zondag 8 mei 2011

Door de Condroz (Havelange - Marchin)

Uitnodiging:

"De oorlog van de koe in de Condroz"

Weken geleden is het ons niet gelukt om deze tocht gans af te werken daar we onze tec-bus aansluiting te Huy niet haalden en we toen een aangepast parcours hebben gedaan met te beginnen, "de muur van Hoei" en zo naar Marchin.

Hopelijk nu geen ongemakken met de aansluitingen en ook geen "vergeten rugzakken".
Eens kort samenvatten. De bedoeling is een korte busrit te doen in de vallei van "Le Hoyoux" richting Modave. Onderweg uitstappen om de tocht aan te vangen in de omgeving van Marchin en eindigen in Marchin (we zijn daar toen ook geeindigd en goed ontvangen door de kroegbaas) Huiswaarts kerend met terug een zeer korte busrit naar het station van Hoei (Huy).

Treinuren: met den dubbeldekker naar Brussel Noord (vertrek te St Niklaas om 06.29u) aansluiting te Brussel Nd om 07.42u met den E.C Vauban tot Namur waar het L-treintje naar Huy ons staat op te wachten .

Stafkaarten : 48 / 3.4 en 48 / 7.8

Zij die fit zijn en van de natuur houden, volg ons "Op stap langs een historisch slagveld" (open de bijgevoegde bijlage voor meer gegevens)


Bijkomende informatie bij de staptocht van woensdag 4 mei 2011

Parcours in gedeeltelijk Naamse en Luikse Condroz. ( Ten zuiden van Hoei – ten westen van Modave en ten noorden van Havelange )
Het gedeelte waar “de Oorlog van de Koe” het hevigst was – jaar 1272 / 1275 – zestig gehuchten verwoest en 10 à 15.000 doden – Dit om één koe gestolen te Ciney die werd te koop aangeboden op de markt te Andenne maar door de eigenaar herkend.
Het dispuut escaleerde tot een heuse oorlog tussen de Prins-bisschop van Luik en de Graaf van Namen en Luxemburg.
Wat we eventueel zullen zien tijdens onze trip :
Een paar kronkelende kleine riviertjes, als daar zijn : “de Vyle” – “rau de Fléme” – en “ rau Triffoy”.
Kasteelhoeve van Perron waar het allemaal begon : Engoran, lijfeigene van deze hoeve was de beruchte dief van het rund. (kasteelhoeve weer opgebouwd in 1687 door de Heren van Warnant- Waha- zie wapenschild) 50m verder, onder een Iep een ijzeren kruis met Franse Lelies = schandpaal = overblijfsel van Middeleeuwse rechtspraak.
Kasteelhoeve van Hodoumont : oprijlaan met 48 honderdjarige lindebomen - Donjon uit de 16é E. met tweemeter dikke muren - prachtige dreef met eeuwenoude eiken.
Kasteelhoeve van Vyle uit 1751.
Kasteelhoeve de la Tour : diende in de Middeleeuwen als rechtbank en gevangenis voor hooggeplaatste personen. Een donjon met voorportaal uit de 13 E.
Een aantal oude Kapelletjes : “Chap. St. Servais te Tahier – “Chap. N.D. du Maquis” te Tharoul ( hier werd de “slag om Bagatelle” uitgevochten tijdens WO II )
Stappen door de dorpjes of gehuchten Vyle et Tharoul, Vaux, Goegnes, Tahier, Hodoumont, Jallet, Jamagne.


Relaas der feiten:
04 mei 2011


Weer eens iets nieuw, mede door de vertraging van onze trein naar Namur. Je stippelt iets uit, steekt er veel tijd in maar één trein met een kwartuur vertraging veegt het plan van tafel. Gelukkig had ik ook deze keer iets achter de hand. Ik zou er soms de moed bij verliezen maar mijn meestappers peppen me op… tot hier toe lukt het nog. Dan maar naar Ciney sporen om daar de tec-bus te nemen (op tijd en klantvriendelijk) naar Havelange (vervangingsbus oude spoorlijn 126 Ciney-Modave-Huy)
In de Condroz (waar koeien belangrijk zijn) van Havelange naar Marchin.

Door de Condroz (Havelange-Marchin). Natuurgebied “rau de Vyle”

Relaas van de tocht:
Op stap om 10.30u (wat later dan ons lief is) vertrekkend uit Havelange “het kloppende landbouwhart”, overwegend noordwaarts langs golvende weilanden met honderden kostbare “dikbillen” die naar ons keken alsof er weer een “stoomtrein” voorbij kwam. We werden nog eens geconfronteerd met de ravage welke de “Tempête” van een goed jaar geleden veroorzaakt heeft in deze regio Ciney. Ganse stroken bos met kanjers van bomen uitgerukt of afgeknakt alsof het lucifers waren. Op zoek naar de wandelroute “de oorlog van de koe”, een veldslag uit de periode 1272/1275, aanleiding was een gestolen koe. Wij via het “Ancien Chateau St Lambert” het zuivere watertje volgend naar het gehucht Saint Fontaine met zijn prachtig onderhouden: “Chateau de Fontaine” en het middeleeuwse kerkje “Chap. Notre Dame” (bekijk alweer de steeds beter wordende mooie foto’s van onze Dany en William – waarvoor dank – wij blijven ze aanporren). In volle zon met prachtig uitzicht en op een bruggetje over de “rau d’Ossogne” onze “bokes” met veel honger en goesting binnen gespeeld. Weer verder, nu door het “bois du Grand Taillis” naar het volgende gehucht Tahier met zijn “Kasteelhoeve St Servaas” en de bijhorende Kapel. Het was stappen van/naar kasteel of hoeve in een gehucht met daartussen telkens de kam over met stroken bos en veel wei- en akkerland. Vervolgens langs het super machtige en goed onderhouden “kasteel van Hodoumont”, zo naar Jallet en de “kasteelhoeve de la tour” en de “kasteelhoeve van Perron” te Goegnes. Daarbij waren we nog eens twee beekvalleitjes doorgetrokken nl. “rau de Vyle” en “rau de Goegnes” welke we volgden naar Jamagne, nog maar eens een rustig boerengehucht. Twee kilometer verder het waterloopje verlaten om op te klimmen naar de volgende grotere woonkern Grand Marchin. Vandaar uit nog één maal dalen naar de volgende beek “Ri le Lileau” om als laatste lichtjes bergop naar ons eindpunt, het dorp Marchin met zijn schone “Dries”.
Ondanks het “plan B” toch nog een ferme stapdag met veel bezienswaardigheden omgeven door zonnige en frisse lentekleuren. De enige kroeg die open was te Marchin, dicht bij de bushalte, had ditmaal genoeg Orval voorradig zodat we voldaan huiswaarts konden keren. Ook hier liep niet alles volgens plan, niet klagen, de collega’s van Sint niklaas vroeger thuis dan anders, wij van Sinaai 20 minuten later dan gewoonlijk.
In de toekomst ga ik telkens een tweede “optie” moeten stellen zodat we nooit nagelbijtend de vertragingen en aansluitingen moeten afwachten, Hilaire



Nabeschouwing I:

Hoi mannekens

Vandaag is de dag op spoorwegvlak niet zo denderend verlopen. Onze grote GOEROE heeft zijn geplant programma niet kunnen uitvoeren maar hem kennende heeft hij daar op deskundige wijze een mouw aan gepast.
De wandeling is dan toch nog prima verlopen, mooi weer, prachtige panorama's en op en top deskundig geleid door hoger genoemde leider en zijn 3 de in bevel (hoewel die heeft er niet veel van gebakken).Het was af, het was goed en iedereen tevreden met nog een leuke afsluiter wat moet een mens meer hebben.
Veel kijkgenot en tot volgende wandeling.

William



Nabeschouwing II:


Zoals al gezegd: dit is de enige en echte. Nabeschouwing 1 kan je als nietig en onbestaande beschouwen en zal zichzelf vernietigen na verloop van tijd.
Je kunt neuten en creften, maar een waardige stapper moet toegeven, hij is en blijft goed onze grote voortrekker. Hij trekt een beetje op (zeer) oude wijn, hij verbetert met de jaren.
Er is er eentje die zichzelf tot eerste in opvolging benoemd heeft tot eerste opvolger. Maar hij reikt niet tot zijn knoesels (oud nederlands voor een oude leider). Trouwens iedereen kan zien dat hij zelfs geen kaarten heeft! Zie de foto’s.
Vertraging met treinen is de oorzaak van onze veranderde staproute, en dat voor de tweede maal op rij. Twee maal knipperde hij met zijn ogen en ... Niks aan de hand een noodplan kon ons redden. Ik kan alleen maar juichen bij deze ontwikkeling, want voor de tweede maal een prachtig parkoers en dat door de hersenspinsels van onze voortrekker met een nog een fijne afsluiter. En dat we dan iets later beginnen beginnen stappen "so watt". En de stappers uit Sinaai iets later thuis, kan geen kwaad, het zijn daar toch nachtuilen.
Geniet van de dag en de zon, tot de volgende.