zaterdag 14 mei 2011

Flémalle-Haute sur Meuse –- Esneux sur Ourthe

Uitnodiging:

"Lang leve de woensdag",
Ge moet maar een sier- bloem- of/en moestuin hebben den dag van vandaag, werk in overvloed om alles levendig te houden. En altijd maar regen beloven, gisteren en vandaag zijn er op mijnen hof 8 druppels water per m2 gevallen.. het werkt op m'n gestel, zou mij willen gaan "versmoren" maar nergens genoeg water in de beken.
Gelukkig heb ik onze "woensdag stapdag" om mij "happy" te voelen.
Sporen woensdag nog eens naar het achterland van Luik om er iets gepast uit te zoeken naargelang de weersomstandigheden en met een aangename "Apres Promenade".. moesten er zijn die nog iets te vieren hebben, ze mogen zelf kiezen op welk terras.
Met de stafkaarten 42/ 5.6 en 49/ 1.2 hebben we keuze in overvloed... Beginnen en eindigen langs de Ourthe, zeg het maar..Tilff, Mery, Esneux of Poulseur.Kunnen zelfs starten in Flémalle-Haute om daar de Maas over te steken aan Pont-barrage d'Ivoz-Ramet om door één groot woud naar de Ourthe-vallei te stappen.(al een paar jaar geleden - met goede herinneringen)
Treinuren: Met den dubbeldekker (vertrek uit St Niklaas om 06.29u) naar Brussel-Noord en vervolgens met den I.C. komende van Oostende naar Eupen (vertrek Bru Nd om 08.06u) met afstap te Liège Gm om daar de nog te kiezen aansluiting te nemen naar ons vertrekpunt.

Tot woensdagmorgen, Hilaire



Relaas der feiten:
11 mei 2011


Sommigen zouden zeggen, waar halen ze het uit, een tocht beginnen in Flémalle-haute aan de Maas, langs de groot- industriezone als daar is Cockerill-sambre en de vroegere koolmijnen rond Seraing waar enkel de “terrils” nog van overblijven. Wij weten beter, na een goede twintig minuten stappen ben je uit het verkeer en de grauwe soms leegstaande fabrieksgebouwen en kun je daarna verloren lopen in één groot woud die de verbinding maakt tussen de Maas- en Ourthe- vallei. We hadden nog geluk ook, na een paar regenbuien van de laatste dagen in die regio hing er veel zuurstof tussen de bomen en stonden de jonge planten fris en geurig. Voor sommigen van ons was het de derde keer dat we deze “Klassieker” afstapten.

Flémalle-Haute sur Meuse –- Esneux sur Ourthe.

Relaas van de tocht:
09.45u, uit de stopplaats Flémalle-Haute richting de grote “Pont-barrage d’Ivoz-Ramet” over de Maas. Eén kilometer zigzaggend langs dorpsteegjes en trapwegels naar het hoger gelegen gehucht Ivoz om daar het bos in te duikelen op zoek naar de grote beek welke een zestal kilometer in onze buurt blijft maar verscheidene malen van naam veranderd o.a. “rau de villencourt”, “rau de Fond du bois de l’Abbaye” en tenslotte “rau du Chera ou de la Vecquée”. Ook het overwegende loofbomenwoud welke we gestaag klimmend doortrokken veranderd meermaals van naam o.a. “bois de l’Abbaye”, daarna door het meer wildere “bois de la Vecquée” met zijn grillige rotspartijtjes en ten slotte het ”Res. Nat. du Plateau des Sources”, 200m hoger dan de Maasvallei. Boterhammen gegeten aan een oud brugje over de beek (derde keer dat we daar pik-nikken) waar de rupsen zich uit de beukentakken lieten zakken om zich aan onze rugzak vast te klampen en mee te trekken. (De prentjes van onze Dany en onze William zijn weer kundig geselecteerd om jullie te laten meegenieten). Na de noen een poos op dezelfde hoogte gebleven, even oppassen bij het oversteken van de zeer drukke N63 (niets voorzien voor fietsers en voetgangers). Na vijf minuten alle drukte vergeten, langs de grote akker van “Les Grands Champs” welke bezaaid is met gerst. Nu richting “Roche aux Faucons”, niet boven de rotsen gebleven maar ons steil laten afzakken naar de 150m lager gelegen Ourthe om uit te komen aan de paardenhoeve. Eventjes zoeken, samen met mijn twee betrouwbare Adjuncten het goede paadje opgezocht om onder de rotsen door, langs steile rotsige helling tegen de Ourthe aan, een geitenpadje volgend tot de camping van Fêchereux. Dit was twee kilometer intens bezig zijn met klauteren en dalen, over en onder gevallen kanjers van bomen welke over het wegeltje in de grote rivier geploft waren. Niemand die klaagde, we weten welke grillen de natuur kan hebben en welke de gevolgen kunnen zijn. Nu eindelijk eens een stukje asfalt, tegen het water blijvend en onder het “bois de la Haie de Fêchereux” naar de passerelle over de Ourthe te Hony. Bevonden ons nu op het “schiereiland Ham”, door de weilanden van “ferme de l’Oneux”, een prachtige afsluiter maar ik wel op einde krachten. Nog één keer fel zigzaggend omhoog naar het “Plateau de Beaumont”, volgroeid met geurend “daslook”. Oef, de laatste kilometer terug naar de Ourthe en het centrum van Esneux, zo dicht mogelijk bij het station.
Elkeen opgetogen over het parcours, langs grillige plekjes en overwegend onder de bescherming van het hoge lentegroen, zeker bij dit warme weertje een aanrader. Had één foutje gemaakt, 5 minuten later dan het voorziene schema aangekomen op het terrascafé, daarom geen 10/10, mijn meestappers zijn streng op dat gebied, toch hebben ze zonder haast hun derde Orval kunnen snoepen. Den eerste was nog maar eens een traktatie, ditmaal was het onze Herman, vorige weekend jarig en het niet vergeten, wij ook niet. Zachtjes met de volle bolle glazen geklonken om niets te morsen…3 X Hiep..Hiep..Hiep..Hoera op Herman zijn gezondheid. Te Liége Gm. op tijd binnen, daar twee I.C. treinen naar Brussel in vertraging, dan maar met den “Thalys” naar Brussel Zuid, dank zij de connecties van onze Eric.
Tot later, Hilaire



Nabeschouwing I:

Hoi mannekens.

Hier zijn de prentjes van vandaag. Onze grote leider heeft er weer een dagje van gemaakt om u tegen te zeggen. Het weer is weeral meegevallen en de trip was af. Veel bos om in de schaduw te kunnen wandelen, deskundig geleid zoals we dat van hem gewoon zijn, en het moet gezegd bijgestaan door zijn 3de in bevel, hij verbeterd het is waar, maar ik krijg het moeilijk over lippen. Enfin iedereen tevreden van de trip over moeilijk parcours in ideale omstandigheden.

Geniet van de foto's en tot volgende wandeling.

WILLIAM


Nabeschouwing II:

Geen wandeling zo mooi of ze moet gestapt worden!
De vooruitzichten waren mooi, treinen op tijd, mooi weer, geen brompotten en een goed humeur. Dit zijn vaste ingrediënten voor een mooie stapdag. De leider zijn vooruitzichten klopten zoals we gewoon zijn, alleen zijn inschatting van afstand en tijd begint een beetje minder gecoördineerd te zijn. We zullen het maar op zijn gezegende leeftijd steken zeker. Wie weet komen we ooit zo ver en als we al zo ver geraken in welke toestand zullen we dan verkeren!
Mijn beste vriend, ook een adjunct (door anciënniteit) laat steken vallen, zijn aftakeling is duidelijk waar te nemen. Hij heeft ofwel geen kaarten, ofwel onvoldoende kaarten mee. Het doet pijn aan mijn hart dit moeten aanschouwen.
Frans, in de steek gelaten door zowel jack als russel, hij doet zijn best om de laatste linie te verzekeren, maar alleen is maar alleen. Hij moet dan ook dringend een vaste partner zoeken om zijn achterhoede naar behoren te kunnen dekken.
Ik wens jullie allemaal nog een prachtig weekend en tot ziens, en laat de zon maar schijnen.

HERMAN