zaterdag 18 april 2009

Han s / Lesse – Resteigne – Belvaux – Wavreille – Forrières s / Lomme

Uitnodiging:

Vooraf een goed einde van het Paasweek-end. Aan m'n Apostelen, zeker aan ongelovige Herman, hierbij het programma voor komende Woensdag. Het is te mooi weer om er een lang verhaal rond te weven, moeten nog gaan fietsen en naar de jaarmarkt in Waasmunster. In grote lijnen wat we gaan doen : het is tijd om het wildemanskruid nog eens te gaan opzoeken en de Lesse als leidraad te nemen. Beginnen in Han-sur-Lesse, zo naar het natuurreservaat van "les Grignaux", grote baan over naar een ander natuurreservaat van de Lesse in "bois de Niau" en doortrekken naar het kasteel van Resteigne waar het ongeveer middag zal zijn. Langs de rivier en klimmen naar "Rocher au Pic", ook genoemd, "Hautes Roche", verder door het gehucht Belvaux, langs de omheining van het wildpark van Han s/Lesse om te eindigen via Wavreille in Forriéres, je weet wel, het gezellig cafe met terras aan het station.

Een zeer gevarieerd parcours, veel op en af, en bij het mooi weer zoals ze voorspellen, veel te zien. Gelukkig zijn we reeds vroeg op pad, maak dat je uitgeslapen bent, het zal de moeite zijn, "DAARVOOR DOEN WE HET", lui wordt je vanzelf..

Stafkaarten 59 / 1.2 --- 59 / 5.6 --- 59 / 3.4 --- neem er 59 / 7.8 nog bij.

Voor degenen die zich niet kunnen orienteren, de treinuren : vertrek met "den dubbeldekker" st niklaas om 06.30u naar brussel noord. Vertrek naar Jemelle te brussel nd om 07.42u en aankomst te jemelle om 09.22u. vandaar met een tec-bus om 09.34u naar Han s/Lesse met aankomst om 09.48u. Moeten 's avonds maar opstappen te Forriéres om 17.24u. Tijd genoeg om er een leuke dag van te maken.

Nu al zeggen voor degenen die er niet zullen bijzijn, spijtig en sorry, tot woensdag, Hilaire

Relaas der feiten:
16 april 2009

Met z’n tienen, zeven beroeps en drie gemotiveerde amateurs, joviale meestappers uit Michel z’n “kunstkring”. Dank aan hen omdat de spoorweg via hun financiële bijdrage ons pensioen kan blijven storten.
Ge moet eens doorbijten om daarna met voldoening te genieten van de aangeboden vergezichten en /of merkwaardigheden. En ... het weer was met ons, veel zon, niet te warm, vanaf twee uur in de namiddag dreigend onweer met wat donderslagen maar zonder regen. Ons programma afgewerkt tot op de meter.
Han s / Lesse – Resteigne – Belvaux – Wavreille – Forrières s / Lomme.

Relaas van de trip: Nog eens een tocht uit “Demulder” zijnen tijd. Vanuit Han s/Lesse naar het “res.nat. Les grignaux” op zoek naar het wildemanskruid, een lentebloem die op zuidelijk gerichte kalkhoudende rotsen te vinden is. Misschien een weekje te laat, niet getreurd, nog veel ander moois ontdekt o.a. gevlekte orchis (de foto’s liegen er niet om). Na de eerste keer 100m. omhoog, terug naar de “ri d’Ave”, de gevaarlijke baan over om langs een vijver een tweede maal op te klimmen, nu in “res.nat. bois de Niau” naar de “Rne de l’Ermitage. Na hoger komt lager, naar de rustige pic-nic plaats aan het kasteel van Resteigne en de oude brug over de Lesse. Zalig om daar in het warme zonnetje je rugzak lichter te maken. Wat echter niet meevalt, met een gevulde maag aan de steile klim beginnen langs de “ancien carrière” om 100m. boven de rivier te genieten van een prachtig panorama, zowel boven de oude steengroeve als twee kilometer verder aan de “rocher à Pic” (ook genoemd “Hautes Roches”) ( de beelden van Freddy, Jacky en William illustreren dit optimaal). Nu wederom het heldere water gaan opzoeken in het bekende gehucht Belvaux aan de voet van de rotsformaties “Taille Madame”, al wat je daar ziet straalt een natuurlijke rust uit. Meedraaien met de Lesse tot waar ze in de rotsen verdwijnt om de prachtige “grotten van Han” te versieren. In alle rust en stilte, met de wetenschap dat we op voorzien tijdstip de eindmeet zouden bereiken, langs een kronkelend pad door het “Banalbois” om in een “slink” vol daslook (nog niet in bloei) voor de laatste maal omhoog naar het hoogste punt van de dag, de Calvarieberg met groot houten kruis en de merkwaardige linde “Tilleul de la Chapelle”. Resultaat, een 360° panorama : DAARVOOR DOEN WE HET: Via het dorp Wavreille ons laten zakken, onder dreiging van onweerswolken en gedonder om vóór de eerste regendruppels Forrières te bereiken.

Met ons groepje van tien, …moet er weer geen tekeningetje bijmaken zeker hoe er geklonken en gedronken werd op de goede afloop van deze prachtige dag…in hoofdzaak de Orval was van een goed jaar. Man…man…man…lekkerrrrrr.
Een dik uur staan wachten, zonder veel uitleg, op onze L-trein naar Jemelle die niet kwam. Gelukkig één actieve treinbegeleider in ons gezelschap, via zijn gsm en veel aandringen van zijnentwege dan toch een I.C. laten stoppen en 1 uur later thuis te komen. Iedereen in koor, na zulk een geslaagde dag mag dit de pret niet derven. Wat is één uur in een mensenleven, en … de betalende onder ons hebben langer kunnen genieten van hun Euro’s, nog dit, als het ’s morgens gebeurd is het veeeel erger. Ik ga jullie laten met de melding: volgende woensdag richting land van Herve voor de wijngaardslakken en de bloesem. Hilaire


Nabeschouwing:

Voor jullie geachte lezers van deze hoogstaande wekelijkse fotoreeks. We moeten het zeggen een dag om in te kaderen, zonovergoten zoals men zegt.
Een niet falende leider, ba ik vergeef hem die kleine vergissing waardoor we bijna het wildemanskruid misten. Zijn schuld niet dat ze weer een stuk bos gekapt hadden. Een prachtig parkours (gepikt), een erfenis van de eerste grote voortrekker "Demulder".
Een goede naspoeling, droge en dorstige eerste echte warme zonnige dag.
Terugreis was er eentje op zijn spoors, verduidelijking:

Je mag mee, maar je kan niet.
Je kan mee, maar we stoppen daar niet.
Je wil mee, maar je kan niet.
Je mag mee!!!

De trein is altijd een beetje ...

De groeten en tot wederziens.