zaterdag 20 december 2008

Van Bertrix naar Bouillon

Uitnodiging:

Hier zijn we weer met volle goesting. Na drie woensdagen sneeuwtrappen aan de Ambléve en zijn bergriviertjes als daar zijn Ninglinspo en andere Chefna's in de driehoek Aywaille - Spa - Coo, is het nu de beurt om een andere kant van ons geliefd Ardennenland te bewandelen.

Een bijna telkenjare, rond deze tijd, weerkerende klassieker van Bertrix naar Bouillon.

Vertrek te Bertrix om 10u, door het stadje, achter het kerkhof in het "gros bois" gaan zoeken naar de grote beek "rau des Aleines" tot de "confluent / samenvloeiing" met het "rau de Fays-les-Veneurs", komende van het gelijknamige dorp. (normaal aldaar schafttijd) Vervolgens door het gehucht La Cornette, doorsteken naar "Moulin Hideux" en "Chapelle de Buhan" om ons te laten zakken naar Godfried z'n mooi stadje als einddoel.

Na twee zware weken spoorzoeken in de sneeuw met veel klimwerk, nu een wat minder moeilijk tracè met geen overdreven kilometers ( niet boven de twintig) maar zeer afwisselend en eindigen aan ons aller Semois.

Opgepast, nieuwe treinregeling vanaf dee's week : St niklaas vertrek om 06.30u met "den dubbeldekker" naar Brussel noord zonder overstap te Dendermonde. Brussel nd vertrek om 07.42u met de E.C.trein (Vauban) tot Libramont en vandaar het dieselke naar Bertrix met aankomst om 10.u. 's Avonds vertrek te Bouillon met de tec-bus naar Bertrix.

Tot woensdagmorgen te Sinaai om 06.37u en Lokeren om 06.43u en dendermonde om 07.06u.Hilaire (ter herinnnering, niet vergeten kijken naar herman z'n Picasa en z'n blog)

Relaas der feiten:
17 december 2009

Als ik de mooie momenten van onze “woensdag stapdag” jl. moet vermelden zullen het er niet veel zijn…maar die goede zijn dan ook het vermelden waart. Een perfectionist als ik kan ook eens onvolledig zijn en dat moest ik al aanhoren ’s morgens op de trein omdat “ze” daar maar vernamen dat het ’s avonds een uurtje later zou zijn, ocharme… De ene baalde omdat hij zijn voetbalmatch miste en sommigen omdat hun eega zo lang alleen zat …ik weet beter dan wie ook dat ze het vroeger niet erg vonden om eens later thuis te komen, veeeel laaaater. Oké, ik had het fout, moest de tec-bus lijn 40 nooit laten rijden hebben maar die “pipo” van een chauffeur (onder alle koren zit kaf) kwam zo geloofwaardig over dat…. De motie van wantrouwen zit al hogerop en eerstdaags in het parlement (krijgt voorrang op Fortis).
Daarbij kwam nog eens dat “ze” het geen aangenaam weer vonden, de asfaltwegen spekglad, hun boterhammetjes te laat mochten opeten, te mistig en stinken bij het binnenkomen van Bouillon, en, dat we beter deze wandeling in de Lente zouden doen enz. enz. …Alles werd in mijn “bottinen” geschoven. Gelukkig volgen de mooie en aangename momenten NU.

Relaas van de stapdag : Met twintig minuten vertraging gestart op ijsgang in het station Bertrix, via de stadskern al schuivend het “Gros bois” binnen waar we vanaf daar "normaal" konden stappen. Gaan zoeken en gevonden, het bruggetje over het fel gewassen riviertje “rau des Aleines” in een prachtige natuur met veel rotspartijtjes (niet voor niets heet dit gebied “anc. Ardoisiéres de Rougebau” = oude leisteen groeven, nog enkele ingangen opgemerkt, nu winterplaats voor vleermuizen) Aan de stenenbrug, samenkomst van “rau de Fays- les- Veneurs” en “rau des Aleines”, na meer dan acht kilometer, onze schafttijd genomen. Langs de “croix des Aviateurs” (herdenkingskruis R.A.F. 14/18) door het gehucht La Cornette klimmend een nieuw groot woud in tot het hoogste punt (420m.) om terug dalend langs het watertje “ri de moulin Hideux” naar het hotel met dezelfde naam. Daar nog eens alle moed samengeraapt om de laatste steile klim te bekampen naar “Chapelle de Buhan” (onderweg de voetsporen herkend van ons aller Marie-Jeanne en vriend Willy, luttele dagen voordien gepasseerd) Aan de oude okergele kapel pakte onze vriend Guido uit met hartverwarmende “glüwein” welke hij presenteerde ter gelegenheid van zijn verjaardag …luidkeels gezongen op zijn en onze gezondheid. Herman en Michel moeten dit geweten hebben daar “ze” samen met de jarige de helling opstormden en daarmee hun “geliefde(n)” achterlieten. Ik ben dan maar in Jacky’s gezelschap naar boven gestapt, gelukkig was er warme wijn genoeg …waarvoor dank. Intussen was het terug beginnen vriezen en naar zachte bermen zoeken om dalend het mistige Bouillon en zijn versterkt kasteel te zien opdoemen. Deze met gemengde gevoelens afgewerkte stapdag had dan toch een vrolijke noot …vriend Guido trakteerde ook nog in het “L’ estaminet” aan de “pont de Liége” vóór we de tec-bus lijn 8 naar Libramont namen, nogmaals geklonken op zijn verjaardag. Ook vriend Jacky niet vergeten, ik toch niet, voor zijn fotosessie.

Afsluiten met de melding dat William met zijn Godi goed zijn aangekomen in het land, wensen aan allen een Zalige Kerst en vrolijk Nieuwjaar. Wanneer er nog iets uit de bus moest vallen dee’s dagen dan meld ik het wel, Hilaire

Onparteidige scheidsrechter vanuit de verte:

Hallo vrienden van de stapbeweging.

Met tranen in de ogen gelezen, dat onze grote voortrekker in een dipje zit door ons gezaag! Hij zou beter moeten weten!
Na een cariëre aan de rout en gans de dag omgeven door neuten, kunnen wij niet anders dan alles wat mis gaat op iemand anders steken, en zagen en klagen is onze tweede natuur toch!
Voor de rest is alles zijn schuld en daarmee uit.
Mijn onpartijdigheid maakt dat ik in de meeste hooghachting heb voor de tec, getuige mijn knieval voor de bus welke ons naar het station bracht.

De groeten en van ons een prachtige Kerst en een gelukkig Nieuwjaar, en dat we ze nog lang mogen mogen.