vrijdag 30 oktober 2009

Vecpré (La Roche) –Marcourt – Beffe – Werpin – Melreux-Hotton

Uitnodiging:


Leuk toch ? Nog altijd aangename temperaturen, geen neerslag van betekenis...en toch al veel herfstbladeren. Gaan woensdag eens terug richting Ourthe tussen La Roche en Melreux-Hotton. Vanuit het gehucht Vecpré (even vóór La Roche-en-Ardenne) via Warisy naar de Kapel Saint Thibaut (Ermitage) hoog boven de Ourthe en Marcourt. Ons laten zakken, over de rivier naar het dorp Beffe (als we boffen moeten we niet baffen) en zo naar Werpin en Hotton, altijd in de nabijheid van de Ourthe. Als alles goed gaat eindigen in het station Melreux-Hotton.

Normaal gezien, wat is bij ons normaal? moeten we maar één stafkaart hebben nr. 55 / 5.6

Gaan bij de heenreis nog eens tec-bussen lijn 15 (Marloie - La roche) 25 minuten bustraject.

Wat de treinen aangaat : het is een uur vroeger licht, wil zeggen een uur vroeger vertrekken.
Met den dubbeldekker vanuit St Niklaas vertrek om 06.30u rechtstreeks naar Brussel Noord (Sinaai 06.38u Lokeren 06.44u en Dendermonde 07.08u)
Vanuit Brussel Noord met den I.C.-Vauban vertrek om 07.42u naar Marloie om daar aan te komen om 09.15u en vertrek met de bus om 09.23u met aankomst aan ons vertrekpunt om 09.48u.

Ge gaat het zien, ik krijg weer een tien,tot woensdag, Hilaire



Relaas der feiten:
28 oktober 2009



Te vroeg gezongen van…’t is weer voorbij die mooie zomer…het blijft maar duren en wij maar blijven profiteren en bij de gelukkigen zijn en hebben er met volle longen van genoten…joepi !! De beeldjes van Dany en Etienne laten ons nagenieten van de zonovergoten herfstkleuren en panorama’s. Dezelfde bende als verleden week, behalve William die zeven weken lang niet zal meestappen. Nu meer hartje Ardennen richting La Roche-en-Ardenne, met de tec-bus een toeristisch ritje, ons laten afzetten in het gehucht Vecpré aan camping Pouhou.
Vecpré (La Roche) –Marcourt – Beffe – Werpin – Melreux-Hotton ( Gans de tocht nabijheid Ourthe)


Relaas van de tocht: In ons hemd, de zon stond al te bluffen, direct het bos in en een eerste maal omhoog naar het gehucht Warisy en verder naar het grote woud rond “Ermitage” en “Chap. St Thibaut”. Daar voor het eerst onze rugzak even afgezet om te genieten van de mooie zichten met de Ourthe diep onderons en via de oriëntatietafel de dorpjes op te noemen. Sterk dalend naar de Ourthe en het dorp Marcourt. Het was nog ruim vóór de noen, toch besloten om onze boterhammen aan te spreken aan de zonbeschenen p.n. plaats aan de rivier met de nu zeer lage waterstand. Beseffend dat het vandaag zwaar ging worden, iedereen bereid om een tandje bij te steken. Nog even achterop kijkend naar de witte kapel van Saint Thibaut hoog op een rots boven de Ourthe, vooraleer we aan de tweede zware klim van de dag begonnen. Door “bois de Jambe” en “bois del Côre”, iedereen goed klimmend maar toch op eigen tempo, naar een zeer mooi uitzicht 160m. boven de Ourthe. DAARVOOR DOEN WE HET !! lui wordt je vanzelf, daarvoor moet je niet uit je zetel komen.. Nu ongeveer een uur op de kam blijvend, door het dorpje Beffe, naar het gehucht Trinal tussen de runderen in de weilanden. Ons laten afzakken naar het volgende rustpunt…de acht meter hoge “Vierge de Werpin” in de gelijknamige goed gerestaureerde woonkern Werpin. Intussen was het twee uur dertig, ons nog eens opgeladen, de Fam. Thys goed koptrekkend, om aan de laatste maar bekende hindernis te beginnen. Achter “Chateau de Héblon” naar de rotsen, langs de rivier, op en af naar de klimrotsen om de voetwassing te doen aan de nog in werking zijnde watermolen “ Moulin Faber”. Dit alles bij het binnenstappen van Hotton. Vandaar naar het station van Melreux-Hotton ons lot in handen gegeven van vriend Dany die ter plekke alles kent, zeker de kroegen. Via een paadje van de drukke baan weg, het ommetje namen we er graag bij, om uit te komen aan de kerk van Melreux. Moe maar voldaan toch nog een vol uur over om ons te laten verwennen door Madame Ghislaine, rechtover het station.

Begin niet aan deze trip zonder goede fysiek of motivatie. Enkele cijfers voor wie interesse heeft: op weg van 09.45u tot 16.15u = 6 1/2u – 1u (rust en eetpauze) = 5 1/2u intens stappen. Wie kan kaartlezen, kan uitrekenen dat we van Vecpré naar Melreux-Hotton 13 km vogelvlucht overbruggen, stapafstand ongeveer 24km. Ons hoor je niet klagen, wij waren erbij en zagen dat het goed was. Tot volgende oproep, Hilaire



Nabeschouwing:


Proberen deze wandeling te omschrijven zou me te ver leiden, alle superlatieven zou ik moeten gebruiken en dat zou me te ver brengen. Laat ons daarom maar zeggen dat het heel mooi weer was, laat de winter nu maar komen dit kunnen ze ons niet meer afpakken! Zij die er niet bij waren zullen geen tranen genoeg hebben om deze gemiste trip te bewenen. De groeten en haal de winterpakken nu maar uit de kast.