zondag 18 juli 2010

Châtillon - Montauban - Saint-Léger

Uitnodiging:


Wij zijn er weer graag bij, ikke toch, overmorgen is het weer woensdag en zijn weg voor een volgende uitstap..en wat voor een : Naar MONTAUBAN en de "Rne du Chateau des 4 Fils Aymon".
Ne mens moet regelmatig eens iets nieuw uitproberen, daar we twee jaar geleden eens met de trein naar virton zijn gespoord en verder al stappend naar Torgny in de Gaumestreek, beschik ik nog over de wandelkaart van die Regio met de beschrijving van de wandelingen. Hetgeen we zullen onder de voeten lopen is wandeling Nr. 10, genaamd "La valléé de Laclaireau". Volgen meerdere beken o.a. "le gros Ruisseau" - La rouge eau" - "rau du Cron" en natuurlijk "Rau de Laclaireau".
Ik lees uit het boekje, "de vallei van Laclaireau is waarschijnlijk een van de mooiste en interessantste van Wallonie". Ook het historisch erfgoed is rijk en verscheiden : ruines v. d. slottoren van Montauban (schuiloord van de vier Heemskinderen) - oude smederijen - het kasteel van Laclaireau (1855) enz.
Ik breng alles mee zodat we 's morgens op de trein de informatie kunnen doornemen.
Beschik ook over de 1/50.000 kaart van Virton 71/72.
Je moet er wat voor over hebben, ik kijk er al naar uit, jullie toch ook?

Wat de treinen betreft : den dubbeldekker vanuit St niklaas om 06.30u naar Brussel noord en vandaar den E.C.Vauban om 07.42u naar Arlon. Vanuit Arlon met de autobus tec-ligne 19 richting Virton tot het grote dorp Saint-Léger waar we niet ver verwijderd zijn van de wandeling. In de late namiddag terug vertrekken vanuit Saint-Léger om de reisweg in tegenovergestelde richting te doen.

Wie iets moois en nieuw wilt beleven moet er bij zijn, tot woensdagmorgen, Hilaire



Relaas der feiten:
14 juli 2010




Wij gaan woensdag zo zuidelijk mogelijk om het voorspelde onweer te vermijden, dit is ons gelukt ook maar..je denkt…je loopt gans de dag in een bosrijk natuurreservaat met veel waterloopjes..prachtig..rustig..stil.. historisch maar.
a) Heel ver van huis, stappen van 10.50u tot 16.00u
b) Op het verkeerde tijdstip, te hoge zwoele temperaturen, daarom.
c) Men noemt graag deze streek…”vallei der vlinders”, nu noemden wij ze “vallei der bloedprikkende insecten”, zwermen bijtende vliegen en stekende dazen, zeker aan het water bij zulke vochtige hitte.

Zeker ikke kon er over doordrammen, er over zagen en werd bekaf door het voortdurend moeten kloppen om die verwenste mormels dood te slaan. Bloedvlekken overal bij het verpletteren van deze dik gezogen dazen. Gelukkig pepten mijn collega’s me op en vonden het toch de moeite waart om eens langs daar te stappen … later nog eens maar dan in de lente bij normale temperatuur.

Eens iets anders opzoeken, veel beken en riviertjes die diepe dalen hebben uitgesneden. Een mergelachtige grond tussen twee kalkhoudende zandsteenlagen zorgen ervoor dat talrijke heldere bronnen ontstaan daar waar de mergel aan de oppervlakte komt.( Bronwater van Valvert komt van deze uitgestrekte ondergrondse watervlakte)
De verplaatsing naar de Gaumestreek verliep uitstekend, met twee airco-treinen naar Arlon, trein af en bus op richting Virton met de tec-ligne 19 om in het gehucht Châtillon (Saint-Léger) te beginnen stappen.

Relaas van de tocht: Start aan de oude kapel van Châtillon, door het gelijknamige bos op zoek naar het water “ Rau la rouge eau”, eerst langs een vijver aan “Fourneau David”, de baan Etalle – Saint-Léger over, om ons te laten afzakken naar het werkelijk opvallend heldere beekje. Dit waterloopje gevolgd naar het westen tot “Chalet Sauvage” waar het intussen middag was en etenstijd. Nadien nevens een ander beekje “Gros ruisseau”, kronkelend tussen het “bois d’Etalle” en “bois de l’Acquet” om ons doel te bereiken, de resten van de smederijen van Montauban aan het kleine stuwmeer. Spijtig genoeg geen tijd over om naar de “Ruine du Chateau des 4 Fils Aymon” te gaan. Op onze teugweg, langs de andere kant van “gros ruisseau” tot waar deze grote beek met de “Rau la rouge eau” samen in de “Rau de la Neuve Forge” vloeien. Nu even goed bij de zaak zijn, deze beek 500m zuidwaarts volgen om dan oostwaarts een diepe holle weg te nemen naar het veel hoger gelegen “Croix la Cloutiére” in het “bois de St – Léger”. Content dat we op de kam een beetje verlost waren van die opdringerige insecten. Bij het zien van de kerktoren van Saint-Léger kon mijn geluk niet op…we zagen het volle bolle glas al voor ons staan.

Den Orval … zalig en maar 2,30 Euro … hadden spijtig genoeg maar tijd voor twee … anders hadden we nog meer kunnen sparen … daarom onze dorst verder gelest in Arlon.
Hadden tot dusver niets gehoord of opgemerkt en geen enkel vermoeden over wat er zich had afgespeeld 100km. noordelijker. De tornado die de streek rond en in Ciney heeft geteisterd hebben we maar geweten en kunnen vatten toen we met de trein stapvoets langs de omgevallen bomen, platgedrukte auto’s en verwoeste daken reden. Waren maar na elven thuis, niet over gezeurd na het zien welke ellende de “tempête” ginds heeft veroorzaakt.
Volgende woensdag 21 juli, geen stapdag, Hilaire.



Nabeschouwing:



Titel zou moeten zijn: "Mietjes op stap" Wij waren er eens niet bij en hoor ze klagen:
1. "Heel ver van huis ..." blijf dan toch thuis mietjes
2. "Te hoge temperaturen ..." Blijf dan toch thuis ...
3. "Zwermen bijtende insecten ..." Blijf dan toch ...
4. Orval aan 2.30 en thuiskomen na elven, dan hebben de treinen plots vertraging, maak dat je grootje wijs!
Dames geloof me vrij, dit zijn duidelijk mannen niet in staat om alleen buiten te komen, je laat ze een keer zonder toezicht en ze zijn verloren!
Geen tweede kans voor deze deugnieten. Aan de leiband!

Warme groeten, en zorg ervoor dat je niet verbrand, op plaatsen die weinig of geen licht zien!