zaterdag 1 augustus 2009

Flémalle-Haute aan de Maas naar Tilff aan de Ourthe

Uitnodiging:

Ze voorspellen voor woensdag mooi en warm weer, bijgevolg zoeken we de koelte van het dichte bos op. Hebben verleden jaar eens met een beperkt groepje een trip gemaakt die we, belofte maakt schuld, nog eens zouden doen. Vanuit het station Flémalle-haute op de lijn 125 (Luik naar Namen)stappen we over de maas langs "Pont-barrage d'Ivoz-Ramet" naar het gehucht Ivoz tot tegen de "Cristalleries du Val St. Lambert". Daar kronkelen we met een beek mee, geleidelijk omhoog in een groot woud naar het "res. nat. du plateau des Sources". Voorzichtig de N 63 oversteken naar "chateau de Plainevaux" en bevinden ons nu op hoogte aan "roche aux Faucons" (valkenrots). Als we daar alles gezien hebben overleggen we hoe we naar de terrasjes aan het station van Tilff eindigen.

Wat de kaarten aangaat : 42 / 5.6 en 49 / 1.2...en de treinen : Met den dubbeldekker (vertrek St Niklaas om 06.30u) naar Brussel noord om daar op de Fam. Thys te wachten die vanuit Gent St.P de trein nemen van Oostende naar Eupen (vertrek te Brussel nd om 08.06u) Te Liége Gm. met de L-trein om 09.26u naar ons beginpunt Flémalle-Haute met aankomst om 09.43u.

Zullen ons nogmaals niet moeten haasten om ons terras in te palmen (lees= Orvallen).moeten maar om 17.20u opkrassen, tijd genoeg dus, tot woensdag, Hilaire



Relaas der feiten:
29 juli 2009



Welle nog eens weg, de friste van de hoge bomen gaan opzoeken nu ze voorspelden dat het warm zou worden. Vertrokken met een goed vertrouwen in de tocht daar we verleden jaar in dezelfde temperaturen deze onderneming al eens afgewerkt hadden. Een spijtig voorval, jullie zullen het moeten stellen zonder beeldmateriaal. Jacky en William afwezig, Danny terug uit verlof, wel op de afspraak maar zonder toestel, zat nog vol met al het schoon van zijn Sloveense reis. Met de L-trein van Luik Gm. langs de industriezone en de Maas via Sclessin, Tilleur en Jemeppe stipt om 09.43u ons laten afzetten te Flémalle-Haute. Wat veertig, vijftig jaar geleden nog grauw en grijs was, omgeven door kale zwarte terril’s van de koolmijnen, heeft nu één natuurlijke kleur “groen”.

Flémalle-Haute aan de Maas naar Tilff aan de Ourthe.

Relaas van de trip : Bij de oversteek van “Pont-Barrage d’Ivoz-Ramet over de brede “Meuse” getuigd enkel nog het vroegere Cockerill-Sambre ( nu Arcelor ) over zware industrie. Zuidwaarts vóór ons het gehucht Ivoz en stappend naar “Cristalleries du Val Saint Lambert” één hoge groene oase tot 200m boven de Maas uitstekend. Vijf km. breed en zes km. lang anders niets dan woud met daartussen een kronkelende brede beek die hoe hoger men gaat hoe grilliger ze wordt. Deze beek heeft meerdere namen tot het 200m. hoger gelegen “reserve nat. du plateau des Sources” : hier volgen de namen van de waterloop : Rau de Villecourt” , “Rau du fond du bois de l’Abbaye”, en “Rau du Chera ou de la Vecquée”. Ons “berggeitje” Francine wist nog goed , en drong aan, waar we toen ook een extra klimmetje maakten vooraleer we, toen ook, ons “boke’s” oppeuzelden aan een oud stenen bruggetje.( zie foto’s van verleden jaar – toen met vier, nu met Michel erbij) Na ongeveer drie uur stappen dan toch eens vanonder het loof om de zon op ons knikker te voelen. Verder naar “Roche des Faucons”, ons aller bekend om daar het g.r. pad op te nemen naar Tilff waar we na vijf en een half uur stappen ons een lommerrijk terrasje aan de oever van de Ourthe hebben uitgezocht om twee uur te genieten van al het goede (drank goed, spijs goed, kleine visjes in en grote ganzen op het water en de konijntjes los in’t kot)

Niet vergeten kijken naar “Picassa web Albums” van onze vriend Herman. Nog een aangenaam week-end gewenst en tot volgende woensdag naar de kanten van Bomal- Barvaux – Hamoir. Hilaire


Nabeschouwing:

Weer een dag in de Waalse bossen, te voet door moeder natuur, gestimuleerd en met overtuiging geleid vanuit de achtergrond door Francine. Der waren tijden dat leiders, leiders waren maar zich zo laten doen en inpalmen door het andere geslacht, nooit gedacht! Zelfs het terras is door haar bepaald, alleen het vrouwelijk schoon dat ter plaatse liep te trippelen kon ze niet voorzien, het maakte dat ook het oog wel wat luste. Gegroet ho medestappers, ik vertrek met mijn eega naar zee voor enkele dagen tot mijn schoonzus me beu is en buitenwipt, als we der niet zijn woensdag, zitten ik nog loslopende konijntjes te zoeken aan de kust!