoos vol “spek met eieren” door onzen Tony gebakken, en welle weg. Beschrijving van de tocht : start om 11.00u na een miezerige ochtend, door het gehucht Inzémonts, langs de “Bomma- wegel” beneden naar de brug over “La Meuse” en achter de oude Abdij van Hastière begonnen aan fikse maar gelukkig niet al te steile klim. Honderd zeventig meter hoger en drie kilometer ver aangekomen in ’t niet fraaie dorp Blaimont, wel een prachtig panorama over de Maasvallei. Ons nu veel sneller laten afzakken door een mooie maar glibberige “slink” naar de Maas te Waulsort. Even een rustpauze ingelast om vervolgens over de loopbrug en de sluis de woonkern van Waulsort te bereiken. Via de oude spoorwegbedding (nu wandelpad) en onder de uitgehouwen rotswanden door naar Hastière. Met veel overgave het laatste steile klimpaadje te overwinnen naar ons verblijf. (16 km – vijf uur onderweg) Ten huize “Le Crupet” er een weer eens een “drink en eetfestijn” van gemaakt. Ge moet het gezien hebben, de vijf vrouwtjes vlijtig in de weer om er een kleurrijke versierde dis van te maken. Na dit Bourgondisch tafelen afscheidt genomen van Rita en Tony welke ’s anderendaags thuis familiale verplichtingen hadden. Met op de achtergrond aangepaste muziek en tweemaal vier kaarters onze laatste avond vol gemaakt.
________________________________________
Dag 4 – donderdag 14 juni

– Opgestaan bij stralend zomerweer, ontbeten tot alles op was, na den opkuis ons bagage ingeladen. Rond tien uur dertig met veel dank afscheid genomen van Anita en Karel welke rechtstreeks naar huis reden. Wij met ons zessen naar de meren van de “L’eau d’Heure” (Cerfontaine- Walcourt) waar aan de rand van ’t grootste meer van ’t land nog eens ons benen los wandelden. Na de noen wij ook huiswaarts, het was genoeg geweest..dat het genoeg geweest was!! Nu afkicken.
Geniet van de vele mooie prenten, Hilaire




Nabeschouwing I:
Holla mannekens en meisjes.


Het is weeral voorbij de midweek bij Karel en Anita en of het goed was toffe wandelingen gedaan Godendrank in overvloed en lekkerrrr eten bereid en voorbereid door Karel het werd door iedereen geprezen.
We kijken al uit naar volgende editie misschien met enkele mondjes meer? Over het weer mogen wij niet klagen enkel de woensdag in de voormiddag wat regen gehad maar voor de rest wolkjes en een streepje zon.

Geniet maar van de prentjes van Ikke en Gody.
NB: Die van karel volgen.

IKKE William en Godelieve

Poulseur – Ourthe – Esneux – Tilff.


Uitnodiging:

Geen regen en temperaturen boven de twintig graden, joepy welle opstap..geen dag te vroeg daar het donderdag vrij zwoel zal zijn en veel kans op onweer.

Het zal woensdag na onze staptocht terrasjesweer zijn daarom dat ik gekozen heb om met de lijn 43 te sporen van Liège gm zo in de vallei van de Ourthe tot onze keuze, hebben daar zeven treinstopplaatsen op twee stafkaarten.. ik som ze even op Tilff, Mery, Hony, Esneux, Poulseur, Rivage en Comblain-la-Tour, uit ondervinding weten we =dat zal genieten zijn=

Stafkaarten : 42 / 5.6 - 49 / 1.2 -en 49 / 5.6 Treinuren : Met den dubbeldekker naar Brussel Nd en vervolgens naar Liège Gm. met den I.C. Oostende / Eupen. Te Liège Gm. aansluiting om naar JULLIE gekozen startplaats te sporen.

Tot woensdag in de vroegte, eindelijk zomerweer, vertrekken doen we in ons hemdje, Hilaire


Relaas der feiten:
27 juni 2012


Ons Rita heeft haar laten vangen, hebben geen druppel neerslag gehad woensdag, gevolg, geloof nooit de weersvoorspellers en daarbij, wat is er mis met een krulletjeskop. Met de twaalfkoppige groep de keuze gemaakt om in het levendige Tilff aan de Ourthe te eindigen. Vier treinstopplaatsen verder afgestapt te Poulseur om daar te starten. Ieder in goede conditie, ’t was nodig gezien de tamelijke moeilijkheidsgraad en de nogal drukkende warmte.

Poulseur – Ourthe – Esneux – Tilff.



Onder “den spinnenboom”, prachtige natuur naar “Hé aux Corbeaux”,
Michel krijgt oriëntatieles van leider,

Relaas van de tocht: Start Poulseur station om 09.37u; ons luchtig in ons hemdje gezet daar de eerste klim zich aanbood naar het gehucht En Sart en de nieuwe wijk van Grand Enclos. Aan de nog in werking zijnde steengroeve bevonden we ons 170m hoger dan de start, nu rechts langs de afsluiting van de carrière om te verdwijnen in het “grand bois d’Anthisnes”. Wij mee met het g.r. pad, een gemengd bos met vele reuzen van bomen, gevolg, vanaf hier niet meer vanonder het bladerdek gekomen wat zeker een verfrissing was bij deze warmte. Van het ene gemeentebos (Anthisnes) naar het andere (Esneux), aan de rand van het gehucht Targnon gebleven om nu het “bois d’Esneux” binnen te stappen. Het beekje “rau de la Pisserotte” over om een klimmetje te doen naar de p.n. plaats van “Rond Bati”. Na twee uur ferme inspanning en 7,5km. verder ons hongerig buikje gevuld met krachtvoer, we zouden het nodig hebben. Goed uitgerust verder naar de “promenade Delsaux” en het jaren geleden aangelegde Arboretum, na één kilometer deze brede verharde weg verlaten om af te zakken naar een zeer natuurlijke rotsheuvel genaamd “Hé des Corbeaux”. Voorzichtigheid geboden bij het afdalen, zeker na de voorbije regenperiode, kwamen uit aan de eerste van drie vijvertjes in het “Parc du Mary” waar nog gigantische oude reuzen van bomen staan. Uiteindelijk toch eens uit het woud bij het binnenvallen van Esneux om via de N638 niet dit Ourthe- dorp in maar naar links om de rivier stroomafwaarts te volgen. Na een poosje langs de baan nu tussen de huisjes door en over de droge beek “rau de Martin” (oppassen voor de waakhonden dicht bij de afsluiting). Nu 1km langs de rand van de snelstromende Ourthe tot de paardenboerderij Rosière. Al onze moed samengeraapt om de laatste maar lastigste kam van de dag aan te vangen, van 90m aan het water tot 240m over een afstand van nog geen kilometer. Wel beloond voor ons zweten bij dit warm weer, nog maar eens genoten van de prachtige panorama’s boven op de “Roches aux Fauçons”. DAARVOOR DOEN WE HET !! diep beneden ons het gehucht Ham volledig ingesloten door de Ourthe. Terug op adem, via de smalle rotswegeltjes naar het “bois de Nomont” en het “bois de Famelette” om zo onder de “fme de Famelette” door af te zakken naar het levendige Tilff aan de Ourthe.
Man..man..man..wat een dorst na deze veeleisende trip, op ons favoriete plekje de stoelen en tafels samen gezet om met veel smaak en overgave ons drie Orvals verder hun gisting te laten uitwerken in ons rond buikje. Waren er na afloop van dit alles en huiswaarts kerend van overtuigd dat we weer een “Hoogdag” hadden gehad. Kijk naar de geslaagde foto’s van onzen Etienne en William en lees maar let niet te nauw op de commentaren, van hen mag je ook niet alles geloven, tot volgende oproep, Hilaire Doeii!.


Nabeschouwing I:
Hoi spoortrippers.

Waar hebben we het weeral verdiend. Met een bende van 12 stappers, een tripje uitgedokterd door de GG himself. Een wandeling met een zware moeilijkheidsgraad. Veel door bos gewandeld af en toe een prachtig panorama en aangename temperatuur maar toch flink gezweet. Iedereen tevreden sommigen bang van eventueel aanbreien tot 27km, maar niks daarvan alles is perfect verlopen. Wel waren velen uitgedroogd bij aankomst te Tilff maar de spoortrippers kennende dat wordt allemaal opgelost bij de aprés. Orval in overvloed met van die goudgele klompjes en andere versnaperingen. Moet gezegd de Jack en den Botter ze muizen er weeral van tussen om met treintje vroeger thuis te geraken, is het om de voetbal te zien of om de schaapjes op het droge te krijgen wie weet. Enfin het heeft gesmaakt, het was lekker, uitmuntend, niet te versmaden, een echte opkikker en de uitdroging verschijnselen waren direct voorbij!!!
Geniet van de foto's en tot volgende trip,

IKKE William DOEI.


Nabeschouwing II:

Voor hen die ons nog niet goed kennen, wij zijn een groep ex collega’s, met zoals overal en altijd de nodige aanwassen. Ze moeten er bij zijn ze horen er al bij zijn, we zouden ze bijna gaan missen.
Wij hebben één leider, zijn gezag is onbespreekbaar, hij die daar aan knabbelt zal zijn tanden verliezen. Dan op de tweede lijn de nodige adjuncten, profiteurs eerste klas die het doen om te profiteren, niets houd hen tegen om in de gratie van de grote leider te komen. Geen valstrik te laag, alleen de kwestie om op te klimmen op de kap van de anderen interesseert hen. Om even duidelijk te zijn: “Ik ben zo niet, zij wel (al de anderen)”.
Maar goed waar het om gaat is de kwestie dat, moest onze maatschappij een afspiegeling zijn van onze structuur en werking. De problemen zouden aan de toog uitgevochten en beslecht worden. Dit wil zeggen: Zij die overeind blijven na het nuttigen van enige drank hebben gelijk, de anderen zijn lozers.
Dit gezegd zijnde nog dit: zij die mij willen schoffelen zullen aan mijn riek eindigen!
Verder tot de orde van de dag, het was een pracht van een stapdag. Voila!
De groeten en weet dat ik er ben voor jullie.

Herman.

Dolhain-Gileppe – “La Vesdre” – Dolhain-Gileppe.

Uitnodiging:

't Zal rap weer woensdag zijn, voor mij niet gelaten daar de goesting om te stappen nog steeds aanwezig is. Wij hopen dat er een paar zijn die na hun ongemakken/ongelukken van de laatste weken/maanden terug zullen aansluiten zodat we eens wat andere praat hebben onderweg.

Heb er iets uitgekozen met veel afwisseling : op tijd een dorpje door, veel golvende weilanden en meermaals in 't bos om een beekje te volgen (voor mij merendeels ook nieuw parcours)

Afstappen en starten doen we in Dolhain-Gileppe (nieuwe treinstopplaats) gaan dan direkt westwaarts naar het dorp Bilstain, vervolgens door een bos naar 't gehucht Neuville, afzakken naar de Vesder, terug een bos in en uit de vallei richting Limbourg, dit stadje niet bezoeken maar in een grote bocht terug de rivier over om dan noordelijk weerom richting Bilstain te gaan om door de weilanden af te zakken naar de onbewaakte treinstopplaats Dolhain-Gileppe.

Genieten zullen we, veel prachtige vergezichten en af en toe hoger/lager : stafkaart 43 / 5.6
Treinuren : met den dubbeldekker naar Brussel nd (als 't kan nemen we daar aanstonds de trein naar Liège Gm om 07.33u - zo niet deze van 08.06u tot Verviers - wil zeggen : een kofietje te Bru nd of Liège gm)

Tot woensdagmorgen, Hilaire


Relaas der feiten:
20 juni 2012


Dolhain-Gileppe – “La Vesdre” – Dolhain-Gileppe.

Kennen de regio rond het Middeleeuws stadje Limbourg zo goed als onzen broekzak, behalve de westkant vanaf de verlegde en vernieuwde onbewaakte treinstopplaats. Dat we dan eens meer op de stafkaart moeten kijken is evident en aan te raden. Ondanks de moeilijkheidsgraad (3 op schaal 5) een zeer gevarieerd parcours met veel weilanden, fel hellende stroken bos langs kleine waterloopjes en al eens een woonkern door.

Relaas van de tocht: Om 09.45u van het omnibusje gestapt te om terug in Dolhain de stoptrein te nemen naar Pepinster en aldaar onze dorsDolhain-Gileppe, uit de vallei van de “Vesder” naar het dorp Bilstain. Langs de kerk met een oud ommuurd kerkhof zo de weilanden in, ons laten zakken naar het “bois St. Jacques” welke het beekje “rau de Villers” insluit. Wij mee met het slijkparcours om twee kilometer verder uit de beekbedding te klimmen naar het gehucht Neuville. Na stijgen komt dalen, terug naar “La vesdre”, deze overgestoken in de woonkern les Surdents om aldaar onze boterhammendoos leeg te eten. Terug op stap, wederom een wildgroeibos in welke ons naar het hoogste punt van de dag leidde, via “fme des Comagnes” naar “Chap. Ste Anne” te Halloux. Het verhard pad tussen deze boerderij en de kapel 3 X afgestapt.. Waren voorzien om een pad door de weilanden te nemen, teruggekeerd om het te zoeken, gevonden maar uiteindelijk niet genomen (bang van de koebeesten?) Vanhier uit, honderd twintig meter boven de rivier een mooi zicht op het stadje Limbourg welke we nu eens niet bezochten. Voor de laatste maal naar beneden via “fme de sur les Sarts”, mee met de spoorlijn om er 1km. verder onderdoor te stappen en nogmaals over “la vesdre” en de grote baan N61 om nu een laatste maar fel stijgende klim te overmeesteren. Eerst door een prachtig bos en vervolgens een laatste maal langs kleine poortjes het weiland in richting Bilstain, oef, nu vlug naar benedent te lessen bij een goede bediening.

Veel te vroeg binnen, had graag nog een ommetje van 2km. gemaakt in het laatste bosrijk gebied maar niemand die me steunde (heb ons Francine hier erg gemist) Bij zulk mooi stapweer en nu ’t langst licht is wilden ze één à twee uur vroeger thuis zijn..begrijp wie kan!! Ik wist ‘t hé…ik wist het!! Frans en Jacky niet mee naar de kroeg maar muisden er van tussen..tot grote ergernis van hun beste vriend die alleen achterbleef. Hij zat bij het naar huis sporen te treuren in een hoekje..is daar zijn mes kwijt geraakt, zou het verband houden? Ik wil niets suggereren, zullen het nooit weten.

Hij die de greep op de groep aan ’t verliezen is groet jullie, tot volgende oproep, Hilaire. O ja…kijk naar de mooie maar schaarse prentjes van onzen William (geen concurrentie is niet goed). Weten al iets meer over de lange en tijdelijke afwezigen, de “Schotten” herstellen van de vele muggenbeten, onzen Dany loopt nog wat mank, gelukkig sluiten ons Francine en Herman terug aan.


Nabeschouwing:

Hoi vrienden spoortrippers.

Met 10stappers zonder de V3-T2-T4 en anderen maar met de reeds als lang vermiste opgegeven Freddy de man van Zottegem. De GG gaf het reeds aan op de trein vandaag onbekende oorden opzoeken ten Westen van Dolhain. Van het transport geen klachten alles vrij normaal verlopen. Met het weer was het in het begin somber eerst wat regenachtig maar na 1u30 ging het over en bleef het droog voor de rest van de dag. En zoals gezegd nieuw terrein met een toch tamelijke moeilijkheidsgraad. Op en af door bos en weideland. Enkele keren mislopen door toedoen van de GG waarop IKKE alles moest corrigeren (nogal een geluk dat ze mij hebben)!!! Onderweg nog een familielid tegengekomen die begon te balken zodra hij mij zag tot groot jolijt van de medestappers. Na het in afstand beperkte wandeling gespoord naar Pepinster (zonder Jack en den Botter) om onze aprés te nuttigen. De waardin, die reeds was ingelicht van onze komst, had alles voorzien van Godendrank en versnaperingen en het smaakte iedereen dat zag je zo.
Geniet van de foto's en tot volgende week.

IKKE William