zondag 20 november 2011

Grupon - Fourneau Saint-Michel - Grupon

Uitnodiging:

't Weerbericht al gezien, zijn er weer goed bij met 't weer, weeral change voor woensdag.

Heb mij geïnformeerd wat de jacht betreft, de streek van Grupont zou "kogelvrij" zijn. Lang geleden dat we nog eens vanuit Grupont richting Fourneau St Michel zijn gestapt, zeker de moeite om doen in een prachtige omgeving en door het mooie dorp Awenne met zijn negen bronnen in de straatjes alsook een paar ferme klimpartijtjes vanuit de Lomme- en Masblettevallei.
DAARVOOR DOEN WE HET ! LUI WORD JE VANZELF !

Stafkaarten 59 / 3.4 en 59 / 7.8.

Treinritten: met de dubbeldekker naar Brussel Noord (vertrek St Niklaas om 06.29u) en nogmaals met "Onzen" Vauban naar Jemelle en vervolgens naar ons startplaats.

Tot woensdagmorgen, je dienaar Hilaire


Relaas der feiten:

Dit kan niet blijven duren, en toch, dat zeggen we al maanden, alle woensdagen niet enkel droog maar tevens milde temperaturen en volop zonneschijn. Weeral met een groot gezelschap, nu met elf, natuurlijk is er altijd wel iemand die één of andere reden of kwaaltje heeft om afwezig te zijn..niet erg als ik er maar bij ben.
Relaas van de tocht:
Tec-bus ligne 162b ons afgezet in het centrum van Grupont om 10.20u. door het oude dorpsdeel aan “la Lomme”, over de spoorlijnbrug en langs het kerkhof, de eerste forse klim van de dag aangevangen uit de Lomme- vallei. Volledig oostwaarts, onder “Chateau de Burlin” door, reeds goed op temperatuur bij einde eerste klim, een kleine 200m hoogteverschil overbruggend. Vóór ons, diep liggend aan de grote beek “La Masblette” het dorpje Mormont en de toeristische attracties “Musée de la vie rurale en Wallonie” samen met “Musée de fer – Fourneau St-Michel”, dit alles omgeven door één groot woud. Tijd genomen om een gedeelte van dit openlucht museum door te wandelen om onze Dany, Etienne en William gepaste foto’s te laten nemen. Goede beslissing genomen, vóór het boterhammen vreten eerst nog de tweede klim van de dag afgehaspeld, in de gleuf van het beekje “Rau de Rabani” het “Forêt de St-Michel” in om van 280m naar 520m te zwoegen, elk op zijn eigen tempo..boven gekomen was het toch boterhammen eten..in de zon, rustig stil en aangename temperatuur..smakelijk (boven veel warmer dan beneden). Rugzak terug op, nu zuidelijk in de prachtige slink van “Ri du pied de Boeuf” naar beneden om uit te komen aan “la Masblette”. Links en rechts anders niets dan steile hellingen vol loofbomen. Mee stroomafwaarts naar het westen, het pad “Chemin du Fond des Grippes” volgend met links van ons het “bois Noir bin” en rechts “ Tier des Grippes”. Zo terug naar Fourneau St-Michel via “Pont Mauricy” en “Pont Colle”. Laatste deel aangevangen, terug naar Grupont, niet langs dezelfde paadjes als ’s morgens (zou dom zijn als je daar je weg kent) maar tussen “Au bois du Machi” en “La Queue du Chat”, op en af naar de secundaire baan N803 (Awenne – Grupont) Deze baan over, weer fel golvend en parallel mee met de asfaltweg door “bois Bas Côrot” om daar in de Lomme- vallei het dorpje Grupont te zien opduiken en een laatste maal naar beneden om te eindigen aan de treinstopplaats van Grupont om zo het omnibusje te nemen naar Jemelle voor onze “Apres”.
Hadden ’s morgens in het stationsbuffet van Jemelle onze voorraad Orval gaan vastleggen..3 x 10.. zeker weten, werden er goed gesoigneerd door de waardin …mochten tussendoor een frietje stekken en kregen smakelijke hapjes worst, zwarte en witte beuling..een streling voor oog, tong en keel.. man, man, man, Lekker !! Alleen Frans heeft dit laten passeren, moest dringend naar huis, heeft last met zijn agressieve “schapenneuker”.
Alles meegevallen, tocht mag als een “Klassieker” doorgaan, te weten, een dikke twintiger, en alles samengeteld ongeveer zeshonderd meter klimmen en uiteraard evenveel in dalende lijn, tot volgende oproep, zullen er twee tegelijk zijn (woensdag 23 en 30 november) Hilaire (geniet van de foto’s en de commentaren van Herman en William)


Nabeschouwing I:
Hoi vrienden en vriendin wandelaars.

Weeral een dag om neer te pennen in ons groot wandelboek.
Man x3 wat een prachtig weer de natuur nog mooi en een select gezelschap, om het met de woorden van de GG te stellen
" DAT MOET JE VERDIENEN ELKE KEER OPNIEUW”.
Een pracht van een wandeling gans de dag in de bossen een paar stevige kuitenbijters van hellingen ,kortom voor elk wat wils.
Ook geen capriolen meegemaakt van de medestappers je zou gaan denken stilte voor de storm.
Het moet wel gezegd, onze GG was altijd in de voorste gelederen te vinden waar ook zijn plaats is. Later op de dag zakte hij wel af naar
het midden van de groep voor de eeuwige laatsten Jack en Russel.
Voorts geen nieuws van het wandelfront.
Geniet maar van de foto's en tot volgende keer.

WILLIAM


Nabeschouwing II:

Niks, niks te beleven. Schone wandeling, wreed schoon. Alles klopte weer, te schoon te vlot. Als verslaggever zou je moedeloos worden. Niemand die eens slipt, in de modder valt, of in het water, niks dus. Ja Eric probeerde de moed erin te houden door weer stenen mee te sleuren, ze worden met de wandeling groter. Zeker aan een groot kasteel bezig! Waarschijnlijk jaloers van onze nieuwe medestapper Harry, geveld door een snotvalling? Naar het schijnt tocht het vreselijk in zulke grote oude kastelen. We zullen hem helpen om stenen te vinden zodat hij de tochtgaten kan dichten. Naar men mij verteld heeft zou onze bionische man, niet meer bionisch zijn? Hij zou zijn rekening aan Ebes niet betaald hebben, Hij kan dus zijn batterij niet meer opladen. Het zijn toeren.
Ook gezien tijdens de wandeling dat onze tweede in bevel zo stil is, en overdreven vriendelijk tegen iedereen! De oorzaak van dit kwaad is het goede weer, hij kan er niet tegen! Voor hem moet het koud en nat zijn. Dan komt zijn pinnig karakter het best tot uiting.
Dag allemaal, en tot uit de bocht. Ik zie de zon en ga om een aperitief schooien. Op hoop van zege, en blijf weg uit de ziekenboeg.

Herman