zondag 16 mei 2010

Ben-Ahin naar Huy

Uitnodiging:


Ik zal blij zijn als ik er woensdag weer bij loop, nog niet 100/100 fit maar de "goede form" benen we wel bij, lui wordt je vanzelf... daarvoor moet je niet uit je zetel komen!!

Gaan er woensdag nog eens een traditionele trip van maken, met veel lentebloemen waaronder het "Daslook in volle glorie en veelte" in een zeer bosrijke streek langs propere beekjes en al eens een gehuchtje door... Zij die er jaarlijks komen weten dat het een mooie en gezonde uitstap zal zijn.
MAAK DAT JULLIE ER BIJZIJN !!

Wat de stafkaarten betreft : 48 / 1.2 en 48 / 3.4 (grote groene plek tussen Andenne en Huy)

Wat de treinuren betreft: 'k blijf bij mijn favoriete trein, met den dubbeldekker vanuit St-Niklaas vertrek om 06.30u naar Brussel Noord en vervolgens met den E.C.Vauban met vertrek te Bru Nd om 07.42u naar Namur om het L-treintje te nemen naar Huy (Hoei) (ruim en genoeg plaats op deze luxe-treinen)
Te Huy nemen we eventjes de tec-bus lijn 12 om ons te laten afzetten buiten de agglomeratie Huy. Zijn om 09.50 op stap en moeten ons bijgevolg tijdens de tocht niet overhaasten om er een gezellige dag van te maken en nog ruimschoots de tijd om na te genieten in het stadje HUY.

Wat kan ik nog doen? naar mijn vriendin in de kroeg bellen en vragen wat woensdag als "dagschotel" gepresenteerd wordt, zal het tegen dinsdag nog eens naar jullie doorgeven dan kan iedereen voor zichzelf uitmaken of hij zijn boterhammetjes voor 's avonds meeneemt.

Na wat er verleden week gebeurt is? 'k ben blij dat ik terug de leiding kan overnemen en iedereen op "zijn plaats" zetten. Er zijn er die denken om ineens twee rangen op te schuiven, ik doe niet aan politiek, hij is nog geen Rik Torfs die direkt op een verkiesbare plaats binnenstapt. En onze "langste stapper" die jongen zou hem laten opzijschuiven, heeft het zo al moeilijk genoeg met z'n Godi.

Tot kijk woensdag op de trein, verwacht van mij nog een mailtje op dinsdag, Hilaire


-- Zoals afgesproken, op mij kunnen jullie rekenen, een tf-je gedaan naar Rita en Jean-Cloude van brasserie "Le Bolus" te Huy (Hoei).

Aangezien het woensdag nog geen zomerse temperaturen zullen zijn, opteren ze voor een soort stoofpotje "Cassoulet" aan 6,90€. Bijgevolg, wie dit lust moet dus geen boterhammetjes voor 's avonds meenemen.

Wil jullie woensdagmorgen vroeg op de trein begroeten in optimale conditie en een glimlach van hier tot ginder.
Stapdag = Feestdag, Hilaire



Relaas der feiten:
12 mei 2010



We mogen dit iedere week niet doen of we krijgen vermaningen van de andere treinreizigers. Met twaalven, waaronder vijf madammen, die gans de treinreis maar door heel veel te vertellen hadden, je zag de anderen zo hun boeltje pakken en naar het andere 1é Kl. rijtuig opschuiven, gelukkig voor hen moesten we maar mee tot in Namen. Het hadden nog meer deelnemers kunnen zijn, vier getrouwen, Dany, Jacky, Karel en Michel hadden andere verplichtingen … en.. ho, ja … Willytje zou ook nog eens meestappen maar zijne wekker was nog niet afgesteld op het zomeruur en daarmee was hij te laat aan den dubbeldekker … Willy!! Blijven proberen, het lukt wel eens…. Opgepept zoals altijd onze jaarlijkse Meiwandeling in de omgeving van Hoei met veel lentegroen en Daslook in volle frisheid.

Over de heuvelkammen van Ben-Ahin naar Huy (Hoei).

Relaas van de tocht : Met de tec-bus lijn12 vanuit Huy naar Andenne ons laten afzetten in het gehucht Ben langs de Maas. Aanstonds uit het rumoer naar “Chap. St. Roch” om de bossen in te trekken en de eerste maal klimmen, ditmaal uit de Maasvallei richting Ben-Ahin. Het dorp niet door maar in een grote bocht dalend naar “Rau de Ben”, nu zuidwaarts, eerst in en dan uit deze beekvallei naar het “bois de Henimont”, om, hoe kan het anders, ons nogmaals laten afzakken naar de grote beek “Rau de Soliéres” om uit te komen aan de rand van het dorp Soliéres. Boven op de kam nu eens 1,5km. asfalt volgend naar het “bois de Mâvelin” om ons, terug dalend, te nestelen aan het eerste vijvertje van dit prachtig bos. Uit de wind en bij 8° onze voorraad aangesproken, het was nodig…begonnen om 09.50u en nu hoognoen en al een dikke 9km onder onze zolen geschoven. Twintig minuten later welle weg, via de 2é vijver naar het “bois Mélart” om daar een eerste obstakel tegen te komen, paadje weg, dan maar 60m steil naar beneden in een schuif- af van een dikke laag herfstbladeren. Terug op bekend parcours van “fosse de Loup” naar “trou Manto” in de bedding van de grote beek “Rau de Soliéres”. Ieder jaar passeren we daar en nooit geen spijt, zeker als het daslook in “zijn fleur” staat; Aan het zeer oude stenen bruggetje tijd uitgetrokken om op adem te komen en “Etienne bever” zijn dam laten herstellen. Verder onder de rotsen en de grot van “Trou Manto” door, elkander een beetje helpend op de gladde paadjes en door de beekjes, tot de nederzetting “La Poudrerie” en verder tot onder de “Ruine de Chateau de Beaufort”. Nog maar eens omhoog tot boven een ancien Carr. welke ons een mooi panorama gaf op de Maasvallei en de overblijfselen van het kasteel. Nu werd het wel tijd om naar Hoei te stappen daar de 20km naderden, via “bois madame” naar het gehucht Saint-Léonard. Wilden eens een andere en dichtere weg nemen om het stadje Huy binnen te vallen maar tot tweemaal toe mislukte de poging. Dan maar de vertrouwde weg, een steile afzink, naar onze gereserveerde plaatsen bij Rita en Jean-Cloude.

‘K denk niet dat er veel commentaar bij moet, de beelden spreken. Drie van het mansvolk waren verjaart en drumden elkander weg om een “rondje” te geven, eerst Etienne, dan Herman en vervolgens ikke. De sympathieke uitbaters van “Le Bolus” speelden het feestje gretig mee met het serveren van lekkere hapjes vóór en als toemaatje een frisse spie fruittaart na de “Cassaulet” (dagschotel). Ge moest woensdag alleen niet goed kunnen stappen maar ook nog een gezonde eetlust en veel dorst hebben. Zeker de foto’s bekijken.!!
Ik beken schuld, ik heb als leider gefaald, ‘k mag na zo een mooie en vrij moeilijke uitstap geen risico meer nemen om via een “onbekende en/of onvindbare weg” te eindigen. Ons Annie heeft me op mijnen donder gegeven dien aangaande. Die twintig minuten zoektocht op het laatst hadden we beter kunnen gebruiken in de kroeg… waarvan akte... ik zal het nooit meer doen. Hilaire



Nabeschouwing:



Wij zijn er bij geweest, wij hebben gezien, gestapt en genoten.
Er is serieus aan politiek gedaan in de groep, voor, na en tijdens de wandeling. Onze politici zouden er nog iets van kunnen leren. Posten beloofd, premie's je kan niet geloven wat je allemaal kan krijgen van leiders welke het vuur aan de schenen hebben gevoeld.
Het was goed, en mooi, maar moet het gezegd, zonder diep te spitten vindt je al allerlei haken en ogen. Lees het relaas nog maar eens na. Als zelfs zijn eigen eega tegen zijn schenen schopt wie ben ik dan om te zeggen dat het niet waar is.
Belofte maakt schuld. Ho Grote Voortrekker!
Ik ben blij, hij heeft zijn portie zottigheid al gehad van zijn Annie, vermoedelijk indirect ook van Godie. Dus laat ik hem maar stoven in eigen nat (eigen schuld, dikke bult)
Aan allen een zonnige en prettige dag gewenst en tot wederhoren.