zaterdag 11 oktober 2008

Hatrival - Arville - Poix St-Hubert

08 oktober 2008

Oproep:
Nu de herfst is ingetreden heb ik hier nog een mooie uitstap klaar in de omgeving van Saint Hubert. We laten ons vanuit Libramont met de tec-bus afzetten te Hatrival om 10.07u (lijn 162b- 3 zones). Daar wacht ons een tocht met een verscheidenheid aan bos (loof-naald) met mooie vergezichten rond Arville. De bedoeling is om te eindigen te Poix-St-H., hetgeen reeds een tijdje geleden is. Met de kaarten 64 / 3.4 en 59 / 7.8 in de hand stappen we gezwind door dit typisch Ardennenland.

Een week zonder beelden... een schande, niemand aanwezig om onze uitstap vast te leggen op postkaartformaat. hebben dan maar al het mooi's opgeslagen op onze harde schijf in 't kopke.

Hatrival - Arville - Poix St-Hubert.

Ons laten afzetten door de tec-lijn 162b in het rustige dorpje Hatrival tussen Libramont en Saint Hubert. Door het centrum met de gerestaureerde huisjes op zoek naar het laag-drassig weiland en de "rau d'Hatrival". Uit dit vallei-tje naar het "bois de la charbonnerie" en "bois de poix".
Een goede proef voor onze "leerling kaartlezer" in dit bos vol dwarsliggende bospaadjes, hij is goed op weg om een "grote" te worden en op lange termijn de "zaak" over te nemen.
Ons laten afzakken naar het vroegere "fme du val de poix" aan de gelijknamige beek.

Ons "boke's" opgegeten in de vervallen veldschuur.

De baan Libin - St-Hubert over, achter een vervallen camping, noordwaarts naar Arville.
Ook daar veel drassige paden na de laatste regendagen, een goede test voor het nieuwe schoeisel aan de voeten van de familie Thys.
De woonkern Arville binnengestapt, achter de wat vreemde bouw van de kerk met de groenkoperen dakbedekking. Klimmend langs weilanden (streek met overwegend veeteelt) naar prachtige vergezichten, zeker nu de herfstkleuren opduiken (helaas geen foto's).

We hadden ons voorgenomen om Francine en Michel ter wille te zijn, het enorme "bois St-Hubert" door te trekken naar de Lomme maar de jacht heeft het ons verboden. Gelukkig vonden we steeds een "ontsnappingsroute" maar het eindresultaat was 4 km. minder afstand en bijgevolg een klein uurtje eerder aan de aankomstlijn.

Voor degenen die het gehucht Poix kennen, het vroegere "cafè de la poste" is terug open, wat ons aangenaam verraste daar ze Orval schenken van meer dan 3 jaar oud (april 2005). Bewaren "Hem" in een kelder onder de rotswand waar het huis is aangebouwd. Gepast op temperatuur, man...man...man.. beter dan de beste wijn, zelfs Herman heeft er zijn Rochefort voor gelaten. Hij mocht wel mee met de bazin naar de voorraadkelder maar een strakke blik van zijn eega ... niet dus.

Je kunt bijgevolg denken dat wij te doen hadden met degenen die er niet bijwaren, het is geen leedvermaak HI HI maar we kunnen ons goed inbeelden hoe je bij het lezen van dit bericht een traan moet wegpinken.

Maakt dat je volgende week terug paraat bent, Hilaire.