zondag 10 april 2011

NINGLINSPO – CHEFNA – AYWAILLE

Uitnodiging:


Tussen COO en AYWAILLE, eventueel langs de steile rotsriviertjes Chefna en/of Ninglinspo (op aanvraag van onze Michel, als er nu maar water in staat, anders is het weer een gezaag).
Bij aanvang of bij beeindiging v.d. tocht met de tec-bus lijn 42a (Aywaille-Stoumont-Aywaille)

Kiezen doen we op de trein samen met mijn twee goedopgeleide trawanten aan de hand van de kaarten 49 / 3.4 en 49 / 7.8.
Alleszins eindigen aan de Amblève, op een zonnig terras te Aywaille.

Treinuren: met den dubbeldekker naar Brussel Noord (vertrek te St Niklaas om 06.29u)
: (tijd voor eventueel een kopje koffie) en aansluiting te Brussel Noord om 08.06u naar Liége Gm. en vervolgens om 09.18u richting Coo.

Met dit zomers weer, zorg dat je er bij bent, fit en uitgeslapen, tot woensdagmorgen, Hilaire




Relaas der feiten:
06 april 2011



Gaan niet te veel pochen over woensdag stapdag .. is niet leuk voor de gedwongen thuisblijvers en de anderen willen toch niet luisteren..zijn liever lui dan moe. Je moet maar de foto’s bekijken om te concluderen dat we door twee van de mooiste rivierbeddingen van onze Ardennen zijn geklauterd, de “Ninglinspo en Chefna” welke beiden uitmonden in de “Amblève”. Eén maal jaarlijks doen we deze krachttoer waarbij je van begin tot einde geconcentreerd en scherp moet staan en daarbij genieten bij elk rotspartijtje. Nog meer geluk, een stralend weertje met “zomerse temperaturen”.
Met ons drieën op de morgentrein de route uitgestippeld..nou ja, William en Herman konden niet anders dan mijn voorstel jaknikkend goedkeuren. Waarvoor dank.

NINGLINSPO – CHEFNA – AYWAILLE

Relaas van de tocht:
Een gedienstige tec-bus chauffeur zette ons weeral stipt op tijd af aan de ‘ingang” van de Ninglinspo. Een koude start zoals wij noemen, daar we vanaf de eerste meters stroomopwaarts moeten. Deze drie kilometer lange rivier vol “kwartsietblokken” links en rechts gevolgd dank zij de talrijke smalle loopbruggetjes met langs weerskanten steile beddingen. Voor natuurliefhebbers zoals wij doet dit echt deugd aan geest en lichaam. Op één uur en één kwart meer dan drie kilometer ver en driehonderd meter hoger. Op het laatste de “Rau des Blanches Pierres” gevolgd om bovenop de kam van “Sur la Fagne” zuiders een verbinding te maken naar de bron van de “Chefna”. Onze krachten op, rugzak af, een zonnig plekje gezocht, ons brooddoos aangesproken. ’t Was zalig genieten in dit “veengebied”. Met veel goesting op naar de andere rivierbedding, deze van de “Chefna”, terug driehonderd meter naar beneden, langs diepe kloven om uit te komen aan de “Amblève” te Fond de Quarreux. De spoorlijn die deze rivierbedding volgt oversteken en vervolgens de eeuwenoude Amblève- brug over. Wilden eindigen in Aywaille, daarom een laatste maal steil opwaarts, door het “bois d’Aywaille” breed zigzaggend langs diepe holle wegen vol leisteenrotsen welke goed opgewarmd waren door de felle zon. De temperatuurmeter aan de rugzak van ons jongens steeg daar tot 28°. Na twee kilometer intens klimwerk was bij mij de “kous af”, goed dat we tijd hadden, na een paar klompjes druivensuiker en genoeg water drinken terug op pad, onder de snelweg E-25 / A-26 richting het gehucht Kin. Een heel mooie afsluiter met vergezichten op de oude steengroeven aan de overkant van de”Amblève- vallei”.
Aan de rand van de woonkern aangekomen, onze stapschoenen opgepoetst aan het beekje “rau du Fond de Harzé” om met ons zevenen proper een plaats te bezetten op een zonnig caféterras met genoeg Orval in voorraad geflankeerd door goudgele klompjes…man..man..man..lekkerrrrr! Blij en voldaan huiswaarts om te gaan vertellen over deze “Superbe- dag”
Vandaag van onze stapgenoot Dany vernomen dat zijn oude bejaarde moeder overleden is en de begrafenis zal plaatshebben op woensdag a.s. 13 April in de Kristus Koningkerk te St Niklaas om 11u. Vanwege ons clubje, veel sterkte aan de familie.
Zien het als onze plicht om onze stapdag van volgende woensdag te verleggen zodat iedereen de mogelijkheid heeft om de begrafenisdienst bij te wonen.
Conclusie: wil onze stapdag verleggen naar dinsdag 12 april, gelieve een seintje te geven wanneer je dit past, Hilaire



Nabeschouwing:


Het zijn toeren dat het toeren zijn, begin april en 25°C in de zon en een zachte fluwelen wind. Hoor ik iemand klagen over het klimaat? Dat er veranderingen zijn, akkoord, gaan we er over zagen, ja zeker! Door de eeuwen heen is het een vaste waarde geworden, klagen over het weer. Het is te koud te warm of te nat als het al niet te droog is. Er zijn dus nog zekerheden!
Het is een beetje hetzelfde als klagen over onze bazen, er zijn er geen goede! Voor elke ander wel maar niet voor mij.
Ik stel dus vast dat ik met recht en rede mag klagen en zagen over onze stapbazen, er zijn er geen goede bij, zeker (zonder namen te noemen) als ze van een ezel in de familie hebben, niet te doen die kerel.
Je ziet het, er zal en er kan slechts vrede zijn als we op hun kop blijven zitten, ze beledigen, de grond inboren, opsluiten en de sleutel weggooien.
Lang leve … ikke!
Toch willen wij Danny steunen om deze droeve dagen te overbruggen, als de nood het hoogst is er een spoorstapper nabij!
De groeten en geniet nog van deze lekkere warme dagen!