zondag 30 januari 2011

Heuvelland (Kemmel – Dranouter – Loker – Kemmel)

Uitnodiging:



Uitstap naar het Heuvelland met ondermeer de Kemmelberg en de dorpen Kemmel en Loker. Hetgeen we over een maand of twee niet kunnen doen hebben wegens omstandigheden: trein met vertraging aangekomen te Ieper en belbus was foetsie. Woensdag gaan we het nog eens proberen hopelijk met meer geluk. Onze William gaat er een leuke en gepaste route uitzoeken met vertrek en aankomst in Kemmel dorp.

Wat de treinuren betreft, met de L-trein vanuit Belsele vertrek om 07.08u, Sinaai om 07.11u naar Lokeren waar we overstappen op de I.C. trein naar Kortrijk met vertrek te St Niklaas om 07.26u en Lokeren om 07.36u. In Kortrijk hebben we tijd om een koffietje te gaan slurpen en vervolgens de trein te nemen naar Ieper waar om 09.30u de belbus vertrekt naar onze startplaats Kemmel.

Laat het hem morgen uitregenen zodat het woensdag overwegend droog zal zijn, Hilaire



Relaas der feiten:
26 januari 2011




Aan ons ligt het niet, wij doen er alles aan ik ga er niet over zagen, een halfuur vertraging met de belbus van “De Lijn” als we een ganse dag tijd hebben, we kunnen enkel vaststellen dat dit ons (nog) niet met de Tec-bus is voorgevallen. Stonden daar wel in de winterse kou wortel te schieten.
Weer met negen stappers.. die moet je verdienen…dol en uitgelaten als we waren om eens iets anders te kunnen doen, in het “Heuvelland” ten zuiden van Ieper een dagtrip uitgestippeld door onze William, “de” kenner van alles wat met de WO I te maken heeft. Joepie…toch iemand zonder “getten”, ons Anita, de madam van onze Karel, op het einde van de dag besmeurt van aan haar voeten tot haar kruis.
Heuvelland (Kemmel – Dranouter – Loker – Kemmel)

Boven op de Kemmelberg. Prachtig glooiend landschap. Enkele sfeerbeelden van “Flanders Fields” met in ’t midden Loker kerk.


Relaas van de tocht: De belbus van “de lijn” ons een halfuurtje later dan voorzien afgezet op den dries van Kemmel. Rond de kerk gegaan, wij even het zuiden kwijt en naar ’t noorden aan ’t stappen, mis dus want wij moesten naar de Kemmelberg. Vlug alles op orde gezet, over de dorpsplaats naar domein de Warande, midden in ’t park een kasteel uit 1925 ter vervanging van het tijdens WO I vernielde, fungeert nu als administratief centrum van Heuvelland. Steeds meer hogerop, voorbij jeugdcentrum “de Lork” en het hoge ranke beeld van (V)enus Hill, door een speelbos naar het hoogste punt van de Kemmelberg (156m) met zijn uitkijktoren. Deze “Belvèdére” bestond al vóór WO I, ook hij werd verwoest en herrees in 1924. Een beetje verder, met zijn allen vóór de 16m hoge zuil als herdenking aan de Franse soldaten die sneuvelden tijdens de slag bij Kemmel WO I. Deze zuil symboliseert de overwinning: een Engel met opengesperde vleugels en een lauwerkrans in elke hand… (in de volksmond wordt dit beeld wel eens “Miss Cavell” genoemd, een Engelse verpleegster die de Geallieerde soldaten verzorgde en in oktober 1915 door de Duitsers werd gefusilleerd). Aan de voet van de heuvel richting Provinciedomein Kemmelberg, langs het massagraf met meer dan vijfduizend Franse militairen die sneuvelden bij de slag van Kemmel in april 1918. Wij door een gedeelte van het Provinciedomein dat 100ha groot is en zich uitstrekt tot de Monteberg. Daar was het modderploeteren in “Flanders Fields”, langs het “witput wegeltje” en de Linkebeek richting het dorp Dranouter. (We hadden niet veel verbeelding nodig om te beseffen hoe het er in de “Grote Oorlog” aan toe moet zijn gegaan). Door het muziekdorp Dranouter, een bankje gevonden om te eten.
Terug op pad, schuivend door modderpaden, langs een zaadboomgaard en het bos “Eeuwenhout” naar domein “Behaegel” en de Franse grens (waarschuwing op de GSM’s). Nu noordwaarts omhoog naar de “Baneberg” en “Rodeberg” via smalle vette wegeltjes met veel glibberige trapjes als daar zijn “St Jans Kapelle wegelken” en voetwegel “Hulsstraet” tot aan de “Baneberg”, de Lijstermolen en de zetellift van 1800m lang gespannen over de vallei van de Baneberg tot de Vidaigneberg. De imposante kerk van Loker altijd in ons gezichtsveld, nu in versneld tempo met meer asfaltwegen langs de Hellebeek naar de “Scherpenberg” met zijn prachtig glooiend landschap en zijn oude Engelse bunkers (ingegraven in de heuvel en nu dienstdoende als onderkomen voor de vleermuizen). Door de laagte van de Kemmelbeek naar het molshoopje “Lettenberg” en zo naar ons eindpunt, de dorpsplaats van Kemmel.
Na de vermoeiende tocht, mede door de natte toestand van het traject, onze dorst gelest op den dries van Kemmel, weliswaar zonder Orval… (geen enkel trappistenbier te verkrijgen, dit in een Vlaamse herberg…een schande voor een café welke “de Nieuwe Wandelaar” noemt). Na grondig kiezen toch elk zijn goesting gevonden om daarna tevreden huiswaarts te keren, hebben dan toch nog de tijd vrijgemaakt om een Orval te snoepen in het buffet van Kortrijk…eind goed al goed, Hilaire



Nabeschouwing:


Het zat er aan te komen, onze tweede in bevel was al een tijdje onze oude en licht dementerende leider aan het opvrijen, om toch maar eens in de spots te mogen staan. Nu dan deze man is nog jong van lichaam en helder van geest.
Ik heb deze dag dan ook bijzonder genoten van al zijn stommiteiten.
Het begon al voor we aan het stappen waren, onze belbus (besteld en geregeld door onze oudere) was er niet, kwam niet, net zo min als onze nieuwe leider zijn reactie op dit feit! Geronk op de achtergrond!
Na 30' wachten, wij weg, tot ieders blijdschap, de oudere zijn gebrom bleef in het busje nazinderen. Uit de bus, kaart bovenhalen, rondkijken en rondstappen, misstappen dus. Hij putte zich uit in excuses en verontschuldigingen. Bah, bah, geronk iets luider. Je kan het zien als een lancering, tweemaal rond de dries en weg. Gniffel, gniffel.
Het zou mij te ver drijven om al zijn stommiteiten te beschrijven, ge moet maar meegaan, dan kunt ge ook nog eens (tranen) lachen. Maar we waren wel niet ver weg van muiterij onder de troepen. Gelukkig heb ik de gemoederen kunnen bedaren, ander stond hij nu in modder als een nieuw slachtoffer op het slagveld!
Niet getreurd vrienden, onze oude leider zal het deze week weer goedmaken!
Gegroet en hou jullie warm.