zondag 19 juli 2009

Sy -– Logne -– Ozo -– Juzaine -– Barvaux sur Ourthe

Uitnodiging:


We zullen uit ons pijp moeten komen, er stapt een koppel mee die een hoogte-stage onder de voeten hebben. Eén verschil, woensdag zal het in d'Ardennen goed weer zijn, in vergelijk met ginder bij "Anton aus Tirol " was het ganse dagen regenen. Toch blij dat ze er nog eens bij zijn, andere klap, of het betere praat is betwijfelen we. Wie van de "occasionelen" reist er nog mee? graag een mailtje zodat ik m'n parcours kan aanpassen.

Gaan stappen in de omgeving van de Ourthe rond Sy en Barvaux. Kaart nr 49 / 5.6 en 55 / 1.2

Treinreis : Met den dubbeldekker vanuit St niklaas om 06.30u naar Brussel noord, vandaar de eerste de beste aansluiting naar Liége Gm (remember next week).
: vervolgens met de trein lijn 43 langs de Ourthe. Voor diegenen van den eRTéTé die een treinbiljet moeten aanvragen : Heen en Terug Sy

Met de slogan : Lui wordt je vanzelf, daarvoor moet je niet uit je zetel komen, en... vroeg beginnen is veel tijd winnen om te terrassen!!
tot woensdag, Hilaire


Relaas der feiten:
15 juli 2009



Ondanks de grote verlofperiode toch nog met zijn zevenen. Marie-jeanne en Willy nog eens van de partij, M-J je weet wel, van de vroegere “Regie van Tieten en Tetten”, van in den tijd dat je nog met drieën moest zijn om te telefoneren en de telefoon op een douchekop leek. Begonnen waar we verleden week zijn geëindigd, de stopplaats Sy, ingesloten in een meander van de Ourthe. Zuidwaarts naar het meer toeristische Barvaux. Veel geluk gehad met de aansluiting van de treinen. Te Brussel Nd vlug overstappen en weg waren we naar Luik Gm. en daar hetzelfde, luttele minuten tijd om de trein richting Marloie te nemen. Bijgevolg om 09.05u onze dagtocht begonnen, wat een weelde aan tijd.

Langs de Ourthe, Sy -– Logne -– Ozo -– Juzaine -– Barvaux sur Ourthe.

Relaas van de voettocht: Te Sy een heel goed “weergevoel”, enkel een meneerke met een baret op zijn kop en een baguet onder zijn arm ontbrak in het rustige straatbeeld van het gehucht om te denken dat we 1000 km. meer zuidwaarts zaten. Beseften toen al dat we aan een superdag begonnen. Komaan, lui wordt je vanzelf, zigzaggend naar omhoog om vanop de “rotsen van Sy” en de “Hé des Larrons”, door de groene beschutting, diep beneden de Ourthe te zien bochten. Het is zo, terug naar beneden en het gehuchtje Logne waar de “Lembrée” in de Ourthe vloeit. Deze diep uitgesneden vallei een kilometer gevolgd om een tweede keer te klimmen, nu naar een open veld en het volgende gehucht Ozo. Aangenaam verrast door de mooi bebloemde huizen, straatjes en heldere vergezichten 150m boven de Ourthe – vallei.
Tegen hoognoen ons genesteld op den boer zijn wei aan een tafel van balen hooi.
Volgens Willy zijn stappenteller ongeveer 10km. ver en op William zijn fluitje, dat aan zijn rugzak hangt, 25° C warm, wat Michel doorvingerde naar het thuisfront. Hier al een klare kijk op het verdere verloop van de tocht en voor de tweede maal een ommetje gemaakt langs het “bois de Spineu” naar het groot houten Crucifix dat uitsteekt boven het gehucht Juzaine en een ander bijrivier van de Ourthe, namelijk de “L’Aisne”. De logica gerespecteerd, na klimmen komt dalen, “L’Aisne” over, nogmaals de hoogte op in het “reserve National du Mont des Pins”. Oef, ze nog eens kunnen overtuigen een ommetje te maken naar de “Belvedère” boven Bomal, wat dan wel de laatste klim was. Langs “La Rote” en “Mont Pelé” nog een beetje zoekwerk en een test om te zien of Herman nog kon volgen op de kaart, de punten volgen na de “tweede zit”. Afgezakt naar Barvaux waar we op het laatste maar uit het frisse bos struikelden op zoek naar ons terras.

Weeral een twintiger met veel afwisseling, goed op en af, op tijd een dorpje of gehucht door, vele vergezichten en door de vroege start volop kunnen genieten zonder overhaasting. En dan, moet maar eens de foto bekijken van wat “op” de terrastafel pronkt, Man…man…man…lekkerrrrr…en gemiddeld één jaar oud. Voor de foto’s, dank aan M-J en William. Tot maandag voor de volgende oproep, Hilaire


Nabeschouwing:


Aan al diegenen die weer een mooie wandeling gemist hebben; Ge moest er maar bij geweest zijn. Wij weten het, wij hebben het gezien, wij zullen het niet vertellen! Het was een mooie dag om te doen wat wij gedaan hebben in al zijn vormen.
Ik zou in herhalling vervallen en ongeloofwaardig overkomen moest ik nu weer de loftrompet laten schallen over onze grote leider en voortrekker, daarom!
Zoals ons groot voorbeeld altijd zegt, "Werken kunt ge altijd, stappen moet op woensdag".