zondag 24 januari 2010

Hamoir - Barvaux

Uitnodiging:


Met een tamelijk grote bende is het aangewezen om nog eens te eindigen in Barvaux aan de Ourthe. De laatste maal, tussen Kerst en Nieuw is het ons daar goed bevallen in "Brasserie - Restaurant - Le KARAWA".
Stel voor om nu te vertrekken aan het station Hamoir om door het toeristisch ourthe dorpje te stappen en zo tussen de rivier en de beek "Rau de Neblon" op te klimmen in het "bois Hé de la Crête" naar het hoogste punt van de dag, gelegen voorbij het gehucht Hermanne. Denk om daar af te zakken naar het gehuchtje Bergerie, langs de "Ancien Moulin" en zuidwaarts richting Tohogne. Blijven zakken naar "rocher de Glawans" aan de Ourthe zoals de laatste keer maar nu niet langs het water naar Durbuy maar naar Barvaux s/Ourthe. Kaarten 49 / 5.6 en 55 / 1.2
Nog dit : pic-nic voor 's avonds beslis je zelf...

Bijtijds uit jullie keef om den "dubbeldekker" te nemen in St niklaas vertrek om 06.30u naar Brussel noord en daar over te stappen op de E.C.Vauban met vertrek om 07.42u naar Marloie om onze aansluiting te halen met het omnibustreintje naar Hamoir.
Eindbestemming Heenreis : Hamoir Vertrekstation : Barvaux s/O.

Verwacht jullie met een uitgeslapen en vrolijk bakkes, tot woensdagmorgen, Hilaire



Relaas der feiten:
20 januari 2010



 Nee, wij worden dat nooit beu, en ja, als het maar vlug woensdag is … en maar klagen dat de tijd vliegt. Geluk moet je afdwingen, als leider is het niet altijd gemakkelijk om de juiste route op de juiste plaats uit te stippelen. Doe je deze uitstap bij donker miezerig weer, dan verdwijnen de mooie panorama’s in het niets. De schouderklopjes van men gezelschap deden deugd, zelfs de geboren kritische kritiekaster van ons clubje zal in zijn nabeschouwingen vol lof zijn.
 Eén ganse dag ver weg van stakingen, sluitingen, moorden en verkrachtingen allerhande. Wij “het gewone volk” mogen zich daar niet mee bemoeien … de politiekers gaan dit oplossen, ze zijn daar dagelijks mee bezig, mediageil als ze zijn, tijdens hun aanwezigheid in de spelletjes op T.V … moeten daar in sommige gevallen maar 5 minuten politieke moed voor hebben. Zwijg, kijk en luister naar ons Ministers, Ceo’s, Managers, Rechters, Pleiters en andere Schriftgeleerden. … Het komt allemaal goed!!
 Het weer maakt veel goed en daarover gaan we zeker niet klagen, nog maar net over de Maas en daar was ze al, het zonnetje aan de blauwe lucht. Bijgevolg, alle regenkledij diep onderin onze rugzak. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in goed gezelschap, die allen hetzelfde nastreven, genieten van de natuur en het lichaam gezond houden, veel tetteren en lachen en kwinkslagen uitdelen en onze Bourgondische afkomst niet verloochenen.

Relaas van de tocht:
Om tien uur van het omnibusje gestapt te Hamoir (vroeg begonnen is ... enz. enz.) langs de fel gewassen en snel vliedende Ourthe, door het oude dorpsgedeelte waar vroeger het leven zich afspeelde aan de oevers, naar het zijriviertje “Le Néblon” en vervolgens tot het “Ancien Chateau du Fourneau”, nu het “maison Communale”. Direct het bos in van “Hé de la Crête” om ons op te warmen aan de schuin oplopende klim naar de open vlakte en het gehuchtje Hermanne met de netjes gerenoveerde natuurstenen oude huisjes. Moesten nog hoger, tot 200m boven de Ourthe-vallei, via Bergerie en Petit-Houmart zakkend naar de “Ancien Moulin” van “rau de Nansenioule”. De oude watermolen volledig in verval, bemerk de zeer mooie foto’s van dit kleine valleitje welke ’s winters verstoken blijft van zonnestralen. Geen wonder dat we daar, met zicht op “de kom”, onze boterhammen hebben opgegeten om dan met gevulde maag terug klimmend, voor sommigen geen meevaller, naar “de vergezichten van de dag”, boven op de kam van het dorpje Tohogne, verrukkelijk mooi.
DAARVOOR DOEN WE HET!!
Lui wordt je vanzelf.. Verder via “Croix de Herbert”, in een grote bocht langs “aux Six Bonniers”, terug dalend het bos in om ons te laten zakken naar de Ourthe aan “rocher de Glawans”. Onderweg genoten van de spontaan aangeboden Godendrank van vriend William, straf spul op smaak gebracht met de vruchten van de sleedoorn. man..man..man..lekkerrrr..(volgens Godi heeft hij nog een paar flessen in zijnen kelder). Met veel moed en babbel onze laatste drie kilometer aangevangen langs de rivier, onder de rotspartij “à la roche Plissée” zo naar ons eindpunt Barvaux. Proper als we zijn ons schoeisel afgewassen om geen praat achter ons te krijgen.
Toch één foutje gemaakt, nagelaten te telefoneren naar ons taverne/restaurant aan de kerk te Barvaux, gevolg: tijdelijk gesloten wegens renovatiewerken… dank voor het begrip van de meestappers aan mij, ons moeten tevreden stellen met wat voorhanden was, Orval te weinig maar toch nog ander goeds…daarna richting Waasland nog veel gebabbeld en gelachen.
Jacky en William hun foto’s nog niet in m’n bezit, het schijnt dat William sukkelt met zijn machien, tot ziens, Hilaire



Nabeschouwing:


Een reporter moet altijd en overal eerlijk in zijn dus:
1. Ik weet dat ik te laat ben.
2. Ik had belangrijker werk te doen nml. er moest nog een receptie doorgenomen worden deze morgen, de laatste in een lange rij.
Niet getreurd echter het is zo weer Nieuwjaar.
3. Mijn vingers volgden even mijn hersens niet of omgekeerd, dus even uitgesteld.

Dan nu mijne dames en heren
Onze leider is een grote babbelaar, hij roept iedereen samen, hij jammert en zaagt tot niemand met een beetje menselijkheid in zijn lijf nog durft thuis te blijven.
Groot was onze verwondering. Hij was zijn echtgenote vergeten in te lichten. Jaja draaien en keren uitleg met bloemen en zonder lachen en snotteren, ppfffttttt!
Ne prutser Amen!
En dan nog zo een knap figuur tweede in bevel! Mijne kop af als een dezer dagen de flikken hem niet komen opladen! Er zijn daar bekentenissen gevallen van verleidingen onder en naast een douche, mam man!
Altijd den eerste met de foto's, dixit wie is er weeral als eerste met zijn foto's.
Jawadde gisteren binnengekomen ook een uitleg in alle kleuren met streepkes derbij, ppfffttttt! Ne Prutser Amen
Vooruit, achteruit ik ga een Orvalleke snoepen, de groeten en tot als de zon schijnt!