zondag 16 oktober 2011

Grupont – La Lomme – Mirwart – Poix St-Hubert

Uitnodiging:

Wij houden van afwisseling, eens een week wegblijven uit de Oost- kantons, deze gaan niet lopen en in volle herfst en winter is dat daar "kei cooler"

Nu woensdag langs de spoorlijn 162 in de vallei van de snelvliedende “La Lomme", meer bepaald tussen de I.C.stations Jemelle en Libramont.

Als het mijn keuze word zal het stappen zijn tussen Grupont, Mirwart en Poix - St-Hubert. Definitief kiezen op de E.C.Vauban, hebben dan al meer zicht op de eventuele vertragingen.

Stafkaarten: 59 / 3.4 en 59 / 7.8 en 64 / 3.4.
Treinuren: met den dubbeldekker (St Niklaas vertrek om 06.29u)
met den E.C.Vauban (vertrek Brussel Noord om 07.42u)

Tot volgende woensdag, nu de avonden langer worden, bekijk en herlees alles van de vorige winters dan kan je zien wat jullie te wachten staat, Hilaire




Relaas der feiten:
12 oktober 2011



Moet William wel gelijk geven, kunnen hem zelfs geen “Voldoende” geven als we vaststellen dat hij regelmatig om diverse redenen de groep in de steek laat .. een meer geordend huiselijk leven, zeker vanaf dinsdag, zou al veel helpen. Met nogal wat deelnemers minder, te wijten aan uiteenlopende redenen, wij toch met veel goesting naar ons echte Ardennen.

Grupont – La Lomme – Mirwart – Poix St-Hubert

Relaas van de tocht: start om 10.15u aan het station van Grupont (tec-bus 162b Jemelle – St-Hubert). Langs de spoorlijn 162 en de rivier “La Lomme” zuidwaarts direct het bos in, na twee kilometer de rivierbedding van de “Snelvliedende” verlaten om de wildpaden op te klimmen naar “bois Au Cheval Dos” om daarna in een slink (DAARVOOR DOEN WE HET!) naar beneden te duikelen en de “Lomme” weer te zien meanderen. (mooi maar meedogenloos) Opnieuw mee met “den ijzeren weg” en de waterloop om via het “Guido Janssens -pad”, een kleine drie kilometer lang prachtig “natuurleerpad” welke niet op de stafkaart staat vermeld, tot onder het dorpje Mirwart met zijn groot kasteel. Daar ons boterhammen opgegeten voordat we de klim deden naar het “Chateau de Mirwart” en zo al wandelend door het dorp om nu oostelijk een groot woud in te trekken. Men moet goed kunnen kaartlezen om daar de vooraf uitgestippelde paadjes te kunnen traceren. (door jarenlange ervaring – onze William inmiddels 35 jaar Ardennenstapper – viering binnen twee weken). Geven jullie een paar herkenningspunten om een idee te krijgen hoe we dit wild- jachtgebied zijn doorgetrokken. Via “Bois Haye Madame” en “bois La Hure du Chapeau” om vervolgens even uit te rusten aan “Pavillon du Parfond Ri”. Men doet er goed aan om in zulk een woud van het ene herkenningspunt naar het andere te stappen. Achter het paviljoen het paadje opgezocht om het beekje “Ri du parfond Ri” te volgen tot het “Bois Au Dessus du Plane”. Nu 90° zuidelijk door veel kleinere bossen, door het “bois du Cheni du Mont” tot de gelijknamige Kapel “Chap. du Cheni du Mont”. Voor de laatste maal de rugzak af en bijtanken vooraleer het laatste stapuur aan te vangen, wel met de gedachte dat we nog redelijk moesten “zakken”. Nog een ommetje ingelast in het “bois de Chawîres” en tenslotte langs “bois Le Nid des Vôteûs” de kleine woonkern Poix St-Hubert binnen aan onze beminde “La Lomme”.
Bewonder de foto’s van onze Etienne en William .. ik weet er die “rood van schaamte” worden omdat ze er niet bijwaren..ik weet er die “groen van jaloezie” worden bij de foto’s “ten Huize Mamy Confiture”.. zijn de “Titel” van Ambassadeur van de Orval waardig, jong of oud (men mag kiezen) goed op temperatuur en lekkere Orvalkaas bij…man man man Lekkerrrrr!
Bijzondere mededeling: Op woensdag 26 Okt (binnen twee weken) Onze william viert zijn verjaardag.. en 35 jaar Ardennenstapper !! ik mag het aan ’t klokzeel hangen.. maak dat je er bijbent.. (ik zoek iets uit voor ieders stap- mogelijkheid en daarna feesten we) Hilaire


Nabeschouwing I:
Hoi vrienden wandelaars.
Onze trip vandaag is gestart onder een gunstig gesternte, we waren nog aan het treinen toen we bericht kregen dat de voormalige 3de niet
meer in Brussel zou geraken, zijn trein was afgeschaft. Iedereen in blijde stemming alhoewel we het sneu vonden voor ons Francine.
Enfin het was een mooie wandeling in het grote dierenbos onder kundige leiding van de G G en mijzelf zonder die betweter van een V3.
Op enkele regendruppels na (in de namiddag) was iedereen tevreden en zijn we met zijn allen naar Mammy Confituur getrokken.
Het was een afsluiter om U tegen te zeggen, ORVAL jong of oud elk zijn gading zou ik zeggen, man man man lekker dat het was.
Onze V3 en zijn gade hebben wat gemist (wel spijtig voor haar hoorde ik in de wandelgangen zeggen.) Na afscheid te hebben genomen van
Mammy Confituur en haar gemaal iedereen moe maar voldaan naar de trein om terug huiswaarts te keren.
Geniet van de foto's en tot volgende trip.

William


Nabeschouwing II:
Dag lezers van deze hoogstaande rubriek over het wedervaren van enige stappers en verwoord door uw nederige dienaar.
Niks dan goed over het spoor, ze hebben mij alle maanden van mijn actieve carrière betaald en ook nu nog vullen zij maandelijks mijn rekening aan met het nodige krediet om in leven te blijven. Maar… Een stapdag verloren, stomme trein,

ik zal volgende keer een dag vroeger vertrekken, laat ons hopen dat we dan op tijd bij de snode bende geraken.
Vermits er een groot wantrouwen is tegen mijn persoon, geleid door de opperezel, waar zelfs onze geliefde (vroeger onpartijdige) leider zich bij aangesloten heeft! Ben ik dus wel verplicht het heft in handen te nemen en hen beide vervloeken voor 100 jaar en 1 jaar lang. De opdracht is al gegeven bij de hoogste voodoo stapleider. Pijnlijke benen en gewrichten, wraten en blijnen, natte voeten en koude handen en niet in het minst de minachting van alle rechtvaardigen! Zaak gesloten, ze kunnen zelfs niet meer rusten in vrede.
Villa Van Eric de wild stapper gezien op de foto’s? En zeggen dat hij dat samengeraapt heeft op onze staptochten. Hij is al aan zijn tweede optrekje bezig, rijk wordt je duidelijk niet van werken, maar van verzamelen! We zullen hem zo veel als we kunnen verder helpen om zijn droom waar te maken.
De groeten en tot volgende week, vergeet niet in de zon te lopen.

Herman