zondag 11 april 2010

Ave – et – Auffe --- Lavaux - Sainte - Anne --- Beauraing

Uitnodiging:


Wat dachten jullie, 't zal toch nie waar zijn zeker, weer een woensdag verloren...als was't op één been, toch zal ik meestappen.
Met wat geluk stappen we woensdag met goed weer.Voor de meesten van ons een onbekend parcours, met de tec-bus lijn 29 eerst een toeristisch ritje vanuit Jemelle door Rochefort en Han s/lesse om ons ergens te laten afzetten in Ave-et-Auffe, vóór wellin. Wat we zeker gaan zien zijn wilde narcissen in grote getale in een beboste omgeving (jaren geleden waren ze er al). Zal jullie min of meer de weg al wijzen, langs de dorpen Lavaux - Sainte - Anne met zijn beroemd waterkasteel naar het gehucht Revogne en zo in de beboste streek tussen Eclaye en Martouzin-Neuville naar het centum en de bedevaartsplaats O.L.V. van Beauraing om daar de trein te nemen richting Dinant en huiswaarts.
Kaarten 59 / 1.2 -- 59 / 5.6 -- 58 / 3.4
treinuren : Met den dubbeldekker vanuit St niklaas vertrek om 06.30u naar Brussel noord om daar de E.C.Vauban te nemen om 07.42u naar Jemelle en vervolgens de autobus om 09.34u naar onze vertrekplaats.
'K weet veel nieuws, maakt dat jullie er bij zijn dan kan ik het vertellen, tot woensdagmorgen, Hilaire



Relaas der feiten:
8 april 2010



De aanwezigheidslijst was deze keer klein, zij die er wel waren, allen zeer nieuwsgierig wat ik hen te vertellen had ter staving van de afwezigheid van onzen Herman en Francine. ’s Morgens hadden ze nog compassie met het echtpaar.. maar tijdens het stappen waren er al die een eigen scenario over het “hete” voorval hadden bedacht…en ’s avonds na den Godendrank werd het bij sommigen al een “soap” in veel blote afleveringen…ik ben als leider tussenbeide gekomen en gezegd…enkel Herman kent de waarheid…volgende woensdag meer daarover. Wie niet kan wachten en meer wil weten gelieve zelf eens navraag te doen ten huise Thys, ik mag en kan het niet publiceren…schending van de “private” noemen ze dat. Wanneer je belt, Francine niet vergeten troosten…ook zij moet veel ont-beren. Laat ons allen hopen dat bij hem alles terug goed functioneert en we ze woensdag a.s. terugzien.

Ave – et – Auffe --- Lavaux - Sainte - Anne --- Beauraing

Relaas van de tocht: na de toeristische busreis van het station Jemelle langs Rochefort en Han – sur – Lesse , richting Wellin om ons te laten afzetten in het gehucht Ave – et – Auffe aan het gelijknamig watertje “ri d’Ave” en het “Monastére de Gethsémani”. Het goedlopend beekje tweemaal over om onder de autostrade te stappen en door het “bois de Ruchelet” zo naar de “Tienne del Vigne” (tiennes zijn hoge heuvels). Nu richting Lavaux – Sainte – Anne, langs het “bois du Solin” met heel veel gele kornoeje in de “fleur” van hun leven. Eventjes halt gehouden aan de witte kapel met zicht op het kerkje en het befaamd waterkasteel van Lavaux – Saint – Anne omgeven door het riviertje “La Wimbe”. Tijd en foto’s genomen aan dit prachtig “Chateau”, nu een Museum van de “Jacht, Natuur en Landbouw”. Verder door de weilanden naar het groot bos “Planti de la Cense” en “Soir Bois” om het gehuchtje Revogne te zien liggen, nogmaals aan het water “La Wimbe”. Vanuit dit rustige valleitje terug naar een “tienne” (heuvel) “Tienne St Roch” om de kers op de taart te zetten. Het vijfkilometers lang en zeshonderd meters breed kalkrotsplateau van “bois du Chi” en “bois de Martouzin” DAARVOOR DOEN WE HET!! hebben ze allemaal niet kunnen tellen…de Honderdduizenden wilde Narcissen onder het loofhout van deze bossen…met dank aan de mooie prentjes van onze Dany, Etienne, Jacky en William. Tenslotte een zicht op het veel dieper gelegen Martouzin-Neuville waar de vernieuwde elect. dubbelspoorlijn 165 van Dinant naar Athus onder deze kam doorloopt. Via het oude naaldbomenbos van “Le Ban de Malakof” naar het bedevaartsoord O.L.V. van Beauraing met de “grot der Verschijningen” om te eindigen aan het station.
Door de eerste warme temperatuur hadden sommigen van ons ook “verschijningen” gezien onder vorm van een vol dikbuikig glas Orval…hebben het Edel-Trappistennat eerst vroom, dan zalig en ten derde Heilig verklaart. Zeker het eerste glas smaakte verrukkelijk op de gezondheid van Robbe, het pasgeboren kleinkind van onze meedestapper Karel… Etienne vond het spijtig dat het geen tweeling was.
Manneke’s..nog weinig reactie gekregen op de uitnodiging van onzen Karel en zijn Anita om in juni drie dagen door te brengen in Hastiére. Die mensen doen een “geste” om de kosten zo laag mogelijk te houden en zullen ons met alles bijstaan, wij moeten anders niets doen dan profiteren van dit mooie voorstel..waarschuwen via een mailtje a.u.b., tot volgende week, Hilaire



Nabeschouwing:


Het gaat al veel beter, dank u. De tranen druppelen nog, de zakdoeken gaan iets langer mee, maar mijn longen ... Ik weet niet wat erin zit, maar wat eruit komt na het nodige geborrel, ik ga jullie geen beschrijving geven van kleur noch smaak maar ze zijn nog klein, als het volume nu nog toeneemt, ja dan kan ik eindelijk meedoen aan wedstrijden verspuwen.
Maar over het stappen moet er geschreven worden, niet over de privacy van de medestappers (goed opgemerkt door onze nog steeds wakkere leider) ik zal hem met plezier enige microben doorgeven, ook de anderen zullen niet veilig zijn voor rondvliegende microben. Maar ze zullen minder geviseerd zijn, alhoewel, ik ken er nog, welke ik wel een kleinigheid gun.
Stappen dus, als de wind goed zit zullen de brokken niet te ver vliegen en zal ik er bij zijn met mijn eega.
Het ga jullie goed en blijf nog even uit mijn buurt als je niet in bed wil geraken!