donderdag 25 september 2008

Van Hergenrath naar Gemmenich

24 september 2008

Eens iets nieuw, op ontdekking van Hergenrath, aan de grens met Duitsland, om te eindigen… in Gemmenich onder Vaals.

- Zelfs op de nieuwe stafkaart (20.000) staat de nieuwe stopplaats niet vermeld, bijgevolg was een “waarzijnwenujuist” vraag aan de plaatselijke bevolking een noodzaak. (ééntje van aantwaarpe). Wisten wel op voorhand wat we wilden zien en daar hebben we ons aan gehouden. A) Eyneburg schloss in kelmis.
B) 1200m lange spoorwegbrug te moresnet.
C) Het bedevaartsoord en Calvarieberg te Chapelle / Montzen.
D) door het Preuswald naar
E) drielandenpunt Vaals.

De voormiddag liep niet al te vlot door het veelvuldig kaartkijken (achter mij wat gemompel van Herman en Michel dat het vandaag wel eens zou mislopen… Michel zou beter een flesje Champagne hebben meegebracht van ginder in plaats van er altijd maar over te babbbelen). Eens de dorpskern van Hergenrath voorbij anders niets dan golvende weilanden, zeker niet moeilijk maar wel uitkijken voor “koeievlaaien “. Afgezakt naar “de Geule, la Gueulle, die Gohl,” het riviertje dat van het Duits gewest via het Waals gewest naar Nederland vloeit. De Eyneburg schloss bezocht (zie de foto’s van William) en zo langs de Rochuskapel aan samenkomst van de “Grunstrasserbach” en de “Honnbach”. Nog altijd de Geule nevens ons, langs een oude spwgberm (vroeger industr. lijntje van 2,5 km van Moresnet naar de install. V. Vieulle Montagne in La Calamine-Kelmis) ( Over de spoorweggeschiedenis van dit drielandenpunt, lees “Het spoor” van Juli 2006).

Doemde daar ineens de 1200meter lange spoorwegbrug op (22 pijlers en de hoogste 52m boven de grond –lijn 24 Tongeren-Aachen-West). Zijn met “die Gohl” mee onder de brug gestapt naar het dorp Moresnet. Ons Francine wou zo graag eens over dit bouwwerk gaan om haar hoogtevrees te overwinnen. (aanvraag verzonden naar Mr. Michel Daerden- vroegere Minister van Verkeer) Heb beloofd hem een goed bakske te bezorgen.

Vandaar naar het bedevaartsoord van de H. Maria te Chapelle / Montzen. Een bezoek gebracht aan het prachtig park met kruisweg en Calvarieberg. ( Willy zal het zich nog wel herinneren)
In versneld tempo door het “Preuswald” met z’n enorme beuken en eiken. Voor de laatste maal onze rugzak afgezet aan het “Drielandenpunt” op 325m hoogte. Daar tot de vaststelling gekomen dat we maar 3/4u over hadden om via een mooi slingerend bospad het dorp Gemmenich te bereiken om de Tec-bus te nemen naar het caféétje aan het station van Welkenraedt. (Busrit langs de grote- nu lege- triage-bundel van Montzen)
De èèn jaar oude Orval met de iets minder oude kaas heeft volstaan om voldaan op de I.C. trein naar Oostende te stappen. Michel, William en ik met éèn overstap te brussel noord, fam. Thys zonder overstap naar Gent St.P., wat een luxe. Afgesproken dat we er volgende week terug invliegen, ditmaal richting Aywaille “ een oude getrouwe”, tot binnen enkele dagen voor mijn briefing.

Hilaire