zondag 17 april 2011

Courrière / Samson – Faulx les Tombes – Mozet – Namêche s/Meuse.

Uitnodiging:


OPROEP DINSDAG STAPDAG 12 APRIL 2011
• Nog eens een uur later vertrekken, voor sommige Dames die willen meegaan, ze zullen het graag lezen.

• Starten van de tocht doen we in Havelange (Naamse Condroz) en eindigen doen we in Marchin (zoals een goede maand geleden toen we door omstandigheden vanuit Huy (Hoei) gestart zijn)

• Wat we toen niet gedaan kregen doen we nu (met de kaarten 48 / 7.8 en 48 / 3.4)

• Treinuren, met de I.C. vertrek te St Niklaas om 07.29u naar Brussel Noord en daarna met de I.C. vertrek Brussel Nd om 08.42u naar Ciney met aansluiting naar Havelange met de tec-bus lijn 126a (Ciney - Huy)

• Tot Dinsdagmorgen, Hilaire


Relaas der feiten:
12 april 2011



Onze stapdag, voor één keer gewijzigd van woensdag naar dinsdag bleek niet zo’n goed idee, wie goesting had kon meegaan en degenen die erbij waren hebben met veel plezier de tocht meegedaan. Bij de “heenreis” richting Namur onze route moeten verleggen daar er wegens spoorwerken het risico inzat dat we onze tec-bus aansluiting te Ciney zouden mislopen. “Klever” zoals altijd, te Namur het L- treintje genomen richting Ciney om af te stappen in de stopplaats Courrière ( gelukkig had ik daarvan ook een stapkaart bij ).

Courrière / Samson – Faulx les Tombes – Mozet – Namêche s/Meuse.

Relaas van de tocht:
Start om 10.35u, goed uitgeslapen, een sterk ontbijt op de trein en een bakje koffie te Namur. Aanvang te Courrière om na 500m het “bois de Sorinne” in te stappen, een loofbos vol bosanemonen doorgetrokken om een beekje te volgen welke ons naar het riviertje de “Samson” leidde, dit in het gehucht Bethléem. Dit proper watertje is de leidraad naar ons bestemming, te beginnen met een goeie twee kilometer langs het oeverpaadje en het “bois de Gesves”, zo naar het ingestorte betonnen bruggetje waar we met veel plezier moesten doorbaden, gelukkig geen natte voeten. Intussen onze goedsmakende boterhammen opgegeten, in volle zon aan een rotsstenen p.n. plaats (getuige de foto’s van onze Jacky en mijzelf). Alsmaar verder, nu het prachtige onderhouden dorp Faulx les Tombes binnen met zijn gerenoveerde “Ferme de l’Abbaye – ancien Ab. De Grand Pré” en iets verder, hoog uistekend boven op de Samson- vallei, het oude maar vernieuwde “Chateau Fort de Faulx”, prachtig om te aanschouwen. Aan de rand van dit machtig domein opgeklommen, door het “bois de Roquimont” om op de kam het akkerland door te trekken naar het volgende, nog bekender, dorpje Mozet. Dit moet je zeker gezien hebben, hoe dit dorpje zit geprangd in de “Condruzische Ardennen”, omgeven door weilanden en akkers. Op een voorschoot groot, de twee gerenoveerde boerderijen, het mooie Kerkje en het Kasteel. Geschuild voor een hagelbui, (zie de zwaar beladen luchten op de foto’s aldaar genomen) welle terug weg om de laatste klim aan te vangen naar de “fme. du bois Williame”, door de weilanden waar we een goed panoramisch zicht hadden op de Maasvallei…hoef, nu steeds dalend om mee met onze trouwe “Samson” en onder de “rochers de Samson” te Thon ons einddoel te bereiken, de brug over “La Meuse” te Namêche.
Content over onze trip vol afwisseling, een paar buitjes getrotseerd, niet echt nat geweest daar de vlagen maar van zeer korte duur waren. Gelukkig een open “buurtkroeg” gevonden, “Café de la gare” rechtover het stationnetje van Namêche waar ze zes maanden oude Orval schonken. Gezellig genoten van deze 75 minuten durende braspartij ..m..m..m..lekkerrrr!!! Waren maar met ons vijven, hebben er toch een leuke dag van gemaakt.
Ikzelf ben er volgende week woensdag niet bij..verontschuldig mij duizend maal..heb er zelf spijt van.
Jullie zullen het moeten doen met mijn twee uitgeruste adjuncten..wat er ook mis zal gaan, blijf ze steunen, veel stapgenot en tot later, Hilaire


Nabeschouwing:

Het doet me pijn aan het hart als je ziet hoeveel moeite hij doet om ons uit onze luie zetel te krijgen, en toch dinsdag is duidelijk geen stapdag!
Behalve één fanatieke wandelaar op batterijen, één enkele verloren gelopen vriend, zonder vriend (duidelijk op zijn sukkel dus). Twee lieftallige dames welke niet te vroeg uit hun warme bed moesten, en een leider onder invloed van datzelfde vrouwelijk schoon. Ge moet hem, als rechtgeaarde stapper eens vragen om een uurtje later te vertrekken, wegens onderhoud aan uw bedstede. Hij bijt uw neus af, grolt als een oude buldog, om u als afsluiter nog de huid vol te schelden, met de nodige uitleg waarvoor hij het doet!
Ik ben blij dat ik er niet bijwas, ik heb goede punten verdient bij een vriendin (van mijn vrouw). Raar maar waar, wel enige verloren bij diezelfde echtgenote, wegens de verdiende, begrijpe wie kan. Dan doe je al eens iets voor je medemens!
Maar goed voor volgende week is onze grote voortrekker er niet bij, en iedereen weet als de kat van huis is dansen de muizen. Op zoek dus naar mijn lotgenoot en goede beste vriend William. Zal hij iets organiseren, of gaan we voor de totale chaos?
Groeten en je hoort nog van ons.