zondag 11 januari 2009

Tour de Marbehan

Oproep:

Voorwoord van de Redactie : Jaar 2008 afgesloten met laat ons aannemen 1000 stapkilometers in nagenoeg 50 stapdagen. Langs alle streken en windrichtingen beneden samber en maas t.t.z. Ardennen - Famenne - Condroz - Hoge venen - Gaume - Land van herve - in alle grote wouden en langs tientallen grote en honderdtal kleine riviertjes of beekjes stroomop- of afwaarts. Door zovele mooie dorpen of gehuchten met naam of faam, via vele kastelen of boerderijen stilgestaan bij honderden vergezichten , panorama's, belvèdére's en uitkijkpunten. De natuur bewonderd tijdens de vier seizoenen en aandacht genomen voor Fauna en Flora. Onze fysiek en gezondheid op peil gehouden en verbroederd in de plaatselijke herbergen met al het goede dat we ons zelf gunden.

Wat de clubkas aangaat : er zijn geen winsten of verliezen = saldo nul, nul

DAARVOOR DOEN WE HET.!!

Doen er graag, ik althans, nog een jaar bij als HIJ het toelaat. Als door de Nieuwjaarsdagen de kilootjes en het cholestorolgehalte wat zijn toegenomen van al het teveel aan lekkere feestmaaltijden is het aangeraden om woensdag jaar 2009 te starten. Voorspellen hevige vrieskou maar hopelijk zonder neerslag van regen of sneeuw.

Zou voorstellen om naar Marbehan te sporen en in die omgeving een dag door het groot woud te trekken. Bevinden ons daar boven de 400m en kunnen 1) door het woud van Rulles tot Anlier en terug (lang geleden) of 2) vanuit Marbehan eerst 10 minuten bus naar Habay en zo via Anlier naar Marbehan of 3) door het woud van Neufchateau richting Mellier om een "oud getrouwe" uitstap te doen. Beslissen doen we op de trein en wat de stafkaarten betreft : 68 / 1.2 en 68 / 5.6.

treinuren : Gaan het ons niet moeilijk maken met zo een vriesweer : De dubbeldekker vanuit st niklaas om 06.30u rechtstreeks naar brussel noord om daar de euro-city te nemen van 07.42u rechtstreeks naar Marbehan met aankomst om 10.00u (twee luxe-treinen) nog èènmaal vermelden : sinaai 06.37u lokeren 06.43u dendermonde 07.07u met aankomst brussel nd om 07.30u.

Duffel je goed in en tot woensdagmorgen, Hilaire,


MARBEHAN – ANLIER – MARBEHAN
07 januari 2009

Relaas der feiten:

Enkel de « harde kern » vertegenwoordigd, laat ons toegeven, hebben ook getwijfeld aan deelname. Nogmaals goed gekozen, had gezien dat er zuiders des Lands, tegen de Gaume aan,het dunste laagje wit tapijt lag en meest kans op zonneschijn… en zo geschiedde. Vertrokken bij toen nog -10° maar door de windstilte en de zonnestralen steeg het kwik gauw hoger en voelde het zeker niet Siberisch tegen het einde van de dag 0°.
Twee treinen nodig om diep in de “Provence Luxembourg” te kiezen voor de geborgenheid van een groot woud waar geen schadelijk fijn stof dwarreld en geen smog-alarm te betreuren.

Relaas van de tocht :
Om 10u uit de E.C.trein gestapt, gaan kijken dat ons kroegske open was, zeer belangrijk.
Langs de Mellier op zoek naar de Mandebras in het “forêt de Rulles”.
Vandaag eens geen noemenswaardige hoogteverschillen maar golvend tussen de 370 en 460meter. Op kompas naar de “chêne de quatre fils Aymon” waar de paadjes er krakend bijlagen met veel “zolderijs”.
Vervolgens richting Anlier via “rau du Fourneau” met zijn opvallend helder water, dit gevolgd tot aan zijn bron en zo naar de rand van het woud met uitzicht op het dorp Anlier.
Veel wildspoor gezien dat leidde naar het beekje. Half twee als we ons op de verste plaats van de dag bevonden en beseften dat we spoed moesten zetten. Bij een informatiebord het gezelschap gekregen van een” Attachè-Chef de Cantonnement “van het jachtbeheer die malgrè een foto van ons wilde maken met zijn eigen toestel, dit om de rustplaats te rechtvaardigen.
Foto is de avond zelf, zoals afgesproken, goed aangekomen bij Jacky.
Persoon heeft ons meegegeven dat er deze winter veel groot wild is “neergelegd” en ze in maart beginnen met de inventaris van het wildbestand.
Nogmaals vastgesteld dat we er goed aan gedaan hadden om onze stapdag niet te annuleren. Door de aard van het parcours, geen zware hindernissen, een dikke vijf uur een goed tempo kunnen aanhouden.
Met blozende kaken en veel dorst aangekomen in ons stamcafè bij Myriam aan het station te Marbehan.
Lekkerrrr…de drie maand jonge Orval voor een tien jaar oude prijs, niet te lang wachten om nog eens terug te keren.

Volgende week met een groot “peleton” naar Poix st Hubert (heen en terug). Nu al meegeven : treinuren zoals over twee weken (tussen Kerstdag en Nieuwjaar) oproep en programma volgt maandag.
Tot dan Hilaire

Nasmaak:

Hello vrienden, de harde kern noemen ze zichzelf, pfffttt, goed zot ja! Dames vraag aan uw "harde kern leden" om bij zulke temperaturen te voet naar de bakker en beenhouwer te gaan. Eens zien hoe hard ze zullen reutelen! Ba.
Ik ben lekker binnen gebleven, goede punten gescoord met stofzuigen, en dicht bij haar komen zitten voor de warmte, en niet in de weg lopen en stil zijn dat ze kon studeren, ik kreeg zonder vragen een triple van Westmalle, nem!
De groeten van een warme slapwannus en tot woensdag!

Der was nog iets dat ik niet mocht vergeten, maar wat was het ook weer?
Ik zal eens naar Marie-Jeanne maillen om te vragen wat het was!