zaterdag 30 mei 2009

Dinant - Yvoir

Uitnodiging:

Hey ,hey, hey... zijn terug om de stapdraad weer op te nemen. Met veel plezier gezien en gelezen over de twee voorbije woensdagen en ...goed bevonden, één ding spijtig, dat die afspanning niet een meter hoger was. Hebben geen kontact met jullie kunnen onderhouden aangezien onze gsm defect was op het ogenblik van vertrek op reis. Woensdag ben ik er weer bij, weliswaar met een paar kilotjes meer maar met dit weer fietsen we er die wel af. Acht dagen, twee x daags een viergangen menu met wijn "à volentè" in een bij uitstek gastronomische streek van de Dordogne, Lot en Pèrigord Noir. Ge moet een goed "gestel" hebben om dit te doorstaan. Zijn naar huis gekomen met een gezwollen "foie gras" lever, stinkend uit onze "bek" van de fel gekruide kazen en het wit van ons ogen was verdwenen en had nu alle kleuren van de wijnen.... en ja, ook nog veel mooi's gezien.

Nu terzake : vanaf nu rijdt de "kayaktrein" vanuit Namur naar Houyet met stilstand te Dinant, Anseremme, Gendron-celles en Houyet. Daarom stel ik voor om volgende woensdag naar Dinant te sporen en naar Yvoir te stappen, hetgeen een tijdje geleden is. Eerst naar het natuurreservaat "devant Bouvignes", vervolgens richting Awagne, 200m boven ons vertrekpunt "de Maas", richting Purnode en Evrehailles om zo langs het natuurreservaat "la Champalle" te eindigen op een terras op het marktje van Yvoir, ons aller bekend.
Kaarten 53 / 7.8 en 53 / 3.4.

Treinuren : om 06.30u vanuit st niklaas met den dubbeldekker naar Brussel noord en vervolgens met de E.C. trein om 07.42u naar Namur om daar over te stappen op de trein naar Dinant.

Nog een gezellig weekeinde en tot Woensdag, Hilaire


Relaas der feiten:
27 mei 2009



Woensdag nog maar eens een geluksdag. Spoorden langs alle stakersposten naar ons vertrekpunt en terug naar huis zonder één minuut vertraging. Het tumult in Brussel, de afgeschafte treinen en deze in het dieprood waren niet voor ons bedoeld, LANG LEVE DE TREIN…!!
Het zijn waarheden zo groot als een koe..de morgenstond had goud in de mond, en …vroeg begonnen was “half” gans gewonnen!!. Al zijn er die het nooit zullen opbrengen om eens één uurtje vroeger te gaan slapen vóór een dag intens stappen zoals verleden woensdag. Zouden er dan beter hun kopje kunnen bijhouden, nu was het een raar zicht om ons Francine te zien stappen zonder rugzak en zonder “getten” aan, en.. vriend Herman bijna zonder fleece. ( verhaal te lang om neer te pennen) en… vriend Jacky met vermoeide slaapoogjes.

Op stap bij een gezellig zonnetje, de hemdsmouwen opgerold tot ver na de middag, daarna wel bewolking maar geen neerslag.
Eén superdag,-- twee met bloemen overwoekerde natuurreservaten, -- drie stille dorpjes door, -- veel panorama’s,-- over afwisseling gesproken.

Relaas van de dagtrip: Reeds om 09.10u te Dinant van de toeristische “kayaktrein” gestapt, bijgevolg ons nooit moeten haasten. Nu eens niet over de Maasbrug naar het centrum maar 1km, noordwaarts richting “L’écluse” waar de voetgangers over mogen tijdens het niet versassen. Voor ons de Abdij van Leffe, het smalle paadje opgezocht, opklimmend naar het eerste natuurreservaat van de dag “devant Bouvignes”. Hier hoog boven de maasvallei een uiterst mooi zicht op het dorp Bouvignes en de ruïne van het Kasteel van Crévecoeur aan de andere oever van de grote stroom.( de foto’s van Jacky en William zijn stille getuigen). Steeds verder over “vals plat” door veld en bos naar ons eerste dorp Awagne. Vervolgens een uurtje langs grote graangewasvelden als wiegende zeeën (uitspraak is eens niet van mij maar van Preud’homme) nu naar Purnode en dalend naar de vallei van “Le Bocq”, om via een sympathiek bospaadje het mooie dorp Evrehailles binnen te stappen. Even verpoosd op het grote driesplein onder het prachtige bomengamma. Op naar het tweede natuurreservaat van de dag “reserve naturel de Champalle”, andermaal hoog boven de maas met prachtige vergezichten en avontuurlijke rotspaadjes vol fleurige veldbloemen typerend voor deze op het zuiden gerichte kalkrotsen, vele van deze wilde planten en bloemen zijn vrij zeldzaam.”Daarvoor doen we Het”. De laatste maal ons laten zakken naar “den Bocq” die te Yvoir uitmondt in “La Meuse”. Daar op het dorpspleintje, in de enige overgebleven herberg, nog maar eens geprofiteerd van de ons geboden kans met de wijze woorden van “nu het nog mag en kan, het is later dan je denkt”.
Het laatste bevrucht Mei-eitje uit ons wandelclubje is één en zestig jaar geleden opengebroken en heeft de naam Michel gekregen, veel geluk gewenst en hebben met een volle drie en dertiger geklonken…hiep hiep Hoera.
Kijken al uit naar volgende woensdag, wanneer nog eens met de ganse meute?, Hilaire.



Extra supplement:

Een woordje uitleg over de wilde, niet alledaagse, bloemen langs ons wandelpad van woensdag:

Engbloem = witte bloempjes in tros. Op kalkhoudende, stenige droge grond.
Adderwortel = een vochtindicator, op voedselrijke natte grond.
Bosanjer = alleenstaand, stengel rechtop, op schraallanden.
De welriekende nachtorchis en de wespenorchis (zie foto's)

Thuis in je luie zetel zie je dit niet.!!

Tenslotte nog iets over een straatnaam die we gezien hebben = rue de Buissoniére. Mijn uitleg daarover is :
Buisson = struikgewas
Buissonnier = spijbelen (op school)
bijgevolg : ofwel struikgewasstraat of spijbelaarsterstraat?
Een geheugensteuntje van mij

: La buissonniére buissonne derriére le buisson.
: De spijbelaarster spijbelt achter het struikgewas. M-J, (jullie kennen ze toch nog)die Franstalig geschoold is, zou ons hierbij goed kunnen helpen.

Nabeschouwing:

Ja, ja beste medestappers, het zijn toeren, met Hem op staptocht. Veel te vroeg uit bed, om te vroeg te stappen, om te vroeg te kunnen terrassen, om te laat thuis te zijn! Maar wij neuten niet. Weer een rekening die open blijft staan. Onze dag komt!
Voor de rest een zeer mooie wandeling (moet gezegd), met niks dan tevreden geglunder en gekir over zoveel mooie bloemen (te weinig foto's) en mooie vergezichten (begrijpe wie kan),akkers met nu nog groen graan van allerlei pluimage.
In de voormiddag mooi met zon, namiddag bewolkt met zon en dreigende wolken (twee weken niet gezien en nu wel, raar) en bij het huiswaarts rijden enige druppels langs de buitenkant.
Omdat ik vergevingsgezind ben, en het nu mooi weer is en er nog een apperitief op komst is ben ik mild en geef met mijn groot hart 5,6/10 voor deze tocht.

Tot volgende keer, grote leider!
Aan alle anderen geniet maar met maten!