zondag 22 mei 2011

Hony - Ham - Esneux - Poulseur

Uitnodiging:


Eerste weekdag = maandag = oproep stapdag
Derde weekdag = woensdag = stapdag = feestdag.

Terug richting Ourthe, ditmaal enkele grote bochten verder dan verleden week, beginnen en/of eindigen in Esneux en/of Poulseur.
Laten de keuze "op welk terras" we eindigen aan het volgende "feestvarken van dienst".(geen namen noemen)

Stafkaart : 49 / 1.2
Treinuren : met den dubbeldekker naar Brussel Nd (vertrek St Niklaas om 06.29u) vervolgens met den I.C. komende van Oostende (vertrek Bru Nd om 08.06u) en meebollen tot Luik Gm. om daar de trein te nemen naar onze startplaats.

Zover onze oproep, Hilaire

N.b. Wat de woensdag van 25 mei betreft, binnen enkele dagen ontvangen jullie van mij een mailtje met het volledig dagschema.
Ik kan jullie nu al melden dat we vertrekken met den rechtstreekse trein naar Brussel (vertrek te St niklaas om 07.30u) en vervolgens vanuit Brussel rechtstreeks naar Dinant. De verschillende mogelijkheden om in de "Feestzaal" te geraken d.w.z. zij die wel stappen, klein beetje stappen of niet stappen, zullen jullie medegedeeld worden.

tot dan, Hilaire




Relaas der feiten:
18 mei 2011




Wie kent er Hony? ..ho nie, wij nie..geen erg.
“Honi soit, qui mal y pense”
schande over hem die er kwaad van denkt
Deze wijze woorden zei men ten tijde van Napoleon als er een kousenband afknakte bij hun danspartner. (volledige uitleg volgt later)
Op aanvraag van onzen Herman, ’t was wel met beschaamde kaakjes “Leider, zouden we eens niet kunnen door het schiereiland Ham wandelen”, waarom niet en wellen weg.

Vanuit Liége Gm met den L -trein tot de stopplaats Hony, juist vóór de trein de Ourthe oversteekt om een 700m lange tunnel in te duikelen, onder het toeristische dorp Esneux door en zo een zes kilometer lange Ourthe- bocht afsnijdt welke het gehucht Ham insluit.

Relaas van de tocht:
Aanvang om 09.40u bij een stralend weertje, langs één lange mooie dries vol “Tilleuls” en meanderend met de Ourthe tot de passerelle om Ham in te stappen. Eerst naar de “Fme de l’Oneux” om op te klimmen naar de schaarse behuizing van het gehucht, een zeer rustige boerenwijk. Ons terug laten zakken naar de andere kant om te Esneux de “pont Neuray” over te gaan. Vanaf hier op goed gekend terrein, naar het “Parc du Mary”, langs de vijvers om vanaf daar de “Hé des Corbeaux” aan te vallen. Intussen tijd om te eten aan het “Domaine du Rond Chéne”. Terug op pad, door het gemengd “bois d’Esneux” tot tegen het gehucht Targnon aan, langs de al jaaaren dode boomgaard naar het “grand bois d’Anthisnes”. Even een paar kilometer aan de rand van het woud, dit op vraag van onzen William, mooie vergezichten met een lucht vol “Cumuluswolken” (zie de foto’s van onze William en geniet met ons mee). De baan Anthisnes – Poulseur overgestoken om via de kleinere bossen “ bois d’ Ouhar” en “ bois de Monty” uit te komen aan de nog in werking zijnde arduingroeve waar ze de superzware arduinblokken op maat zagen (sommigen van ons hebben er hun grafsteen besteld) Nog één maal een klimmetje naar het gehucht En Sart om zo voor de laatste keer af te dalen naar de Ourthe- vallei en Poulseur, ons eindbestemming.
Onder de bescherming van de hoog boven ons uitstekende “Donjon de la Renastienne”, één van de twee terrassen gekozen, een grote “parrasol” opengezet, wij met ons negenen daaronder en “den Orval” laten aanrukken, geflankeerd door blokjes kaas en schelletjes salami, Man..man..man..lekkerrrr. Voor de zoveelste woensdag na elkander, nu was het de beurt aan onze Etienne (na weken afwezigheid eindelijk terug) om te klinken en te drinken op zijn verjaardag.. hiep hiep hiep Hoera 3 x.
Goedgeluimd naar huis, moe en/maar voldaan..en nu eens geluk gehad met de aansluitingen onderweg. Aansluitingen die normaal geen aansluitingen zijn, één uur vroeger thuis..of mocht ik dat niet vermelden? Hilaire



Nabeschouwing I:

Hoi vrienden.

Vandaag weeral een tof stapje gedaan in onze geliefde Ardennen. Het weer is best meegevallen en de grote leider en Goeroe was in topvorm, je zou het hem niet nageven maar hij doet het hé.
Elkeen kijkt al uit naar volgende week. Iedereen in de groep was al aan het overleggen wat we volgende week op de BBQ voorgeschoteld zullen krijgen, en watertanden dat ze deden de sloebers.
Naar ik uit welingelichte bron heb vernomen is gezorgd voor voldoende ORVAL dus dat kan al niet meer stuk. Hopelijk is het goed weer en dan wordt Hilaire zijn verjaardag een dag die niet ongemerkt voorbij gaat.
Tot volgende week hou het rustig en geniet van de foto's.

William



Nabeschouwing II:


Het is teveel aan het worden, de treinen geven geen reden tot gezaag. Het weer is perfect stapweer, niet te warm niet te koud, en de zon op de achtergrond om ons warm te houden. Een ploeg stappers zonder zeurpieten, je zou ze uiteindelijk nog gaan missen (grapje). En dan een lekker parkoers om duimen en vingers van af te likken. Heuvels waar iedereen zonder kleerscheuren bovenop kon klauteren. Lekker rode wangen als je de top bereikt hebt! Afdalingen welke niet te pijnlijk zijn voor de gespannen pezen en de knieën niet te veel belasten. En dan ten gepaste tijd een bistro met alle nodige ingrediënten om iedere stapper gelukkig te maken.
De tranen komen in mijn ogen als ik dit moet neerpennen naar waarheid. Niks geen sikkepit kritiek kunnen geven, zelfs mijn aardsvijand gedraagt zich voor zijn doen vrij hoffelijk. Ik kan alleen maar hopen dat het zo verder mag gaan, ik zal mij met plezier verder wentelen in mijn verdriet en de droefenis in mijn ziel verder dragen.
Ik zou mijn normen van tevredenheid kunnen aanpassen en terug glimlachen terwijl ik de één na de ander in gedachten stilletjes de poten vanonder zijn stoel zaag.
Bij deze positieve gedachte laat ik jullie verder dromen!
Geniet van de zon, zolang ze schijnt.

Herman