zaterdag 10 oktober 2009

Baraque Michel - Statte - Solwaster - Sart-Les-Spa

Uitnodiging:


Eindelijk eens de langvoorspelde regen, en, de temperaturen blijven bovenmaats. Die gasten van de kanten van Ukkel hebben ons weken aan een stuk leugens wijsgemaakt, maar nu toch de zalige vochtigheid...heb van kontentement vandaag een ganse dag buiten gewerkt..;joepie.

Woensdag trekken we nog eens, op aanvraag, naar de "Hoge Venen" om te eindigen in Spa. kaarten : wandelkaart Hoge Venen - 50 / 1.2 en 49 / 3.4.

Laten ons met de bus afzetten aan de "Baraque Michel" of "Mont rigi" 680m hoog. richting "Croix des Fiancés" 630m - "Monument Américain" 600m - naar de bronnen van de "Statte" deze mee stroomafwaarts langs de "Cascade des Nûtons" 460m - en "Rocher de Bilisse" 400m. door Solwaster en doorsteken tot waar de Statte in de Hoegne uitmondt op 300m hoogte. Het eerste en langste gedeelte alsmaar in dalende lijn (van 680m naar 300m). Het moet niet elke week zwaar klimmen zijn. Vervolgens naar het gehucht Croupets du Moulin - autostrade A27 - E42 over en het dorp Sart -Lez -Spa doorsteken naar "Hé de Sart" en het beekje "Wayai" zoeken , dit volgen tot het "Lac de Warfa". zo naar de stopplaats Spa Géronstére waar we de trein nemen om 15.45u naar Verviers Central. (Jullie begrijpen wel waarom)

Zou graag weten wie er allemaal meestapt op woensdag 14 oktober, wie het nog niet gemeld heeft, gelieve dit nu te doen, Dank u

Wat de treinuren betreft : Zou nog eens willen over mechelen / Leuven sporen. Het is maar om het heel groot verschil van vertrek vanuit St niklaas te rechtvaardigen. Hier gaan we dan, goed luisteren, ik zeg het maar éénmaal.
Jacky stapt niet af te Lokeren maar blijft zitten tot St niklaas, wij vanuit Sinaai rijden met de trein waar Jacky opzit naar St niklaas. L-trein van gent naar Antwerpen met stilstand te Sinaai om 06.50u. Te St niklaas wachten we op P-trein van 07.18u naar Mechelen om daar over te stappen op de P-trein van Mechelen naar Leuven met vertrek te Mechelen om 07.59u en aankomst te Leuven om 08.17u. Daar nemen we dan de I.C.trein van Oostende naar Eupen om 08.26u. (trein van Familie Thys)
wanneer het fout gaat mogen jullie de schuld op mij steken, ik neem mijn voorzorgen en voorzie een vervangingstocht tussen Luik en Verviers mocht het met de aansluiting misgaan.
Wie vragen heeft, doe maar, Hilaire


Relaas der feiten:
7 oktober 2009




Weer met zijn tienen, leuk om vast te stellen dat ieder zo gedreven is om mee te stappen, een dagje te ontstressen, midden in de natuur en in een enorm stiltegebied. Alles zat mee om er een superdag van te maken, aangename temperatuur met zonnige perioden, een avontuurlijk uitgekozen pad en onderweg veel te (her)bezien of te (her)bewonderen. Het mooie van de natuur waar we graag even bij stilstaan, (zie de prachtige beeldjes van Dany, Etienne en William – waarvoor nogmaals dank)

Maar dan, plotseling uit het niets, na het boterhammen eten, als een dief in de nacht, het noodlot. Oei… oei... Herman wat is dat nu…? Dat ongelukkige ventje was tussen de rotsblokken in de “Statte” gehuppeld om de “cascade des Nûtons” te bereiken. Als er één iemand onder ons “klimvast en stabiel” is, is hij het wel. Het ligt op een kleine plaats, daar stond het fel aangedane baasje dan, met een opengescheurde oogkas, erg bloedend en zijn bovenlijf kloddernat…op één van die spekgladde rotsblokken uitgegleden…mijnen bril ben ik ook kwijt… . Wij allen, samen met Francine, van ons melk, het was zeker geen mooi gezicht… zijn gezicht. Kalm gebleven en hem geholpen daar waar we konden, oogkas met een steriel doekje beschermd en er een plakker over gedaan, intens naar zijn bril gaan zoeken… niet gevonden. Onze goesting was over, had ook veel tijd verloren en daarom wijs besloten om de dagtocht in te korten.

Relaas van de tocht: 10.15u, ons laten afzetten in het grote natuurreservaat “Hohes Venn” aan de Baraque Michel (680m) tussen Eupen en Malmedy. Sommigen van ons komen daar al dertig jaar, ieder seizoen en in alle weersomstandigheden, geleerd van “Mulderken”. Kennen daarom de paadjes als in ons (cinema) broekzak. Door de “Grande Fagne”, op de latjes, naar de weg “Vecquée” tot de “Croix des Fiancés”. Het “Vecquée” rechts verlaten om langs de rand van het “grote ven” naar “monument Américain” te modderen (daags voordien goed geregend in de omgeving). Altijd zakken en westwaarts om de “Statte” te gaan opzoeken, deze prachtige natuurlijke bedding stroomafwaarts mee, onderweg mooie prentjes geschoten, tot aan de hogerop aangehaalde alinea met de kwalijke tuimelpartij van vriend Herman. Met de wetenschap dat we niet meer de vooropgestelde eindmeet te Spa zouden bereiken, onze tijd genomen om langs “rocher de Bilisse” het rotsriviertje te verlaten om zo door Solwaster te stappen, via de houtzagerij en over de snelweg E42 naar Sart-lez-Spa te slenteren om daar onze trip te beëindigen. Een halfuurtje later de bus genomen naar Verviers.

Zouden in Verviers de gekwetste tot zijn trein begeleiden, niets van, hij mee met ons naar de kroeg om dank aan het geneeskrachtige alcoholgehalte van den ouden Orval zijn vooreen bleek gezicht weer te zien blozen. Moeten ook zeggen dat zijn oogkas ook van kleur wisselde naar lichtblauw. Gevoelige mensen zouden we aanraden niet naar de foto’s van onze gevallen Herman te kijken, de anderen zouden we vragen om niet te lachen.
Via internet een foto binnen gekregen van de plaatselijke vissersclub te Solwaster met de vraag van wie deze bril is?. Er is deze morgen in de “Statte” een grote forel boven gehaald met brilletje op.
Graag tot één van dee’s dagen met volledig programma voor volgende woensdag, Hilaire




Nabeschouwing:


Het is voorbij over en gedaan, ik heb mijnen bots gedaan anderen en betere (alhoewel voor mij hoef je het niet te doen).
Dus over naar de agenda van de dag een nabeschouwing.

Ik zou zeggen als onpartijdige partij, een niet verantwoorde wandeling.

1. Met de bus naar de Baraque Michel, wil zeggen mensen op onnodige kosten jagen omdat hij gratis en voor niks op de bus mag.
2. Over gladde en natte padjes gaan wandelen nu dat het nat en glibberig is, deze zomer bij schoon droog weer kon dat niet zeker.
3. De wandeling onderbreken en inkorten omdat er een dommerik in het water duikt en zijn hoofd stoot. Dat hij zijne plan trekt, den duiker!
4. Weer kosten omdat wandeling ingekort is, en we weer met de bus terug moeten.
5. Een bistro induiken waarvan we weten dat hij er vriend aan huis is, nogmaals bijkomende kosten om de drank te koelen.
6. Kosten van dokters en verplegend personeel omdat ik mijne kop moest laten verzorgen. Ik zal nooit meer dezelfde zijn! En wie zal dat betalen.