zaterdag 5 december 2009

Bertrix - Bouillon

Uitnodiging:

Valt ons planning in 't water ? Hadden gedacht van woensdag, traditiegetrouw, onze jaarlijkse tocht naar Bouillon te doen. Met het feit dat er de laatste weken zoveel water is gevallen en het overal ploeteren zal zijn, gaan we terplaatse zien of a) de mogelijkheid bestaat en b) het weer het toelaat ( Boosserke spreekt wel van minder neerslag op woensdag).
Kop omhoog, borst vooruit en de voeten in de goede richting ! Sporen naar Bertrix om daar om 10.00u aan onze trip te beginnen en beslissen wel ter plaatse.

treinuren : met den dubbeldekker vanuit St niklaas om 06.30u naar Brussel noord om daar de I.C.vauban te nemen om 07.42u naar Libramont en verder met het dieseltje naar Bertrix.
kaarten : beginnen met 64 / 7.8 dan 64 / 5.6 (eventueel 67 / 3.4 en de wandelkaart van Bouillon)

Verzorg je goed en maak dat je de aansuiting met de groep niet mist, tot woensdag, Hilaire




Relaas der feiten:
02 december 2009



Zoals afgesproken en voorzien, ploeteren in vol water gelopen paadjes en voorzichtig over de bijna weggespoelde houten bruggetjes. Hebben ons nog eens avontuurlijk kunnen uitleven met tekens de vraag “gaan we er over en langs kunnen?” Met zeven vastberaden nog eens de jaarlijkse uitstap gedaan van Bertrix naar Bouillon. We weten uit ondervinding dat het zes uur intens stappen is, kam op kam af, de donkere naaldbossen door. De stilte werd een paar keer onderbroken door de zware multifunctionele machines van de “Boskappers” die grote percelen reuzendennen rooien en verwerken alsof het lucifers zijn, prachtig om volgen. Gelukkig iets minder regenval dan de laatste dagen, ’s morgens droog en na de noen wat onderkoelde regen (sneeuwhagel) of regen naargelang het hoogteverschil.

Relaas van de tocht: Stipt om 10u het stadje Bertrix in, het centrum door, langs de begraafplaats, uit het rumoer van de woonkern de bossen in. Bij de eerste overlopende beekjes al beseft dat we veel (nieuw ontstaan) natuurschoon zouden tegenkomen, zeker toen we na één uur “rau de Aleines” over moesten. De rotspartijtjes vol fris mos met aflopende waterstralen. Vriend Dany, enige prentjesmaker van dienst, werd alsmaar opmerkzaam gemaakt wat voor moois hij in zijn “bakske” kon opslaan … laat hem doen, hij doet het graag en kan het goed. Ongeveer twee kilometer ver overstelpt worden door het geluid van de kolkende beek tegen de rotsblokken welke vele watervalletjes vormden. Opgemerkt, verscheidene oude leisteengroeven die nu afgesloten zijn en gebruikt worden als schuilplaats voor vleermuizen. Een paar grote meanders verder en voorzichtig tussen hoogwater en rotspartij kwamen we aan de samenvloeiing van “rau de Aleines” en “rau Fays de Veneurs”, komende van het gelijknamige dorpje verderop. Aan de stenen brug “Pont le Prêtre”, zoals voorgaande jaren, geschoofd.
Bij vertrek daar viel er een beetje onderkoelde regen, verder nu met regenkledij en handschoenen aan naar het gehucht La Cornette aan de “Rau de pont le Prêtre”. Nu het grootste hoogteverschil van de dag overwinnen, van 260m, langs “les Hautes Voies” naar “bois la Caïolire” tot 420m, weliswaar over een paar kilometer. Ons laten afzakken, normaal na een klim, via “Les Blancs Cailloux” door de diepe slink van “Côte du Hol” en “Côte Séche”, de N865 over (Noirefontaine – Dohan) om uit te komen aan “Moulin Hideux”. Een laatste maal verse krachten binnengewerkt om de laatste steile en glibberige klim aan te vallen (zeker in deze natte periode), ieder op eigen tempo en vermogen. Vanaf de brug over het water naar de geelgekalkte “Chapelle N.D. de Walcourt”, over een afstand van 800m naar 120m hoger. Voor de zoveelste maal op rij niet kunnen genieten van het panorama over Bouillon, het miezerig weer belette ons dat, beloofd dat we eens terugkomen bij helder weer. De laatste drie kilometer in dalende lijn naar het centrum van Bouillon om tegen 16.10u onze tec-bus lijn 8 te nemen naar Libramont.

Na een lange busrit in regen en donker, met gedampte ruiten en geen baanverlichting om 17.00u aan het station van Libramont. (spijtig, één persoon, altijd dezelfde, die mijn opgezochte uurregeling in twijfel trekt … is dat wel zeker dat die bus komt? Spijtig voor hem maar het klopt altijd). Rechtover het station, in de warme en gezellige kroeg was diezelfde persoon zijn humeur vlug beter bij het zien van de toffe bazin met minirok. Den Orval was gewoon super, goed van temperatuur, 9 maand oud) en lekkere brokjes kaas erbij ( prijs 2€60). Als kers op de taart, geklonken op de nakende verjaardag van vriend Guido, eventjes den toog laten opschrikken bij het applaus en Hoerageroep bij zijn traktatie. De twee foto’s in de kroeg zal ik opsturen naar onze vrienden in Z-A. Eén uur later thuis dan gewoonlijk, met alle plezier, veel plaats op de I.C.trein naar Brussel om sommigen hun dutje te laten doen, weer een feestdag voor mij en dank aan degenen die in mij geloven, Hilaire


Nabeschouwing:

Er zijn er die geloven, er zijn ook anderen die niet geloven, er zijn er ook die hun geloof verloren zijn. Maar zij die verloren gaan aan de watergekte hen kunnen we niet meer helpen! We zullen echter blijven proberen om deze in wezen vriendelijke man terug huiswaarts te sturen met een gezuiverde geest maar een gelauterd lichaam.
Laat de Sint maar komen, wij zijn der klaar voor en staan met goede punten vooraan.
De groeten en tot in een droge wereld.