zondag 6 september 2009

NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN – LIMBURG

Uitnodiging:


Eens iets heel anders, nu naar de bloeiende heide (erica) in het Nationaal park Midden-Limburg in de driehoek Genk-Maaseik- Lanaken.

Ik moet enkel nog de stafkaart 26 / 5.6 gaan halen of de wandelkaart van dit natuurreservaat. Beschik verder over alle informatie om er te geraken. Als alles goed zit gaat het een prachtige stapdag worden, nu eens in een andere omgeving.

De bedoeling is om naar maastricht of genk te sporen en daar enkel 's morgens een bus te nemen van "de lijn" nr.45.

de treinuren : met den dubbeldekker naar Brussel noord vertrek te St niklaas om 06.30u. Met wat geluk (waarom niet) te Brussel nd de trein nemen van 07.33u rechtstreeks naar Maastricht (nl). Wanneer we deze aansluiting aan onze neus zien voorbij gaan blijven we te Brussel nd om daar de I.C.trein te nemen naar Genk.

Nemen ofwel de bus te maastricht ofwel te Genk om ons te laten afzetten richting Zutendaal.

Informatie voor de familie Thys : indien we de aansluiting naar Maastricht niet halen te Brussel noord, gelieve dan in dit station af te stappen om ons te vervoegen.

Hopelijk valt dit bij jullie in goede Limburgse aarde, tot woensdagmorgen, Hilaire



Relaas der feiten:
2 september 2009



Onbekend WAS Onbemind… ik zag ze zo naar elkaar kijken en denken … nu gaat hij toch zijn willetje doordrijven…naar de Liimburrrg in plaats van naar “Onze Ardennen”. Sommigen, “we kunnen nog altijd in Luik afstappen”. Hun argwaan nam nog toe toen we, al om 09.00u, aan het station te Maastricht op de bus van de Vlaamse “lijn” stonden te wachten die zich niet op tijd aanbood. Daar was hij dan, met 10 minuten vertraging vertrokken richting Genk om bij aankomst in het gehucht Bessemer, tussen Lanaken en Zutendaal aan te komen met 5 minuten. De grote Goeroe had weer eens alles onder controle en genoeg informatie bijeen om te starten in één van de vijf “toegangspoorten” van dit enorm groot gebied, namelijk “Pietersembos”.
NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN – LIMBURG


Relaas van de trip : Om 09.45u, (vroeg starten = meer dan half gewonnen) het grote dennenwoud in richting natuurreservaat “Zipbeek” waar natuurbehoud alles in het werk stelt om dit watertje “als zuiverste beekje van Vlaanderen” te behoeden. Verder noordwaarts tot tegen de hoge afsluiting van het “Koninklijk domein” met middenin “Koninklijke villa Fridhem”. Zo naar de baan Zutendaal – Maasmechelen, deze oversteken, naar de diepe zandgroeve waar we een p.n. plaats zochten, en vonden. Diep onder ons de ondergelopen zandgroeve die we na het boterhammen eten een bezoekje gingen brengen. (Het beste zand van Europa om het fijnste glas te blazen)-(Geniet van de mooie foto’s van Etienne en William). Het geluk was met ons, de loslopende Prewalskipaarden stonden ons op te wachten aan de rand van de waterplas om te verbroederen. Meer dan vijf kilometer nodig om deze plek met veel heide, weliswaar op het einde van de bloei, rond te stappen. Terug de baan van deze morgen over om op onze stappen terug te keren, nu naar het grote veen “onder de berg”. We hadden goed gekozen om langs daar te gaan. Dit veen is bijna volledig begroeid met veenmossen, die mossen hebben er tienduizenden jaren over gedaan om dit natuurlijke tapijt te creëren. (ze maaien op sommige plaatsen de uitgebloeide heide af om het veenmos te laten woekeren). Terug via de “Zipbeek” naar ons vertrek en aankomstpunt en tot het besluit gekomen dat dit een “aangenaam mooi wandelparadijs is”. Evenveel kilometer afgehaspeld als in “onze Ardennen” maar minder moe bij aankomst daar de moeilijkheidsgraad van de tocht één of twee sterretjes minder bevat.
Met de bus naar Genk om daar te terrassen zonder Orval of andere Trappist. Of is het, zoals men zegt, toch nog een onderontwikkeld gebied en kijken ze niet verder dan hun Limburgse neus lang is. Ik alleszins in de wolken na deze stapdag met zeer mooi weer. Tot volgende woensdag, terug richting Houyet, Hilaire



Nabeschouwing:



Eindelijk heeft hij zich ge-uit, hij is zot van Limburgers (omdat ze zo mooi zingen). Hij is zot van Opgrimbie (ge weet waarom!), en hij kan niet van de merrie's blijven. Het zijn toeren. Laat je niks wijsmaken, het was een prutswandeling. Treinverkeer moeten ophouden ophouden te Brussel, omdat de heren te laat waren! Treinverkeer daardoor voor uren in de knoop. Bus te laat! Chaufeur vies omdat wij nog tickets moesten hebben en hij al laat was!
En ten laatste GEENEN Orval. Deze wandeling niet minder dan een ramp!

Juicht vrienden juicht, en treurt, weent bitter het is gebeurd.
want wat niemand blijkt te weten ho grote verassing, voor degene die het tellen verleerd zijn, staan er bij ons foto album nummers.
Wie oh wie heeft gezien dat we deze week nummer 100 ingevuld hebben.
Niemand noppes, nobody, geen reactie's.
Ik had nochtans gedacht bij zo'n nummer hoort feest, ik was al een tijdje aan het sparen, in het zwart je weet wel!
Maar ja wegens gebrek aan belangstelling (trouwens de inschrijvingen zijn gesloten) zal ik weer helemaal alleen dit potje nat moeten laten verdwijnen.
Op voor de volgende 100, volgende feest bij 250?


Gegroet deugnieten der aarde.

Houyet - Chevethogne - Leignon

Uitnodiging:


Geven niet af : terug richting Lesse om te starten in Houyet en eventueel te eindigen op de lijn 162 te Leignon, via Chevetogne.

kaarten 54 / 5.6 en 59 / 1.2 en 59 / 5.6 Kiezen doen we op de trein, heb reeds een paar goede tochten in het vooruitzicht, ook volgens de weersomstandigheden.

Wat de treinen betreft : den dubbeldekker vanuit St niklaas vertrek om 06.30u naar Brussel noord, vandaar de E.C.Vauban om 07.42u naar Namur en vervolgens naar Houyet met de kayaktrein ( zoals verleden week )

tot woensdag op de afspraak, niet vergeten Herman z'n berichten te openen. Hilaire



Relaas der feiten:
26 augustus 2009



Niet versagen, de woensdag is “onze feestdag” geworden. Nog eens andere paden opgezocht, nu van Houyet aan de Lesse op de lijn 165 (Dinant – Bertrix) doorsteken naar de lijn 162 (Namur –Arlon) om te eindigen in de onbewaakte stopplaats Leignon, één halte voor Ciney. Een trip die we jaren geleden, ten tijde van “Mulderken”, in tegenovergestelde richting aflegden. Onze groep vandaag aangenaam aangevuld met wat jonger bloed (of is het minder oud), Eric en Guido (de werkers) en gelegenheidscompagnon Karel, een kennis van Dany uit Nieuwkerken. Familie Thys dinsdagavond afgebeld, zijn met zijn tweetjes naar Bretagne op “retraite” om zo hun “huwelijkstreintje” op het goede spoor te houden.

Relaas van de trip : Wat een weelde aan tijd, vertrokken om 09.30u en vastgesteld dat het ginds de dag voordien goed geregend had, bijgevolg de grond een beetje zompig, de planten eens goed gedronken van het “Hemelwater” en daarom met hun oortjes omhoog en wij met onze longen wijd open om een voorraad zuurstof op te doen (moeten ons wapenen tegen de komende winter). Wij weg van de Lesse, het leisteenpaadje omhoog, door het “Parc d’Ardenne”, de N94 over om ons bij het wild te voegen, de laatste sluit het hek. Afdalen naar de “Ywoigne”, nu eens oostwaarts in het “bois de Quewisse” om de grote beek stroomopwaarts te volgen naar de “Pont de Ver”. Daar de minder drukke N982 kruisen, nog steeds naar het oosten om onder de vijftig meter hoge overbrugging van de E411-A4 te stappen. Wat een gigantisch bouwwerk om de vallei van één simpele beek te overspannen met een snelweg. Wij alsmaar verder in deze bedding, tot grote vreugde van vriend Michel die opgetogen was in de nabijheid van het water en zijn vriend Jacky, hun dag kon niet meer stuk. Tussen de vele sporen en “wildwissels” en de badplaatsen voor everzwijnen, een rustig plekje gevonden om te genieten en onze rugzak lichter te maken. Ook zij, het wild bedoel ik, houden hun ”siësta”. Zoveel sporen en vers omgewroete grond, maar buiten een schuchtere ree of hert die komt kijken, niemand te zien. Vastgesteld dat we vóór de noen al meer dan negen kilometer onder de voetzolen hadden in een duurtijd van 2.20u. Terug op stap, na 7km langs de “L’Ywoigne”, uit de bedding geklommen naar het dorp Chevetogne en zijn “Domaine Provincial”. Dit domein heeft alles in huis om eens een dag te verblijven in familieverband, men kan er alle sporten beoefenen, eten en drinken, in een groot, mooi en groen kader. Met nog wat tijd over langs de grote vijvers gewandeld om daarna een smal modderig paadje te zoeken nevens een gracht om zo omhoog in open veld uit te komen ( de eerste keer vandaag ). Het stille dorpje Ychippe door, mooi gerenoveerde huisjes kijkend, om ons tot slot te laten afzakken naar Leignon met zijn kasteel als toemaatje. Vastgeprikt op foto door Dany en William, waarvoor dank. Timing was goed, om 15.40u op het perron om 10 minuten later de L-trein te nemen voor een kort ritje (3’) naar Ciney.
Terrasjes tijd van vier tot zes, wat een zee aan tijd om al het goede tot ons te nemen,…en een vermelding waart, “den Orval” werd om het halfuur een halfjaar ouder, de meesten zullen dit wel begrijpen, … lekkerrrr. Tot volgende oproep, Hilaire



Nabeschouwing:


Hallo vrienden en 'innen, geen uitleg bij de foto's deze week ik was der niet bij, ik kan dus niet gezondigd hebben! Maar zie wel anderen welke volgens mij dringend moeten gaan werken aan een volle aflaat. Ik voor mij heb vastgesteld dat er nog leukere dingen zijn dan met een bende loesje ongeregelden door de bossen te trekken. Zij zouden beter ook eens meer hun eigen vrouw in de armen sluiten in plaats van hun ogen te rusten te leggen op vreemde boezems! Allee ik trek me terug tegen eigen boezem ofzo. De goeten.