zaterdag 27 maart 2010

Cerfontaine - Barrage "La Plate Taille" - Walcourt

Uitnodiging:


Ik wist het hé...ik wist het dat ik hard zou aangepakt worden voor het feit dat het een trappistenloze woensdag was. Nogmaals mijn verontschuldigingen aan gans de groep..en het ergste, donderdag vastgesteld dat ik WEL een wandelkaart van het Aachener wald heb...nog één van wijlen onze vriend Willytje toen we regelmatig naar het "Drielandenpunt Vaals" stapten. Ik heb hem die nooit teruggegeven aangezien hij de kaart niet meer nodig heeft. Zal ze bijhouden tot we nog eens naar ginder reizen maar dan op een andere plaats eindigen. Wel spijtig dat ik NAMREH voer gegeven heb om mij zo in die oude "gevangeniswagen" te stoppen... Toch eens bellen naar onze Minister van Justitie om hem voor te stellen dit voertuig te gebruiken bij het overbrengen van gevangenen...zullen daar niet uit ontsnappen.
Ter zake...Het is nog een week te vroeg om specifiek de Lentebloemen te gaan opzoeken, daarom heb ik mijn onderste schuif opengetrokken en daar lag al lang deze uitstap...naar het grootste stuwmeer van het land "La Plate - Taille" tussen Walcourt en Cerfontaine met als toemaatjes de "pré barrage de la Falemprise" die van "du Ry Jaune" en van de "L'eau d'Heure"... Genoeg te zien in die streek. Met de kaarten 52 / 7.8 en 57 / 3.4 keuze te over.

De treintjes nog eens doorgeven : St Niklaas vertrek om 06.30u met den dubbeldekker naar Brussel Midi / Zuid om daar de I.C.trein te nemen komende van Antwerpen met als bestemming Charleroi Sud. vertrek Brussel zuid om 08.09u. Vervolgens met het dieseltje naar Walcourt (vertrek 09.09u) waar er een tec-bus lijn 132a staat te wachten om ons ergens af te zetten in de beurt van Cerfontaine. Voorwaar ik zeg U, de moeite om uit je zetel te komen,Hilaire



Relaas der feiten:
24 maart 2010



Nu eens geen verslag van onze woensdaguitstap zoals anders met de routebeschrijving maar meer gegevens over hetgeen we gezien hebben onderweg, reden : Hebben praktisch gans de dag G.R.125 gevolgd.

Om 09.50u ons laten afzetten op het dorpsplein van Cerfontaine met de tec-bus lijn 132a vanuit Walcourt. Langs het gemeentehuis, de Kerk en het oud station gebouwd op een spoorwegbrug (lijn van Philippeville naar Chimay – afgeschaft in 1970). De hoofdweg verlaten om de rood-witte streepjes te volgen van G.R., door het “bois de Stoûmont” de barrage zien opduiken om vervolgens de 800m. lange stuwmuur over te steken. Eerst en vooral iets over het “hoofdmenu” van onze stapdag “Lac de la Plate Taille” het grootste stuwmeer van België. De doelen van de barrage zijn velerlei : o.a. drinkbaar water voor de regio Charleroi, alsook het opwekken van elektriciteit, en de laatste jaren uitgebouwd als toeristische attractie (wandel- fiets- en watersportanimatie). Dit wil ik jullie nog meegeven : het meer “la Plate Taille” wordt gevoed door het veel kleinere en 50m.lager gelegen meer van “L’Eau d’Heure”. ’s Nachts wordt er gemiddeld 6,5 miljoen M3 water omhoog gepompt. De muur is 800m. lang en de toren met uitzicht is 170m. hoog, opgetrokken in “béton crénelé = gekanteeld beton”. De vele mooie foto’s van ons mannen Etienne, Jacky en William geven een goed beeld, waarvoor dank…de moeite om te verkennen…deze enorme oppervlakten verspreidt over de Provincies Henegouwen en Namen, één grote en drie kleinere stuwmeren. Langs kleine inhammen van het meer genoten van het lenteweer. Nu noordwaarts richting het dorp Erpion en door het volgende dorp Boussu –Lez – Walcourt, met plattelandswoningen van gehouwen kalksteen, typische boerendorpen met weinig weiland maar overwegend akkers met graangewassen. Alsmaar licht golvend naar ons eindpunt Walcourt, vanuit de verte zagen we de toren ( Bulbe ) genaamd van de “Basilique Notre dame”. Nog eens een laatste klimmetje om deze oude vestingstad goed waar te nemen: DAARVOOR DOEN WE HET !! Binnen langs de trapjes omhoog, om uit te komen aan de 64m. hoge Basiliek. Tijd genomen om eens rond te neuzen in deze Abdijkerk. Walcourt is een oude vesting omgeven door de samenvloeiing van de “L’Eau d’Yves” en de “L’Eau d’Heure”.
Deze keer drankgelegenheid genoeg in de schaduw van de Basiliek op nog geen km. van het station. LekkerRRR… dat het was, en tijd genoeg, moesten maar om 17.36u vertrekken…kunt ge het je al voorstellen..en tellen.. . Het was op de weg naar het station dat Etienne zijn “struikel act” nog eens opvoerde aan de plaatselijke bevolking…had zich volledig gegeven…daar lag hij dan op het asfalt onder luid applaus… en waren wij pas echt verschoten. Wat Herman betreft : Een ganse week zonder regen en dan nog met een uitvlucht afkomen dat hij woensdag zijn “Prairie” moest bewerken en afbakenen om dat ezeltje te huisvesten.
Tot volgende oproep, Hilaire




Nabeschouwing:



Te schoon weer om met een bende oude venten op stap te gaan, thuis gedaan wat de dame vroeg goede punten gescoord! Ik zit goed voor het ogenblik, er mag er al eens eentje verdwalen nu.
Wegens niet aanwezig op de wandeling, moet ik mij beperken tot wat ik zie op de foto's. Ik ben vrijwel zeker dat ik beter thuis was, de verzorging was prima, met voor en na het nodige vocht. Het was een verplichting wegens hoge temperatuur.
Het ga jullie goed en tot wederhoren.