zaterdag 7 juli 2012

Hoge Venen (Mont Rigi) – Rau du Trô Maret – fme Libert – Malmedy.


Uitnodiging:

Daar ben ik weer, 't is rapper woensdag dan je denkt maar mij hoor je niet klagen. Zoals afgesproken met onze groep trekken we richting Malmedy om in die mooie regio een dagtrip te doen. Moeten altijd met de tec-bus vanuit het station Verviers Central naar onze startplaats in de "Hoge Venen" of kunnen ook een zeer prachtige trip maken van Malmedy richting Bellevaux en Beaumont (over de Amblève) en via Logbiermé en Wanne naar het station van Trois-Ponts.

Kiezen doen we zoals altijd op een "Democratische wijze" terwijl we naar ginderachter sporen.

Wandelkaarten: "Hohes Venn" - Malmedy en Trois-Ponts. Stafkaart 49/ 7.8 - 50/ 1.2 - 50/ 5.6 en 56/ 1.2.

Treinuren: met den dubbeldekker naar Brussel Nd en vervolgens om 08.06u naar Verviers C. (I.C. Oostende - Eupen)

Tot woensdagmorgen, in ons zomerhemdje naar ginder, 't zal maar regenen als we met de trein reeds huiswaarts aan 't komen zijn, Hilaire


Relaas der feiten;
04 juli 2012.


Brave mensen kunnen ook geluk hebben, zeker als ze gaan stappen op een woensdag. Ideale temperatuur en een blauwe lucht, gestart op 675m hoogte en het laatste stapuur maar onder de 500m geduikeld met daarbij onder veel de boomkruinen. Ieder van ons tienen kon optimaal genieten van deze “klassieker” welke we bewust niet extra zwaar hadden gemaakt gezien : veel te mooi – tijd genomen om rond te kijken.

Hoge Venen (Mont Rigi) – Rau du Trô Maret – fme Libert – Malmedy.




Relaas van de tocht: 10.15u start aan de rand van “fagne de Polleur”, veel over de “plankjes” door dit prachtig veengebied met een aangelegd “Leerpad”. Niet op de plankjes gebleven maar in het “bois de Béleu”, een beetje hoger met goed zicht op het veen- beekje met zijn specifieke “schuimtaarten” en ook nog opgemerkt, de “veenorchis” en het “veenpluis”. Aan de “pont de Béleu” nog even de beek gevolgd om dan zuidelijk door te steken naar een brandgang, tevens g.r. pad. In dit tweekilometer lang moerassig wegeltje nogal wat moeten “pollentrappen” om niet met natte voeten te geraken, het brakwater spatte tot aan ons kruis maar zijn er met veel jeugdig opportunisme doorgeraakt. Een paar honderd meter vóór “les Six Hêtres” haaks links naar de “fagne Fraineu et Louvaiseu” om even halt te houden aan “Cabane de Negus” (ruïne oud kluizenaarsverblijf) om zo door te steken naar de mooiste van alle veen- beken “rau du Trô Maret” om daar aan het bruggetje te p.n’ken -smakelijk!! Vanaf hier definitief het veengebied verlaten om een kleine vierkilometer lang deze alsmaar dieper uitgekloven beekbedding te volgen. Op de beelden van Etienne en William ziet men dit avontuurlijk paadje en de steile rand goed weergegeven. Aan de “Pouhon des Cuves” de “Rau du Trô maret” verlaten om terug hoogte te nemen naar “fme Libert” gelegen boven Bevercé. Vanaf hier een paar keren een prachtig dieptezicht naar het 200m lager gelegen stadje Malmedy. Vooreerst nog een klimmetje naar de Ermitage en het nog hoger gelegen gekapt sparrenbos met mooie vergezichten. DAARVOOR DOEN WE HET !!. Tenslotte met veel plezier zigzaggend tweehonderd meters naar beneden om aan de oude brug de “Warche” over te steken en zo het toeristische stadje Malmedy binnen, ons einddoel.

Na de inspanning de ontspanning, ik als goede leider een gezellig en lommerrijk terrasje uitgezocht om met ons tienen te genieten. Daarvoor, maar juist op tijd, had William een sms-je gekregen van ons aller Godi met de blijde mare dat ze trakteerde ter gelegenheid van haar verjaardag…Lang mag ze leven…in de Gloria.. hiep hiep hiep Hoera!!. Kwalitatief en kwantitatief (lees : met genoeg Orval’s) ons vochtverlies terug bijgetankt, wij met nog een mooie en gezellige tec- busreis naar Verviers C. en verder huiswaarts..God zegene de woensdagen. Geniet van ’t lezen en prentjes kijken.

Hilaire


Nabeschouwing I:

Hoi vrienden spoortrippers.
Weeral een Godgezegende dag, eentje om te bewaren in het geheugen van de spoortripper. Prachtig wandelweer niet te zwoel en een lommerrijk parcours door het grote dierenbos zie maar de foto van het dode zwijntje. Iedereen was zo overdonderd door het mooie traject dat er sommigen hun niet konden houden bij Ferme Libert om op de schommel te gaan zitten om hun kinderlijk enthousiasme te uiten zie maar bijgaande foto. Nadien hebben we nog een stevige kuitenbijter voorgeschoteld gekregen waarbij je dat enthousiasme zo zag verdwijnen als sneeuw voor de zon. Onderweg nog een berichtje gekregen van Gody dat ik er lap op mocht geven bij de aprés omwille van haar verjaardag, onze GG sprong zowaar een gat in de lucht zodanig zelfs dat ik hem met beide voeten op de grond heb moeten drukken om hem onder controle te houden. Enfin dat het gesmaakt heeft dat hoeft niet gezegd te worden dat begrijp je zo wel met al die uitgedroogde lijven snakkend naar dat uitgelezen vocht. Het was best aangenaam te vertoeven daar in Malmedy op het terras waar alles aan schappelijke prijs was te verkrijgen tot groot jolijt van de bende. Geniet van de bijgaande prentjes en tot volgende keer

IKKE William en de jarige Gody


Nabeschouwing II:

Dan toch maar ter plekke blijven, blog bijwerken is goed om gefocust te blijven. Commentaar geven, achtergrond bekijken en deugnieten schoffelen van op afstand. Iemand moet het doen!
De treinen reden zoals het hoort een ietsje in vertraging dan moeten we niet te lang wachten in tussenstations. De bus was ter plekke, klaar om ons naar de start te voeren. Onze leider goed gezind, zijn adjunkt iets minder, maar dat zit in zijn bloed.
De wandeling was eentje om duimen en vingers af te likken. Een parcours over berg en dal, door Venen en hei. Velen werden er stil van, je zou voor minder. Voor elk wat wils, altijd maar zakken zoals onze Willy zou zeggen. Op tijd en stond binnen zodat we in peis en vree een bijkomende opdracht naar behoren konden uitvoeren (klinken op de verjaardag van William zijn gade). Niet gemakkelijk, maar niets is ons te zwaar of te veel als we onze medemens maar kunnen helpen.
Tussen haakjes als er lezers of lezeressen zijn welke ons de opdracht en de centen geven om op hun of iemand anders zijn gezondheid te klinken in volle vijandelijk gebied, wij gaan geen uitdaging uit de weg! Elke andere door de GG goedgekeurde rede, voor ons geen probleem. Laat maar komen wij zullen ze vieren.
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, bootjes varen op het water! Ik weet een fijn terras dichtbij waar het goed toeven is! Ik moet nog altijd aan een of andere autochtoon vragen waarom ze de beker niet gewonnen hebben en waarom dat zijn dame er toch nog zo patent uitziet ondanks alles. Je zal er van horen. De nacht is nog jong en behoort aan mij!!!

De groeten en Doeiii

Herman