zaterdag 24 oktober 2009

Jemelle - Marloie

Uitnodiging:

Niet veel tijd gehad dit weekeinde, toch in de rapte nog iets goed gevonden met veel afwisseling. Beginnen of eindigen te Jemelle / Marloie, onderweg een paar kleine dorpjes o.a. Waha en dieper beneden Hargimont alsook meerdere kleine en iets grotere waterloopjes die we volgen. Ik heb ook gekeken, wat het jachtseizoen betreft, naar het District Nassonge : geen hindernis volgens het schema.

Twee stafkaarten : 54 / 7.8 en 59 / 3.4 route is min of meer uitgestipppeld maar waar begin en/of einde? kiezen het wel op de trein.

Treinuren : sommigen zullen het graag lezen : Vertrekken 07.30u met de I.C.trein van St niklaas naar Brussel noord (Sinaai 07.37u en lokeren 07.43u en Dendermonde 08.08u) te Brussel noord 08.42u met de I.C. trein naar Marloie of Jemelle met aankomst om 10.15u of 10.22u. ('s Avonds vertrek om 17.37 of 17.45u)
Tot woensdagmorgen, Hilaire



Relaas der feiten
21 oktober 2009



Uit welke hoek kwamen ze nu weer, twee uit de stad, vijf uit de residentiële gemeenten Nieuwkerken en Sinaai, één uit het agrarische dorpje Opdorp, en tenslotte twee uit een verlaten achterbuurt van Gent, met ons tienen alweer. Eén gedwongen afwezige, Jacky moet een paar weken het huishouden beredderen nu zijn eega buiten strijd is wegens een heupoperatie. Aan beiden het beste en spoedige herstel. Frans geschikt bevonden om de plaats van Jacky in te nemen om de rangen te sluiten samen met Michel. (het is er achteraan niet stiller op geworden, kunnen later misschien een triootje vormen).
Toch nog iets nieuw gevonden, althans voor de meesten van ons en, dank aan de p.c., navraag gedaan welke dagen er gejaagd word in die regio. Als je de stafkaart 59 / 3.4 openlegt zie je ten oosten van het I.C. station Jemelle één grote groene plek waar de hoogtelijnen tamelijk kort op elkaar volgen. Gezien we opteren voor afwisseling, op het laatst de bewoonde wereld in om een beetje cultuur op te doen en te eindigen in het ander I.C. station Marloie.

Relaas van de tocht: Met twee comfortabele treinen, en stipt, om 10.20u begonnen te Jemelle, rechtover het station de trappen op, langs de school naar het bos “Fond des Vaux”. Goed klimmend om bij de “Chap. N.D. des Champs” een eerste maal het panorama te bewonderen met beneden ons het dorpje Ambly, ons wel bekend. Eén kilometer vóór het dorp links omhoog in het “bois de Javigne”, naar het hoogste punt van de kam “Haie St Hubert” (een gemengd bos zonder aangeduide wandelpaden – improviseren en onze kennis van kaartlezen aanspreken). Daarboven, in het zonnetje met een aangename 15°C. op een stapel gekapte bomen onze boterhammen binnengewerkt (zalig genieten en smakelijk gegeten). Na twaalven terug op stap, meerdere kilometers op de kam gebleven om afwisselend in open veld of streepje bos van de vergezichten te profiteren. Via “cresse des Bosquets”, lichtjes dalend en N.O doorsteken naar het riviertje “La Wamme” , door het “bois de Binte. Daar voor het eerst een glimp opgevangen van “Chateau de Jemeppe”. Dit prachtige kasteel ligt aan de N896 te Hargimont. In de woonkern, eerst een brug over “La Wamme” en daarna dat van “La Hèdree”. Achter het kasteel, deze grote beek “La Hèdree” gevolgd in het “bois de Sauvage”, een laatste maal een klim begonnen die wel kan tellen, door een super mooi en goed onderhouden beukenbos, twee kilometer blijven stijgen tot het schuilhuisje “Aux Trois Sapins” boven het dorp Waha.(van 210m. naar 360m.) Dwars door het dorp om het pareltje te gaan bekijken: “L’Eglise St Etienne”, aanvang bouw in 1050. De vele foto’s van ons mannen getuigen van de interesse, zowel binnen als buiten. Zagen in de verte Marloie liggen, vóór de enorme stapels hout van de houtzagerij ligt het dorp met het I.C. station. De laatste drie kilometer rustig afgestapt met de conclusie:
a) een tocht voor alle seizoenen en
b) een dikke twintiger maar
c) toch op tijd binnen voor onze “apres promenade”.
Rechtover het stationsgebouw van Marloie, in “café de la gare”, de tafeltjes bijeengeschoven om met ons tienen te Orvalleren…De rest kan je raden…moet er geen tekeningetje bijmaken…er zijn foto’s.
Tot volgende oproep, Hilaire (reden van laattijdig doorsturen = Dany nog steeds geen foto’s doorgezonden)



Nabeschouwing:


Het is gebeurd zij die erbij waren zullen aan hun kleinkinderen kunnen zeggen: "wij hebben hem zien weggaan". Wie zal zijn moeilijke taak overnemen om onze grote leider voortaan te controleren, en verbeteren, wie durft dit aan? Ge ziet wat er van kan komen als de stappersvloek toeslaat. Via zieners en hogere sferen heb ik vernomen dat we hem slecht kunnen terugzien als we dezelfde hoeveelheid Orval met nog meer liefde blijven verorberen. Maar steeds bij de eerste slok aan hem denken zoals hij vroeger was. Volgens de goden zal hij met plezier de rekening vereffenen, wil hij niet en voor altijd in zijn vorige gedaante veranderen. Aartsmoeilijke opdracht voor de achterblijvers, maar ik zweer het we zullen het doen.

Groeten in Zuid Afrika