maandag 15 maart 2010

Tussen Libramont en Pont de Libin.. en terug

Uitnodiging:


Woensdag veel zon maar een schrale N/O wind, dus, wij naar het Zuiden in het groot woud rond Libramont om uit de koude wind te stappen. Met de stafkaarten 64 / 3.4 en 59 / 7.8 gaan we er iets goeds uitkiezen. Trekken vanaf het I.C.station Libamont naar boven op de kaart richting Libin om daar een dag te vertoeven tussen de 400 en 500 meters. Eventueel 's morgens een tec-bus nemen, breng de nodige informatie mee. Jullie weten goed dat mijn voorbereidingen altijd tip-top in orde zijn, je niet laten meeslepen door iemand die wat al te graag de fakkel wil overnemen (lees de nabeschouwingen).

Met den dubbeldekker vanuit St Niklaas (vertrek om 06.30u) naar Brussel noord en vervolgens met den E.C.Vauban van Brussel nd (vertrek om 07.42u) naar Libramont.

Tot woensdag, Hilaire



Relaas der feiten:
10 maart 2010



Gekregen zoals gevraagd, de woensdag weer de beste weerdag van de week, ginder diep in de Ardennen : een pelletje sneeuw en veel zon. Met de gedachte aan een snedige N/O wind, bescherming gezocht in het Ardennen woud en nu eens geen dorpjesbezoek. Een dag zonder steile hellingen of afdalingen maar toch veel “vals plat” tussen de 350 m. aan “La Lomme” en 555 m. als hoogste punt van de dag (bois Voltaire). ’s Morgens op de E.C. Vauban met drie “bevoegden” het traject uitgetekend en instrumentaal de afstand berekend, eerste en tweede in bevel kwamen met hun vaste hand uit op een goede twintiger, derde in bevel, nog in opleiding, gleed over de kaart alsof er ijzel op lag, volgens hem de schuld van de wiebelende trein.
Een joviale buschauffeur van de ligne tec 61 zette ons af op de baan N40 tussen Libramont en Libin op de plaats waar we onze tocht het liefst zouden aanvangen. Merci bien et au revoir.

Relaas van de tocht : Aan de ingang van “bois La Hé”, om 10.10u dit woud in op 480m. hoogte, noordwaarts naar een prachtig stuk veengebied genaamd “Reserve Nat. Dom. Des ANCIEN TROUFFERIES DE LIBIN”. Een mondvol voor een vochtig natuurgebied gevoed door “rau de Large Fontaine”. De prentjes gemaakt door Dany, jacky en william brengen dit goed in beeld, waarvoor dank aan die gasten. Goed volgend op de stafkaart naar een andere beek “rau de la Fagne de Tailsus” waar we de verwoestingen van het laatste stormweer konden bekijken, dikke gezonde bomen ontworteld of afgeknakt alsof het lucifers waren, dit moet een oorverdovend lawaai geweest zijn. Nog steeds onze neuzen naar het noorden gericht, nu naar Pont de Libin. Onderweg een beschutte p.n. plaats gevonden, uit de wind en in de zuiderzon, smakelijk allemaal. Na de versterking “La Lomme” en de spoorlijn over om terug te keren door het “Banal bois”, langs “Anc. Chat. de Banal Bois”, zo onder de “Carriére” naar de N89. Nogmaals “La Lomme” over welke hier nog maar een beek breed is ( ontspringt een beetje verder in Bras-Haut ). Onder de N89, zuiders kronkelend en goed uitkijkend door het “bois de Hambeau” en “bois Voltaire” naar het veel grotere naaldbomenwoud van “bois de Bernihé”. Een ganse dag zonder steile hellingen maar veel “vals plat” (tussen de 350m in de vallei van “La Lomme” en 555m als hoogste punt van de dag (bois Voltaire). Libramont binnen, wat een timing, via de “Haute Ecole Robert Schuman” en het “Centre hospital de l”Ardenne”.

Toemaatjes :
Voor één keer geef ik jullie de juiste gegevens aangaande de afstand, dit voor de meestappers die nooit tot een akkoord komen, soms vijf kilometer verschil :
1) van vertrek tot pont de Libin = 9km.
2) Pont de Libin door “Banal bois” naar N89 = 6km. en
3) onder de N89 tot Libramont station = 7km.
Het totaal op 22km.
Nog wat cijfers : van 10.10u tot 15.50u = 5u en 40 minuten. = 5 uur stappen voor 22km. (gemiddelde van 4,4 km p/u.) (alle cijfers vastgelegd bij een deurwaarder).
Met ons achten een goede plaats gekregen van de klant vriendelijke waardin. De één jaar oude Orval met de iets minder oude goudgele klompjes kaas…gesmaakt ? …lekkerrrrr..!!! gelukkig maar, ons Francine en William waren er nu wel vroeg bij… in de voormiddag zagen ze tussen het mooie winterlandschap reeds het silhouet van het dikbuikig amberkleurig Orvalglas…van verslaving gesproken.
Tot de volgende oproep, Hilaire



Nabeschouwing:


Een late nabeschouwing deze week, door werkzaamheden ten huize Flore aan tv, netwerk en andere moeilijke woorden,met een beetje siroop van mijnentweege en gegrol van de jongste zoon welke gans de boel mocht installeren en in dienst stellen.
Maar ik moet het hem toegeven het is hem gelukt, hij zal waarschijnlijk zo goed worden als zijn vader!
Voor mijn vertrouwde lezers, deze week zal ik de sloebers maar eens met rust laten, toch liggen er nog enige stenen op mijn maag, het zal ze zuur opbreken als dit zal uitbreken.
Er is al een poging tot omkoping geweest van onze leider, hij heeft me zijn beste kompas gegeven! Het is een grote leider!
Tot in den draai en loop maar lekker in de zon als ze schijnt deze week.