zondag 10 juli 2011

Seraing-Haut – Boncelles – Sart-Tilman – Mery

Uitnodiging:

Laat ons de oproep van 15 juni overdoen welke door staking van de tec-bus te Luik niet is kunnen doorgaan. Ik had van verschillende stappers de suggestie meegekregen om nog eens te eindigen aan het station van Mery om daar te genieten van een smakelijke forel zoals de vorige keer het geval was. (een kink in de kabel, kan via die meneer zijn gsm nog niet in contact komen om af te spreken - ga blijven proberen en jullie dan zo vlug mogelijk op de hoogte stellen - hoe dan ook, ik mail nog een bericht door)

Kaart 42 / 5.6 . Gaan nog eens iets anders uitzoeken, hebben reeds met succes gestapt van Flèmalle-Haute aan de Maas naar Esneux en Tilff aan de Ourthe. Daartussen genoeg bospaadjes en bezienswaardigheden o.a. arboretum en natuurreservaten.
Nemen te Liège gm. de tec-bus ligne 27 (3 per uur) om ons ergens te laten afzetten buiten Seraing, dicht bij de mooie natuur.
Treinuren : met den dubbeldekker (vertrek St Niklaas 06.29u) naar Brussel Nd en vervolgens aldaar om 08.06u naar Luik.
Tot woensdagmorgen, Hilaire (wat een leider lijden kan)

Nu zijn we dinsdag, deze voormiddag dan toch contact gekregen met het Gsm nr. van de Taverne aan het station van Mery en de bevestiging gekregen dat ze ons bezoek gretig aanvaarden (spijtig was het niet de "patron" van de zaak maar de garçon) Ik ben toch vol vertrouwen in de goede afloop, ga deze avond nog eens gsm'men), Hilaire



Relaas der feiten:
06 juli 2011


Ze maken het mij niet gemakkelijk, lees nu weer, mijn 1è Lt. bij het doorgeven van zijn geslaagde foto’s, vol lof aan mijn adres over weeral een schitterende tocht en daarna vuil spuwen naar mijn 2è Lt. Als die nu zondagmiddag na zijn 2 aperitieven zijn met galvocht gevulde pen ter hand neemt..ik zal weer de stukken moeten lijmen. Daar is de grote Goeroe goed in.
Hebben weer grotendeels iets nieuws onder onze stapschoenen gekregen. Met de tec-bus ligne 27 (situèe dans le réseau urbain de Liège) Rijdt langs de Maas en via de groot- Industrie van Seraing, van “La Meuse” weg naar boven om 150m. hoger dan de stroom ons af te zetten aan het eind van nieuwe woonwijken genaamd “Les Biens Communaux”, een halte aan de rand van een groot woud met name “Athenée Royal Air Pur”.

Seraing-Haut – Boncelles – Sart-Tilman – Mery.

Relaas van de tocht:
Om 10u stipt van de stadsbus, mij op het goede spoor laten zetten met de vriendelijke hulp van de nieuw verkozen “Miss Seraing” (zie 1é foto, is voor mij de mooiste). Het donkere “bois de la Vecquée” binnen om langs slingerende paadjes naar de “Rau de Chera” af te dalen (vandaag eens niet beginnen met een klim maar dalen) Langs deze grote beek, ons wel bekend, met veel afwisseling op en af en zuidwaarts tot onder de hoogspanning. Nu van het water weg, lichtjes bergop naar het “Arboretum de la forêt de la Vecquée” (administratief van “Nature & Forêts “ met date de création 1917) Het labyrint van wegeltjes volledig overwoekerd met braam en varen. Hem dan toch gevonden.. de grote Séquoia met zijn zachte buitenschors. Nu tegen de middag aan, aan de overkant een pic-nic plaats niet ver van “Mare – Aux – Joncs” (beschermde vijver van 600 m2 – reden : instandhouding van “La Grenouille Rousse”..heeft niets met een kikker te maken maar zou een (groene) zoetwaterkrab zijn – zoeken het op en geven het door, wie is eerst) Terug rugzak op, ons laten afzakken naar “Rau de la Vecquée” om daar voor het eerst vanonder de hoge bomen uit te komen en zien dat er dreigende regenwolken waren. Langs “trou du Moulin” het beekje verlaten naar het dorp Boncelles. Via gemeentepaden naar de andere kant van de grote woonkern. Hadden het niet moeilijk om ons te oriënteren, daar stond hij vóór ons, de 220m. hoge RTBF toren genaamd “Le Bol d’Air” (aan de voet staan en omhoog kijken – opgepast voor het duizelen) Gauw terug het bos “bois de Sclessin” in om een g.r. pad te nemen aan de rand van het golfterrein en nu richting C.H.U. Sart-Tilman. Daar zou het willen gaan regenen, even de poncho oversteken maar niet echt nodig en na tien minuten was alles weer droog. Nog eens kronkelend zakken naar de “Rau du Fond du Moulin”, door het beekje en een laatste maal hogerop naar “Ferme de Famelette” gelegen tussen “bois de Famelette” en “bois de Nomont”, tot het baantje welke de verbinding maakt met Mery. Herman moest daar pipi doen, verloor ons en de juiste weg uit het oog en verdween richting “Roche des Faucons”, de verkeerde kant dus (met de gsm geen bereik – Guido er dan maar achteraan – we wilden juist “child Focus” inschakelen als ze weer opdoemden) De meesten blij dat de groep weer samen was, William ook blij maar om een andere reden. In versneld tempo en door het “bois de Monceau” ons naar beneden laten zakken om aan de Ourthe in Mery te eindigen.
Gezellig met ons achten in de “Partytent” van Taverne “L’ Esplanade de Mery”, spijtig genoeg zonder “Truites” (misverstand alom – ik enkel in bezit van gsm nrs van vorige uitbaters – message te laat doorgegeven aan de nieuwe baas, gevolg : Ons forellen zwemmen nu nog in de Ourthe wachtend op ons nieuwe reservatie) Van de huidige “Patron” een bierplank met kaas en worst aangeboden gekregen..geen gezeur van ons jongens Man, man, man, Lekkerrrr. Eén minpunt : derde en laatste ronde maar twee Orvals meer in voorraad, geen nood, andere trappist dan maar gekozen..enkel onze Michel eiste een Orval op alhoewel deze niet fris was en hij daar anders met veel gezaag tegen is. Ons heeft de andere frisse trappist wel gesmaakt, zelfs zijn beste vriend vond het ongepast.
Bij het naar huis sporen hebben we de rijorde van de treinen grondig herschikt, eerst en vooral de goederentreinen laten bollen en als er dan nog plaats is een reizigerstrein, enkel ik heb een “motie van wantrouwen” ingediend. Ben vandaag gaan kijken naar de E17 en de Expresweg, gezien dat daar niet veel autobussen tussen kunnen rijden om de reizigers te vervoeren zodat de lijn 59 volledig kan ingenomen worden door goederenverkeer., Hilaire


Nabeschouwing I:

Hoi wandelaars.

Vandaag weeral een tripje om U tegen te zeggen, het weer is meegevallen, veel bos en prima geleid door de GROTE GOEROE. Alleen jammer van de trutten die we moesten missen, we keken er allen naar uit.
Maar bovenop waren er de misstappen van Jack en Russel, wat hen te vergeven is het was reeds zolang geleden dat ze nog eens bijeen waren. Maar bovenop dat alles was onze 3de in bevel met de wandelkaart rond zijn nek, na een sanitaire stop wat op zijn leeftijd wel normaal te noemen is, en in achtervolging van de kopgroep loopt hij toch wel verloren zeker begrijpen wie kan maar hij doet het!!!!! En dat wil zich opwerpen als 1ste adjunct, laat ons niet lachen hé. Een halfuur waren we naar hem op zoek en komt hij eindelijk met hangende pootjes terug bij de groep de sloeber. Eind goed al goed, geniet van de foto's en tot een volgende wandeling.

William


Nabeschouwing II:

Weeral zondag, tijd om na te denken over de voorbije week, vooral de wandeling, even recapituleren. Onder het genot van een slok mondspoelwater, mijn fles lijkt wel leeggelopen, raar!
Het was weer mooi, maar je mag hem niet te veel vleien, het zou naar zijn hoofd stijgen, en zijn bloeddruk is ook niet meer wat het zou moeten zijn. Dus gevaar voor allerlei medische complicaties iets waar “ik” zeker niet verantwoordelijk voor wil zijn.
Treinen liepen zoals ze moeten lopen, enige minuten niet te na gesproken. Maar wat is een minuut in een mensenleven? Busje kwam zo, na enig over en weer geloop, waarom laat de brave ziel zich nog altijd zot maken door enige onverlaten.
Wandeling was af. Enige storingen niet te na gesproken. Ik ga mij niet verlagen door mijn beste vriend in de grond te boren. Daar heeft hij zelf voor gezorgd. Bij een test voor het redden van een verloren gelopen stapper in nood moet hij als eerste adjunct zijn verantwoordelijkheid nemen. Dag Jan! Maar ja hij had geen kaart bij zeker? Even verwijzen naar zijn eigen woorden (zie nabeschouwingI midweek) vervang de 3 door een 2 en het plaatje is compleet.
“Maar niet door toedoen van de 3de in bevel, hij had geen kaarten, het liet hem koud”
Hoe luid de spreuk ook weer? Wie een put graaft voor een ander valt er zelf in! Ha Ha Ha. Of nog beter ”Wie een put graaft voor de derde valt zelf in de diepte”
Ik heb nu een intens binnenpretje. De groeten aan allen van goede wil.

Herman
PS Aperitiefhapje van de week: Men neme een beschuit of twee, smeren met honing, een plakje geitenkaas, twee minuutjes onder de gril 180°. Smakelijk!