zondag 5 april 2009

Mariembourg – Dourbes – Nismes – Mariembourg

Uitnodiging:

Opgepast, zie dit niet als een "verzendingsgrap" bij 1 april, je weet wel, uit onze goede oude schooltijd. Gaan nog eens richting Couvin en eindigen te Mariembourg. Hetgeen we verleden week niet gedaan hebben wegens de slechte weersomstandigheden kunnen we nu wel doen met een stralende zon boven ons hoofd en =/- 18°. Als alles normaal verloopt sporen we tot in Couvin om vervolgens een klein trajekt met de tec-bus te doen naar Petigny of Nismes (lijn 56). Kunnen vanaf daar alle kanten uit met als natuurlijke bezienswaardigheden a) Fondrie des chiens b) roche aux faucons c) Rne chat. la haute roche d) roche á Lomme (samenvl. eau noire en eau blanche = Viroin) en e) de mooie dorpjes Nismes, Dourbes en Fagnolles. Uit te kiezen op de trein bij meerderheid van stemmen ( wanneer ongeregeldheden bij stemming, beslist de leider)

Kaarten 57 / 7.8 --- 58 / 5.6 --- Heb ook een wandelkaart van de streek Viroinval.

Eindigen kunnen we doen in Mariembourg waar er opnieuw een Café is geopend, rechtover het station.

De treinen : Zoals verleden week, met den dubbeldekker, vertrek om 06.30u te St. niklaas, rechtstreeks naar Brussel zuid om aldaar de I.C.trein te nemen naar Charleroi om 08.09u., vervolgens het dieseltje naar Couvin.
Tot woensdag, zorg dat je bij de groep bent met zulk mooi weer, Hilaire


Relaas der feiten:
01 april 2009


Gekozen om te starten in Mariembourg en …te eindigen, hun wil geschiedde. Met zulk een mooi weer is het plezant om iets vroeger de tocht aan te vatten.

Mariembourg – Dourbes – Nismes – Mariembourg. Streek genaamd VIROINVAL.


Relaas van de daguitstap: Om 09.50u stapten we het spoor over via de “ijzeren passerelle” om langs een grote beek “brouffe” en het materieel en spoorwegarsenaal van de toeristische lijn “chemin de fer à vapeur des trois vallees” naar de eerste kam van de dag “tienne aux Pauquis” waar we zoals altijd passeren langs de jeneverbesstruiken. Daalden terug af naar het stille dorpje Dourbes. Via het kerkje en een kerkwegel begonnen aan de steile klim naar de “Ruine Chateau la Haute Roche” van waaruit een prachtig zicht op het ondergelegen Dourbes. Hier vastgesteld dat helder weer een zegen is voor de prentjesmakers van dienst (Etienne, Freddy en Jacky) en … op de rotsachtige uitsteek gezien hoe vlug het gaat met de lentebloemen. Een paar dagen warm en daar zijn ze, de bosanemoon, de wilde narcis, het maarts-en bosviooltje, de sleutelbloem, de aronskelken die bovenkomen, en, door ons Francine opgemerkt, de gevlekte Orchis. Verleden week nog volop winter, nu alles aan het open bloeien. Dit is wel een uitstap waar je van het ene natuurreservaat in het andere stapt. Na het opserveren van de jeugdige planten op de rotswand, nu half glijdend naar beneden tot de “Viroin” die in een grote bocht rond de kam plooit: “Revers des Godias”. Het brugje over om deze heuvel op te gaan en boven zijnde, “en plein de soleil”, onze boterhammen op te eten.
Daarna een beetje moeten zoeken om het goede pad te vinden naar de oude spoorwegtunnel en de “Roche Aux Faucons”, alweer een juweeltje in de natuur. Twee kilometer verder aangekomen aan “Fondri des chiens”, boven Nismes gelegen en “De” blikvanger van de dag. Daar m’n metgezellen de tijd gegund om alles te bezien en af te dalen in de diepte om zich eens uit te leven t.t.z. hun leiband eens afgedaan. Afzakkend naar het toeristische dorp Nismes aan de samenvloeiing van het “Zwarte en het Witte water” = vanaf daar Viroin. Langs het prachtige kasteel en door het mooie recreatiepark het grote kruis op de “Roche à Lomme” zien staan maar geen tijd meer om naartoe te klimmen, beloofd om de volgende keer langs daar te beginnen. De tijd was vol en de beste fysieke pijlen waren verschoten. Voldaan stipt om vier uur aangekomen rechtover het station te Mariembourg in de nieuw geopende kroeg om onze “Lentemoeheid” door te spoelen. Spijtig, geen Orval, voor één keer kunnen we er mee leven, maar O… Wee.. nog één keer en ze zien ons daar nooit meer, ze zijn gewaarschuwd.
De treinreis terug verliep niet volgens het boekje, moesten ons haasten om te Brussel zuid de trein te nemen naar Gent St.P en daar vastgesteld dat onzen Etienne niet gevolgd was, weten nog niet of hij al thuis is, ik heb z’n foto’s nog niet ontvangen, (’t zijn altijd dezelfden die geluk hebben). Tot de volgende keer en hou 15 april vrij voor de gezamenlijke uitstap vanuit Landelies naar Thuin, Hilaire•

Nabeschouwing:

Zondagmorgen, de bakker bezocht, alles klaar voor het ontbijt, maar de muis slaapt nog in het meel! Dus vooraf klikkerdeklik en tikkedetik. Het zal moeten rap gaan want er is nog leven op deze zonnige dag, dus:
Onze leider mist duidelijk de slechte invloed van zijn eerste adjunct. Over de wandeling niks dan goed, treinen op tijd, het weer was (kon niet beter), parkoer om van te snoepen.
Kleine missing link, der was geen Orval. Ik heb er nog deugd van.
Terugreis met kleine happeringen geen aansluiting in Charleroi, ze doen het expres meneer om ons te Orvallen. Dan in Brussel een man kwijtgespeeld! Iedereeen had deze brave ziel vergeten, hoewel?
Groeten