zondag 3 januari 2010

Eupen - Westhertogenwald - Stuw Gileppe - Limbourg

Uitnodiging:


Wat is hij mager geworden, den almanak, laatste woensdag van 2009. Twee dagen vóór nieuwjaarsdag, de gelegenheid om onze fysiek op pijl te houden zodat we de kalorierijke feesttafel met veel goesting kunnen aanvallen.

Wat al een tijdje geleden is, de afdamming van de Gileppe en het Middeleeuws stadje Limbourg, nu eens in omgekeerde richting. d.w.z. van Eupen via de stadtgraben richting Membach om zo het Westhertogenwald te doorkruisen naar de afdamming van de Gileppe. Verder naar het oude stadje Limbourg om te eindigen in de stopplaats Dolhain-Gileppe aan de Vesder. Daar het L-treintje nemen naar Verviers om bij vele t-lichtjes na te genieten in de gezellige kroeg.

Stafkaart : 43 /5.6 treinen : met den dubbeldekker van St niklaas (vertrek om 06.30u) naar Brussel noord en vervolgens met den I.C. Oostende - Eupen (vertrek Brussel nd 08.06u - aankomst Eupen 09.48u)

Met veel goesting en overgave, tot woensdag, Hilaire




Relaas der feiten:
30 december 2009



De laatste woensdag van een geslaagd stapjaar 2009. Aangevangen met dezelfde “spirit” als altijd, gisteren nogal wat afwezigen : de kleinkinderen moeten opvangen, de kroketten moeten helpen draaien voor deze avond, er zijn er die nu nog maar hun kerstboom afhebben… moet allemaal kunnen , als jullie de huisvrede maar bewaren.
Met zessen van de “Harde Kern” plus Guy , een goede kennis van mij die ook wou proeven van onze tochten. En het weer … de warme kledij in onze rugzak gehouden maar de regenvest steeds aan en uit.. een kwakkelweer zoals ze zeggen. Iets uitgezocht dat nooit verveeld, nu in omgekeerde richting…moet al iets doen om de Fam. Thys te vriend te houden, zij met één luxetrein van Gent naar Eupen.



Relaas van de tocht : Weer eens stipt op uur in het Bahnhof Eupen, om amper na 1000m. in het weiland te staan aan de stadsgrachten (niet om te grazen) maar stappen richting Membach. Sommigen hun buikje goed intrekken om door de smalle hekjes te kunnen (is het daarom dat Willy-tje niet meer meestapt). De weiden goed afgezoomd met dubbele haag, moeten in mei-juni eens terugkomen als dit in bloei staat. Onder het dorp Membach door naar “Chap. St. Quirin” aan het brugje van de bruisende Vesder. Het “Westhertogenwald” in voor vijf kilometer, begonnen aan de eerste felle klim langs mooi draaiende holle wegen in een gemengd en luchtig uitgedund woud, over de kruin afzakkend naar de “Barrage de la Gileppe”. Zoals gepland aangekomen over twaalven om onze boterhammen op te peuzelen in de beschutte “Belvedère” met uitzicht op de stuwdam. De meesten van ons met de lift de hoge uitkijktoren op om nog een betere kijk te hebben op dit gigantisch kunstbouwwerk. Wisten wat ons nog te wachten stond, met verse ingenomen krachten naar het kleinschalige “Barrage de Borchéne”, deze fel gewassen en overgelopen beek twee kilometer gevolgd om daarna aan de volgende klim te beginnen, door het “bois de Goé” en “bois de Hèvremont”. Uit dit bos gesukkeld, door het gehucht Hévremont om de tweede weilandenstrook van de dag te overwinnen. Via een steil rotsig dus glibberig paadje met aflopend regenwater naar de “ferme de Halloux” waar een mooi panorama op ons lag te wachten, DAARVOOR DOEN WE HET !!. Nog twee kilometer tot het Middeleeuws stadje Limbourg, binnen gestapt langs de “Chateau Porte d’Ardenne”. Zeker naar de foto’s van onze huisfotografen kijken om je een beeld te vormen van dit geheel beschermde Patrimonium. Ons ten laatste laten zakken naar de Vesder en het stationnetje Dolhain-Gileppe om daar het omnibusje te nemen naar Verviers Central.

Geen afsluiter bij kaarslicht, spijtig maar niet getreurd, iets gevonden in de buurt om ongestoord met ons zevenen al klinkend het jaar af te sluiten. Moet dringend afsluiten, ons Annie roept dat den Irish-coffee staat te pronken, iets dat ze supergoed kan schenken. Een aangenaam en lekker eindejaarsfeest, tot volgend jaar, dan vliegen we er weer in!!, In naam van alle spoortrippers tot volgend jaar en vergeet niet de verzamelde foto’s en de nabeschouwingen van vriend Herman te bekijken.




Nabeschouwing:


De dag van vrede is voorbij, een jaar begonnen. Wat denk je van vrienden voor het leven? Michel Michel Michel hij heeft zijn vriend (gij dus) verraden.
Weten dat gij zot zijt van water en dan voor die eene keer dat je er niet bij kan zijn, water van boven van onder van opzij een ganse dag naast: beken, riviertjes, meren. Zou het expres zo gekozen zijn? Er is al voor minder oorlog gevoerd! Tweede in bevel die Zuidafrikaander zat mee in het complot! (zie foto) Het is maar dat ge het weet!

Op de compilatie (laatste foto) zie je duidelijk de samenzwering ontstaan om zijn beste vriend voor schut te zetten. De volksjury zal oordelen, en veroordelen!
Aan alle andere stappers van goede voet het ga jullie goed in 2010, steekpenningen om iemand te kelderen worden in dank aanvaard!