zaterdag 14 januari 2012

Comblain la tour/ Ourthe – Xhoris – My – Hamoir/ Ourthe

Uitnodiging:

Oproepingsbevel :

Heb je ze zien glunderen verleden woensdag, jaloers was ik .. wat zeg ik, pisnijdig ja omdat ik er niet bij was. Die maandag en dinsdag daarvoor, met gans ons familie ginds aan de Semois in de druilerige regen, toch maar op stap maar na een paar uur terug binnen ... kletsnat.
En dan krijg je woensdagavond hun foto's te zien..man,man,man..gelukkig is mijn "internet" draadloos anders had ik van misère mijn kabel opgegeten.
Komende woensdag terug met een grote groep .. nog geen ziekenbriefjes of andere uitvluchten ontvangen.
'k Zal mij schrap moeten zetten om de twee kleine G's niet te veel zeggenschap te geven, komen de laatste tijd goed over elkander, 'k zou er toch graag nog een jaartje willen bijdoen als GG.

Met de 4 stafkaarten nr. 49/ 1.2 - 3.4 - 5.6 -en 7.8 hebben we mogelijkheden zat.
Kunnen in 't zicht van de Ourthe blijven of de verbinding maken Ourthe / Amblève, beslissen doen we op de trein in overleg met de "kaderleden", gaan onszelf in tijd van besparingen geen opslag geven want dat komt achteraf toch uit.

Nu nog de treinuren: zoals bijna altijd, met den dubbeldekker (vertrek St-Niklaas om 06.29u) naar Brussel Nd en vervolgens met de I.C. komende van Oostende (vertrek Bru Nd 08.06u) tot Liège Gm en daar verder naar onze startplaats (deze week eens geen tec-bussen)

Tot woensdagmorgen, gans fit en gezond, 't zal geen "softje" zijn zoals verleden week. Hilaire



Relaas der feiten:
11 januari 2012


Vinden het al normaal op “woensdag stapdag”, niemand zijn zware winterkledij mee. Nu weer geen druppel nat, rond de 10° warm, af en toe een streepje zon en windstil. Geen “softje” vandaag, door de nattigheid en stormen van de laatste weken halen we op sommige terreinen geen 3km/u, bijgevolg moet er een tandje bij gestoken worden daar waar het kan, de motivatie was er.
Comblain la tour/ Ourthe – Xhoris – My – Hamoir/ Ourthe.


Relaas van de tocht: Comblain la Tour iets vóór tienen, van het toeristisch L- treintje dat de Ourthe- bedding stroomopwaarts volgt van Luik tot Melreux-Hotton. Op stap tussen de fel gewassen rivier en de spoorlijn, onder “rocher de la Vierge” door om een eindje verder te beginnen klimmen aan de modderige “slink” langs “rau de la Hé d’Ourthe” in het “bois de Bléron”, fel gemarteld door de laatste stormen. Ons niet laten afschrikken maar onder en over de gevallen bomen ons een weg gebaand naar “Tilleur des Lognards” en “Chap. St-Barbe” met uitzicht op het mooie dorp Xhoris. Al wandelend door het dorp om terug hoogte te nemen naar ons volgend doel, het uitgestrekt “bois de Xhoris”. We bevinden ons nu meer dan 200m boven de Ourthe- vallei, stappen langs de witgekalkte “Kapel Saint Hubert” om bij zalig mooi weer ons “bokes” binnen te smullen. Op verse krachten, nu afzakkend naar “Croix Pirlot” om een oude trambedding op te zoeken en deze, in de beekbedding van “Rau de la Velle” en vervolgens “rau du moulin de St Roch”, drie kilometers te volgen om uit te komen via “Chateau et ferme de Férot” in het gehucht Malaccord (Ferriéres). Vanaf nu de veel bredere beek “La Lembrée” langs, tussen waterloop en bos “Res. For. du bois de Lembrée” om aan het eind daarvan kennis te maken met een Brechtenaar welke de “Ferme de Lembrée” ombouwt tot vakantieverblijf. Uit de beekvallei, opgeklauterd naar “Thier de Lembrée” om zo ons volgend dorp binnen te stappen, het bekende dorp My met zijn “Anc. Chateau Ange Wibin-Gillard” (nu een heel groot veebedrijf). Al onze krachten nog eens aangesproken om voor de laatste maal hoogte te nemen, door veld en weiland richting Filot om daar mooie vergezichten te zien. Het dorp Filot niet binnen maar ons 200m laten zakken naar “ons aller Ourthe” in het toeristisch dorp Hamoir. Weer eens goede “timing”, ons onderstel proper gemaakt, voorzichtigheid geboden om niet meegesleurd door de stroming.
Een afsluiter zoals we ons onderweg hadden ingebeeld, een kenner van een “Waard” welke gedienstig “den Orval” serveerde zoals gevraagd “frais ou temperé” en gul met stevige hapjes kaas en salami..man, man, man..lekkerrrr. Door onze enige prentjesmaker Etienne in zijn “bakje” gedrukt zodat we het aan de nu kwijlende thuisblijvers kunnen tonen.
Tot volgende mooie “lentedag”, woensdag dus, Hilaire


Nabeschouwing:

Een stapdag is pas een echte stapdag als je kan ploeteren en klauteren. Je bij valavond de vuile vette getten kan uitrekken en vaststelt dat ze zelfstandig kunnen blijven staan, je bottines geen kleur meer hebben en zelfs in een zwaar stromende Ourthe de kleigrond geen kik geeft. Als je moe aan tafel schuifelt en langzaam samen met het eerste glas, hetwelke langzaam maar gestaag leegvloeit, je vege lijf terug op aarde nederdaalt. Als je zintuigen gesmeerd door water en enige niet nader te omschrijven bijvoegsels terug wakker worden. Als je op de trein huiswaarts even in de armen van Morpheus kan toeven en je weet dat al je gewrichten op donderdag om olie en rust schreeuwen.
Morpheus (De vormgevende) is één van de Griekse goden van de dromen. Zijn vader Hypnos is de god van de slaap. Morpheus kon de vorm aannemen van elk mens en verscheen in je dromen als je geliefde. Zijn broers waren Icelus, Phobetor en Phantasos. Waar zijn broers respectievelijk realistische, angstige en fantastische dromen gaven, zorgde Morpheus speciaal voor de dromen van helden en koningen. Daarom wordt Morpheus vaak, zijn broers negerend, 'de Griekse God van de Droom genoemd'. Morpheus woonde in een donkere grot, versierd met papavers.
Dan, ja dan weet je dat je een spoortripper bent.